ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Мария Мухина: През зимата не бива да се спазват драстични диети!

  • Трябва да солим храната си не с готварска, а с морска сол, казва специалистът

Защо пълнеем през зимата? Килогра­мите, натрупани през зимните месеци, никой не ги приема на сериозно. Казваме си -нищо страшно, това е нормален физиологичен процес, през зимата всич­ки наддаваме! От една страна, така и трябва, но от друга, студените месеци не са повод да затлъстяваме! Защо през зимата качваме излишни килограми? Как да не допуснем това да се случи? Има ли смисъл да отслабваме през зимата и как е правилно да го правим? На тези и други въпроси дава отговор д-р Мария Мухина, терапевт в московска клиника.

–          Д-р Мухина, защо през зимата за нас се „лепят” излишни килограми?

–          Според източната ме­дицина през есента и зимата преобладава енергията Ин. Това е студената енергия, тя символизира женското нача­ло – Луна, нощ, застой. За нея е характерно забавянето на всички процеси в организма ни, което довежда и до покачването на теглото. Противоположна се явява енергията Ян, символизи­раща мъжкото начало – топлина, Слънце, ден, движение.

–          Какво е мнението на западната медицина за това покачване на теглото?

–          От гледна точка на евро­пейските медици, през зимата има забавяне на обменните процеси за сметка на по-бав­ната работа на органите в хор­моналната сфера – това са ен­докринните жлези. В резултат на това забавяне всички погълнати калории отиват за образуване на тлъстина, която се натрупва на определени места, най-вече около корема ни, и така талията ни се разширява. Еволюцията ни е заложила голяма клопка- през студените месеци на годината топлокръвните организми са длъжни да се запасявай; енер­гия. Всяка погълната калория организмът я пази, складира я. После, температурата на окол­ната среда рязко се понижава и за да запази топлината за себе си, организмът създава бариера, изградена от „тлъсти“ клетки, които фактически се явяват като негов термостат.

–          Защо това се случва на съвременния човек?

–          Може да се каже, че този начин на действие на организма идва от древни поколения, от предците ни. НИЕ ВЕЧЕ НЕ ТИЧАМЕ ГОЛИ СЛЕД МАМУТИ, имаме достатъчно храна и топли дрехи. Не ни се налага да изми­наваме всекидневно километри пеша. Но природата си иска своето! Намаляването на свет­лата част на деня през зимните месеци рефлекторно задвижва механизма за „натрупване“ на допълнително тегло!

–          Колко килограма е нор­мално да качим през зимата?

–          За нормално се приема покачването на 3 до 4 кг! Ако качим повече, това вече е па­тология и се налага да вземем мерки! Трябва да не се забравя обаче, че ако зимни 3-4 кг се появят като излишно тегло, много лесно сме престъпили границата към затлъстяването. Това вече е хормонален про­блем, възможни са сериозни проблеми със здравето: на съдовата система, на ставната и др. Не трябва да допускаме това да ни се случва! Затова е необходимо да се опитаме да не допуснем зимното покачване на теглото. Даже, напротив, можем и да отслабнем!

–          Как можем да си помог­нем сами?

–          Най-важното е да не пре­дизвикваме организма си да трупа килограми. Разбираемо е, че когато светлата част от деня е кратка и липсват красивите цветове от пролет и лятото, искаме някак си да се порадва­ме на друго. И започваме да се „развличаме“

С ПРОСТИ И ДОСТЪПНИ НЕЩА – С ЯДЕНЕ. От тлъстата и сладка хра­на получаваме в достатъчно количество от хормона на удо­волствието. Но той може да се „изработи“ и в спортната зала. Има едно такова понятие – мускулна радост. То е добре познато на всички спортисти. Не е необходимо да вдигаме тежки щанги, можем и да поплуваме, да използваме уредите във фитнеса, дори да потанцуваме. В момента танците са на мода, при тях има и движение, и фит­нес, дори изпитваме радост от музикалния такт!

–          Музикалният такт може да изработи хормона на удоволствието?

–          Да, така е! Когато липсват сексуални отношения, съпружески живот, въобще т.нар тактови удоволствия, това влияе отрицателно върху настроение­то – възниква така нареченият синдром на „студените взаимо­отношения“. Този синдром се появява най-вече през есента и зимата.

–          Защото е студено или защото няма с кого да се „стоплим“?

–          Може и така да се каже. За да се допълни този тактов дефицит, психолози съветват по-често ДА СЕ РАЗХОЖДАМЕ С ДОМАШНИТЕ ЖИВОТНИ. Аз смятам, че добър ефект се постига и чрез масаж, как­то ръчен, така и механичен, с помощта на някакъв уред. Така ползата е двойна: има и настроение, и поддържане на фигурата. Може да се използват и контрастни душове, обливане с вода с различна температура, вана, сауна.

–          Каква трябва да бъде зимната ни диета, за да не затлъстяваме?

–          Наличните продукти през зимата са коренно различни. Свършват ни домашните запаси от плодове, зеленчуци, остава ни киселото зеле. В магазините има пресни продукти, но са скъпи като цена. Започваме да се храним с по-калорична, по-тежка, мазна храна, от която качваме килограми.

–          Трябва ли да спазваме нискокалорийна диета?

–          Ако няма опасност от зат­лъстяване, никого не съветвам през зимата да спазва такава диета, защото ЩЕ ИЗПАДНЕ В ДЪЛБОКА ДЕПРЕСИЯ! Ако искаме да опазим тегло­то си, трябва да заменим вред­ните сладости с полезни. Вместо захар да добавяме в кафето или чая заместител. Вместо с торти и други сладкиши да се храним с изсушени плодове. Това можем сами да си го осигурим през лятото и есента, като сушим ябълки и други плодове. Тези, които през зимата се продават в магазините, за по-добро съх­ранение се държат в захарни сиропи. Това са все излишни калории!

–          С кои други продукти можем да се храним през зимата?

–          От гледна точка на из­точната медицина, за да се уравновеси женската енергия Ин, е полезно да се добавят продукти с мъжката енергия Ян. Именно на този принцип се основава оздравителната система на хранене. Какво е интересното в нея? Практически в плодовете и зеленчуците няма от енергията Ян. Тя се съдържа най-вече в зелените продукти – копър, цикория, целина. Ако от тези продукти добавим към макарони или картофи, ще се получи Добре балансирано ядене. Енергията Ян се съдържа още в птичето месо, рибата, в ябълките, водораслите.

–          А Какво е съдържанието в млечните продукти?

–          Във всички млечни про­дукти има от енергията Ин. Затова През студените месеци на годината ползата от сутреш­ната овесена каша е малка, а от яйцата ще дебелеем. Енергията Ян ще се повиши, ако солим храната си не с готварска, а с морска сол! През зимата е много важно и как сервираме яденето. Затова трябва да използваме цветни чинии и ярки салфетки! Това не само ще ни повдигне настроението, но и ще помогне за по-бързото ни насищане с по-малко храна!

–          Значи през зимата ди­етите са противопоказани! Какво да правим тогава, ако все пак теглото ни се е покачило?

–          Ако това се случи, е не­обходимо да се обърнете към специалист диетолог. Той ще избере най-безопасната от физиологична гледна точка за организма диета. Би могло да се помогне и с рехабилитация, например с акупунктура. Иглотерапията понижава апе­тита на пациента, спомага за активизиране на процесите на изгаряне на мазнините. Така ще се отървете не само от повечето си килограми, но ще се получи и общ оздравителен ефект върху организма. Иглотерапията спо­мага за увеличаване на хормона на удоволствието, премахва мрачното настроение, както и ще ни избави от стреса и зим­ната депресия.

Ако се чудите как да се отървете от излишните килограми – НИЕ ЗНАЕМ КАК! Харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате най-актуалните новини, диети, съвети и предложения за отслабването.

На българския пазар вече се предлага отслабващ продукт от ново поколение – FAT BURNER (ФЕТ БЪРНЪР), който събира 3 ОТСЛАБВАЩИ ПРОДУКТИ В 1 и едновременно изгаря мазнините, детоксикира и изхвърля излишните течности и потиска апетита. Поръчайте тук:

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *