5 любопитни ползи от консумацията на черен шоколад

Тук ще ви запознаем с научно доказаните ползи от консумацията на черен шоколад

ползи от консумацията на черен шоколад
За да е наистина полезен, е нужно шоколадът да съдържа поне 70% какаова маса

Произходът на черния шоколад, долкото ни е известно, датира от преди 4000 години в Централна Америка. Маите го пиели и го включвали в рутиалите си като свещена напитка.

В тази статия ще ви запознаем с 5 страхотни и любопитни ползи, които носи консумацията на това лакомство. Тази неустоима и вкусна храна е естествен лек за някои заболявания. Освен че е страхотен антиоксидант, шоколадът подобрява здравето на сърцето и регулира перисталтиката.

Важно е да уточним, че в тази статия ще говорим само за ползите от черния шоколд. Тази храна има полезни свойства благодарение на високото съдържание на какао, което е лечебният компонент в този продукт.

Препоръчваме да избирате тъмен шоколад, който съдържа поне 70% какао. Може да използвате и чисто какао за приготвяне на всякакви напитки и храни. По този начин ще избегнете вредните съставки, които продуктите в магазина често съдържат (захар, млечни мазнини и други).

 

5-те най-значими ползи от консумацията на черен шоколад:

 

1. Съдържа огромно количество антиоксиданти

Горчивият шоколад се прави от семената на какаовото дърво. В тях се съдържат повече антиоксиданти дори от плодовете. Също така, семената на какаото са истински хранилища за полифеноли (естествени антиоксиданти). Не напразно каковото семе влиза в графата „суперхрани”.

Все пак е добре да се отбележи, че при термичната обработка шоколадът губи част от хранителните си вещества. Този метод на обработка го кара да загуби и част от антиоксидантния си капцитет.

 

2. Полезен е за сърдечно-съдовата система

Умерената и редовна консумация на черен шоколад помага за предотвратяване на най-честите сърдечно-съдови заболявания, не позволява натрупването на вреден холестерол и появата на хипертония.

Тези свойства на истинския шоколад от какао се дължат на вещество, наречено флавоноцин. То благоприятства работата на кръвоносната система по същия начин, както много от лекарствата за сърдечни проблем.

 

3. Подпомага работата на червата

Разтворимите фибри, които черният шоколад съдържа, освен че помагат за контолиране на холестерола, са и от полза и за червата. 10% от съдържанието на черния шоколад са фибри. Именно затова шоколадът бързо води до усещане за насита.

Тъй като някои от фибрите не се разграждат в стомаха, те преминават през червата, помагайки за прочистването на храносмилателния тракт. Следователно, яденето на черен шоколад предпазва от запек и синдром на раздразнените черва.

 

4. Успокоява кашлицата

Черният шоколад съдържа вещество, наречено теобромин, което действа върху блуждаещият нерв, като намалява неговата активност. Този нерв, наред с другите си  функции, контролира пристъпите на кашлица.

Така че, колкото и невероятно да изглежда, консумацията на няколко парченца шоколад на ден може да помогне за успокояване на пристъпите на кашлица.

В този ред на мисли, когато страдате от грип или настинка, може да прибегнете до успокояваща гореща шоколадова напитка. Въпреки това препоръчваме да избягвате млякото, тъй като то може да увеличи количеството гъстата слуз в носоглътката и да влоши състоянието.

 

5. Прави ни по-щастливи

Защо толкова хора обичат шоколада и изпитват голяма наслада от консумацията му? Защо може да се пристрастим към него?
Защото като ядем тази храна, мозъкът ни произвежда ендорфини. Тези хормони насърчават чувството за радост и щастие.

 

След като знаете за тези ползи от консумацията на черен шоколад…

 

Тези 5 причини са достатъчно оправдание, за да не потискате изкушението да хапнете шоколад. Само не забравайте да изберете продукт с високо съдържание на какао и да го консумирате в умерени количества.

Източник: https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “5 любопитни ползи от консумацията на черен шоколад

    • Илияна Станимирова каза:

      Навсякъде има, важно е да гледате опаковката. Трябва да пише, че има над 70 какаова маса, за да е истински. Все пак имайте предвид, че е доста по-скъп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *