Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Метеоризъм – ефикасни лекарства, билки и домашни рецепти при газове

Метеоризъм. Хранителни добавки и лекарства при метеоризъм: пробиотици, храносмилателни ензими. Хомеопатия. При метеоризъм – билки и домашни рецепти. Хомеопатия при метеоризъм. Хранене при метеоризъм. 

Ако страдате от метеоризъм, то със сигурност сте наясно колко смущаващ може да е проблемът. Затова без обширни въведения преминаваме към съветите, които могат да са ви от помощ!

При метеоризъм – хранителни добавки и лекарства

Как се лекува метеоризъм?

При метеоризъм се предписват лекарства, които действат най-общо в две посоки. От една страна, отстраняват така неприятното задържане и последващо освобождаване на газове. От друга, действат ефективно срещу проблема, който предизвиква самото състояние.

Пробиотици

Макар че действието им не се свързва конкретно с лечение на метеоризъм, пробиотиците имат съществена роля за овладяването и лечението на състоянието.

Ще дадем бърз пример. Ако повишеното образуване на газове се дължи на стомашна дисбактериоза, то каквито и практики да се приложат, задължително е първо да се възстанови балансът на стомашната флора. Едва след това и при необходимост могат да се използват методи за справяне с подуването и отделянето на газове. Така например, без да се явяват конкретен лек при метеоризъм, пробиотиците, от които в голяма степен зависи микрофлората на храносмилателната система, спомагат за намаляването на газовете в стомаха и червата. Сред популярните продукти, които се използват с цел възстановяване и поддържане на баланса, са Линекс, Лакто Про, Пробиотик комплекс, Лактик Ферментс и други.

Храносмилателни ензими

От съществено значение за овладяване на проблемите със стомаха и червата, в това число и на метеоризма, е доброто храносмилане. Съществена роля в него изиграват храносмилателните ензими. При мнозина дори консумацията на малки количества храна предизвиква подуване на стомаха, усещане за тежест, наличието на газове и редица други неразположения. Причините на практика могат да са многобройни и разнообразни, но в голямата си част се дължат на начина на живот, който водим, и на липсата на храносмилателни ензими в организма ни.

Става дума за онези ензими, които се секретират в стомаха по време на хранене и които имат съществена роля за правилното и рационално протичане на процеса на храносмилане.

Приемът им под формата на хранителни добавки е сред методите за справяне със стомашните неразположения. Въпреки големия брой на ензимите, които вземат участие в процеса на храносмилане, може да се говори за няколко основни.

Най-общо в търговската мрежа са налични два вида продукти. Едните са на растителна основна, другите – на животинска.

Първата група се произвеждат в лабораторни условия. Извличат се от плесени и растения. Типични примери са бромелаин и папаин.

Животинските ензими, на свой ред, се извличат от животински жлези и органи. Такива са панкреатин, трипсин и други.

За основни ензими, чрез които се постига добро храносмилане и липса на оплаквания, се сочат амилаза, протеаза, липаза. Роля имат още лактаза, целулаза, бетаин хидрохлорид, панкреатин и други.

Храносмилателни ензими с витамин С

Продуктът на Sanct Bernhard Храносмилателни ензими с витамин С е сред популярните препарати, препоръчвани при лошо храносмилане и съпътстващи проблеми на храносмилателната система. Основният ефект на добавката е насочен към разграждане на белтъчините, приемани с храната. Въпросният се дължи на папаин, мощен храносмилателен ензим, който се извлича от растението папая, и на бромелин, действието на който насърчава усвояването на белтъците в храната.

Хранителни добавки

Голяма група продукти, които се препоръчват при метеоризъм и съпътстващи неразположения на храносмилателната система, принадлежат към нелекарствените продукти или иначе казано – към групата на хранителните добавки.

Става дума за препарати, които имат за цел да подобрят работата на стомаха и червата и да спомогнат за правилната и пълноценна преработка на постъпилата храна.

В зависимост от цялостното състояние на храносмилането, изборът може да падне върху различни по състав и предназначение продукти. Някои от тях действат директно срещу разглеждания проблем – неутрализират подуването на стомаха, появило се в резултат на натрупаните газове. Други неутрализират първопричината, източник на стомашните неразположения. Едва след това настъпва облекчение и по отношение на повишеното отделяне на газове.

Сред популярните хранителни добавки, препоръчвани при метеоризъм, са:

Гастритикс
Гастритикс е доказан продукт при метеоризъм!

При метеоризъм, но още при язва, колит, гастрит, лениви черва и други храносмилателни проблеми можете да заложите на Гастритикс. Хранителната добавка представлява билкова комбинация, която осигурява детоксикация на стомашно-чревния тракт. Редовната й употреба спомага за калцирането на стомашните язви и намалява болката, предизвикана от гастрит. Ограничава стомашните спазми и подпомага работата на червата. Елиминира отпадните продукти и хранителните остатъци, като по този начин намалява количеството на задържаните газове.

Корен от медицинска ружа, див ям, семена от див копър и джинджифил са сред лековитите растения, върху които стъпва хранителната добавка, за да постигне положителен ефект по отношение на цялостното храносмилане в организма.

Гастро макс

В коментара по-горе откриваме едно от основните приложения на Гастро макс – хранителна добавка, съдържаща екстракти от 8 полезни за храносмилането растения. Комбинацията помежду им превръща продукта в подходящ избор при оплаквания като подуване на стомаха, усещане за тежест и дискомфорт, киселини и газове. Стомашните неразположения изчезват неусетно, без да се налага прием на по-сериозни медикаменти.

Какво още при метеоризъм?

В редовете по-долу ще се спрем на конкретни продукти, които се препоръчват при метеоризъм.

Мезим форте

Един от продуктите, които се радва на особена популярност при газове, подуване и усещане за тежест в стомаха, е Мезим форте. Препаратът съдържа споменатите вече от нас храносмилателни ензими и по-точно такива, извлечени от свински панкреас. Действието им е насочено към неутрализиране на липсите в храносмилателната система, в резултат на които се получава прекомерното натрупване и задържане на газове. С особена ефективност се препоръчват при хора, при които се наблюдава тежка форма на метеоризъм, предизвикана от ограничена или недостатъчна панкреасна секреция.

Трябва да се има предвид, че таблетките Мезим форте не бива да се приемат при активно възпаление на панкреаса, а по-сково във възстановителната фаза, паралелно с подходяща диета.

Дегазин

Друг медикамент, който се рекламира шумно, е Дегазин. Под формата на капсули или таблетки за смучене препаратът действа редуциращо и потискащо по отношение на образуването на газове. Ограничава процесите на пянообразуване в стомаха. Препоръчва се не само при метеоризъм, но и при редица сходни оплаквания. Намира приложение и в подготовката преди провеждането на специфични изследвания като ултразвук, ендоскопия и други.

Еспумизан
Еспумизан често се прилага при метеоризъм!

Симетикон е основният компонент на продукта Еспумизан, без значение коя от формите се използва – саше, емулсия или капсула. Действието на препарата, без оглед на избраната форма, е насочено към резорбацията на мехурчетата пяна, заемащи място в стомаха и червата и предизвикващи раздуване и така неприятните газове.

Наред с всички случаи на пациенти със стомашни проблеми, Еспумизан се препоръчва и при сърдечни проблеми. Причината се крие в това, че той подпомага поддържането на диафрагмата, която често се измества нагоре в резултат на заболяването.

Дуспаталин

Дуспаталин е поредният продукт, който ще разгледаме. Той също се предлага в разнородни форми – таблетки, сироп или капсули. Активното вещество в него е мебеверин, което има пряко действие върху спазмите в червата и стомаха.

Комфортекс

При метеоризъм често се използват и капсулите Комфортекс. Представляват билков продукт с доказани ползи както по отношение на задържаните газове, така и при раздразнен стомах.

Най-често Комфортекс се препоръчват от фитотерапевти.

Цинарикс

Цинарикс е медикамент, достъпен без лекарско предписание. Препоръчва се с цел повишаване на жлъчната секреция и образуването на храносмилателни панкреатични ензими. Има облекчаващ ефект при редица стомашни неразположения, в това число и при проблеми с храносмилането, подуване на стомаха и газове в червата.

Цинарикс е достъпен под формата на сироп и таблетки.

Хомеопатия при метеоризъм

За тези, които смятат газовете в стомаха за неразположение, за което е по-добре да се търси алтернативно лечение, варианти предлага и хомеопатията. Най-често прилаганите хомеопатични препарати при метеоризъм са:

  • Carbo Vegetabilis – в основата на лека е дървесина от бук. Прилага се при пациенти, при които газовете в стомаха са съпроводени от силно подуване, появяващо се непосредствено след приема на храна. Помага още при къркорене в стомаха, което се облекчава само след оригване;
  • Lycopodium – представлява хомеопатичен продукт, препоръчван при газове, съпроводени с болки. Още при пациенти с метеоризъм, при които облекчение настъпва едва след многократно оригване;
  • Pulsatilla – използва се при лица, при които газовете в стомаха по-рядко са предизвикани от злоупотреба с храна или от хранене като цяло;
  • China Officinalis – ефектът от препарата е буквално извличане на газовете от стомаха и червата. По този начин настъпва облекчение и се успокояват спазмите. Препоръчва се в случаи, при които след оригване не се наблюдава подобрение на стомашния комфорт.

При метеоризъм – билки и домашни рецепти

Състоянието метеоризъм се среща сравнително често. Именно поради това народната медицина няма как да остане безразлична към начините за справяне с проблема. Не са един или два съветите за употребата на билки и естествени продукти, чрез които може да се облекчат неприятните усещания в червата и стомаха.

В редовете по-долу ще се спрем на някои от най-често прилаганите методи за справяне с дискомфорта в стомаха и така притеснителните газове.

Домашни рецепти

Както при продуктите, налични на пазара, така и сред съветите за домашно приложение се различават такива, които помагат за елиминиране на първопричината, и такива, които спомагат за преодоляване на конкретните оплаквания. И все пак трябва да се вземе под внимание обстоятелството, че от съществено значение е факторът, провокирал стомашен дискомфорт.

Свинска мас

Нетрадиционен съвет за спасяване от подутия стомах и газовете е използването на свинска мас. За целта животинският продукт се разтопява и се оставя да се охлади до температура, при която може да се нанесе върху кожата. В легнало положение се маже коремът, като мазнината се оставя да действа, докато се охлади напълно. Добре е след нанасяне да се покрие с найлон или фолио и кърпа отгоре, за да се задържи топлината за максимално дълго време.

Анасоново масло

Неслучайно анасонът е съставна част на редица продукти, облекчаващи стомашния дискомфорт. В това число – прилага се и с цел намаляване на коликите при кърмачетата. Конкретно при метеоризъм се препоръчва анасоново масло. Няколко капки от него се капват върху бучка захар, която се смуче до пълно разтваряне. Облекчението, което се постига с въпросния метод, е почти мигновено, като заедно с него настъпва и усещане за лекота в корема.

Чесън

Чесънът намира конкретно приложение и при разглеждания здравословен проблем. Необходимото количество от него е 40 г (обелен и счукан). В подходящ съд или буркан се поставят скилидките и се заливат със 100 мл водка или ракия. Чесновата тинктура се оставя да престои за 2 седмици. При желание можете да добавите и няколко капки екстракт от мента. По този начин ще се тушира острият чеснов мирис и ще се усили ефектът от домашния лек.

От така получения илач се приемат по 10 капки, разтворени във вода или друга течност, преди хранене.

Активен въглен
Активен въглен е изпитан лек при метеоризъм!

Може би най-популярният домашен лек при метеоризъм се приготвя с употребата на т.нар. активен въглен. Става дума за черното хапче, което сме свикнали да прилагаме при различни здравословни неразположения. Конкретно при метеоризъм се препоръчва ½ таблетка от 500 мг да се стрие на прах и да се разтвори в чаша с вода. Непосредствено след консумацията на напитката настъпва и облекчението. Намалява се количеството на газовете, тъй като съставките на лека с черен цвят имат свойството да абсорбират излишните въздушни маси.

Сусамов тахан

Нетрадиционно предложение за справяне с подутия стомах ни е изпратила нашата читателка Младенка Филипова от Бургас. В обширно писмо до редакционната ни поще Младенка споделя рецепти, които „моята баба знае от нейната баба и така години назад”.

Ето какво споделя читателката ни конкретно при газове и подут стомах:

„…Не чакайте дълго! Щом усетите, че почвате да се подувате и ви напира, с лъжичка си вземете малко сусамов тахан. Макар да звучи прекалено лесно, от баба си знам, че по този начин ще си облекчите храносмилането и няма да се притеснявате къде и с кого сте…”.

Джинджифил

При прекомерно количество газове в стомаха на помощ идва и магическият джинджифил. Препоръчва се след всяко хранене да се изяжда малко количество от лековития корен, като по този начин ще се неутрализират храносмилателните и чревните проблеми, които в голямата си част провокират разглеждания от нас проблем.

Синап

С доказан ефект при газове са и синапените семена. Те имат способността да намалят количеството на образуваните газове. Вариантите за приложението им са или като добавка към храната, или самостоятелно.

Ако решите да ги използвате като лек, даваме следните насоки. Сутрин на гладно вземате 2 семена синап заедно с чаша с вода. На следващия ден количеството е 4 семенца, като бройката се увеличава до достигане на 12 семена на ден. Приемът им е достатъчно условие за поддържане на добро здраве за стомаха и червата.

Канела

Канелата не само че е изключително ароматна, но има и редица ползи за здравето. При метеоризъм се препоръчва следното приложение – 1 ч.л. канела на прах да се добави към чаша с мляко. Млякото се загрява леко предварително, но без да кипва. След добавянето на канелата се отстранява от огъня и по желание се подслажда с малко мед. Дозата се изпива еднократно вечер преди лягане. Облекчението настъпва още на следващия ден.

Кимион

Ако сте предразположени към стомашни проблеми или често се оплаквате от подух стомах, можете да облекчите неразположението със семена от кимион. Растението, което сме свикнали да използваме като подправка, предотвратява храносмилателните проблеми, чревните газове и спазмите. В същото време, насърчава производството на храносмилателни ензими, с което облекчава преработването на храната и ограничава образуването на газове.

Вариантите за прием на лековитите семена са няколко. Ако не харесвате напитката с кимион, която се приготвя като 1 ч.л. семена се запарят с чаша гореща вода, можете да приемате по 3 пъти дневно по 5 г препечени семена.

Целина

Сред натуралните лекове при метеоризъм няма как да пропуснем да споменем и целината. Освен че е с изключително ниско съдържание на въглехидрати, тя има и редица ползи за здраве. При стомашни проблеми се препоръчва с цел намаляване на образуваните газове, облекчаване на болките и със спазмолитичен ефект. Може да се добавя към ястията или да се консумира под формата на прясно изцеден сок.

Чай при метеоризъм

Много от съветите, които дава народната медицина при метеоризъм, са за приготвянето на лековити отвари. Използват се билки с доказан ефект при стомашни проблеми – такива, които облекчават колит, язва, гастрит, запек или метеоризъм.

Ще се спрем на някои от най-честите съвети, а изборът оставяме на вас:

  • мента – ароматното растение е с доказани ползи при стомашни неразположения. Използва се както в състава на редица натурални лекове, така и директно под формата на чай. Доза от облекчаващата напитка се приготвя, като 1 с.л. от билката се запари в чаша с гореща вода. На ден могат да се приемат по 2-3 чаши ментов чай;
  • джоджен – при метеоризъм лечителят Петър Дънов препоръчва да се изпива чаша чай от джоджен всяка сутрин преди закуска. След вечеря пък се приема чай от джоджен, като комбинацията ще регулира храносмилането и ще неутрализира стомашните неразположения;
  • копър – сред растенията с утвърдено име при стомашен дискомфорт е ароматният копър. Освен като част от вкусни ястия, подправката намира приложение и при приготвянето на лек срещу газове в стомаха и червата. Чай с облекчаващ ефект се приготвя, като 1 ч.л. семена от копър къкрят за 15 минути в 250 мл вода. Дозата се приема еднократно, като препоръките са това да става сутрин на празен стомах;
  • облекчаващо при метеоризъм действа и следната билкова комбинация: в подходящ съд се смесват 120 г лайка, 80 г корени от валериана и 20 г кимион. Необходима за доза чай е 1 с.л., която се накисва под похлупак в гореща вода за 20 минути. След прецеждане, лековитата напитка се изпива на 2 пъти през деня. Процедурата се повтаря в 14 поредни дни, като се смята, че това е достатъчно, за да се преодолее задържането на газове.

Още билки при метеоризъм

Наред с рецептите по-горе, при газове и подуване можете да използвате и лековитите свойства на някои от следните билки:

  • живовляк – 1 с.л. семена от живовляк се накиват в 200 мл вода за денонощие. За това време семената ще набъбнат. На ден се приема по няколко чаени лъжички от домашния лек;
  • трицветна теменужка – 1 с.л. от надземната част на растението трицветна теменужка се се накива в 250 мл вода за през нощта. На сутринта се прецежда и полученото количество се изпива наведнъж преди закуска;
  • бял равнец – ако решите да използвате бял равнец като лек при метеоризъм, смесвате равни части от билката (по 2 с.л.) със семена от копър и кимион. Добавяте 3 с.л. наситнена овесена слама и 1 с.л. стрити валерианови кори. Съставките се смесват и 3 с.л. от тях се киснат под капак за 20 минути в 750 мл вода. Полученото количество се изпива на 3 приема поне 30 минути преди хранене;
  • магданоз лек при метеоризъм са и корените от магданоз. Необходимото количество е 4 ч.л., които предварително се стриват. Добавят се към 400 мл гореща вода и се оставят да престоят през нощта. На сутринта извлекът се прецежда. От него се приема по 2 с.л. на всеки 4 часа, както и същото количество преди всяко хранене;
  • коча билка – най-често лековитата коча билка се прилага при стомашни проблеми, предизвикани от оскъдно или нередовно хранене. Прилага се както като самостоятелен лек, така и в комбинация с мента, кимион или копър. Ако търсите спасение от газовете в стомаха именно чрез нейна помощ, можете да си приготвите запарка от 2 с.л. билка и 200 мл вода. Кисненето трае 2 часа под похлупак, заради силно летливите вещества, които се съдържат в растението. Полученото след филтриране количество се приема в 3 равни дози. Внимание! Изключително противопоказна е рецептата при бременност!

Ароматерапия при метеоризъм

Макар да се прилага сравнително по-рядко, ароматерапията също е вариант за справяне с неприятното състояние метеоризъм. Не само че спомага за намаляване на количеството газове, но в същото време облекчава болката и стомашния дискомфорт.

Като най-лесен за приложение и в същото време достатъчно ефективен метод на ароматерапия се сочат топлите компреси с етерични масла. Използват се масла самостоятелно или в комбинации, като сред препоръчваните са масло от копър, анасон, мента, риган, лайка и други.

Самата процедура се осъществява, като няколко капки от избрания маслен извлек се разтворят в малко количество топла вода. В течността се напоява кърпа, която се поставя директно върху корема. Задържа се, докато се усеща топлина. Много скоро след поставянето й ще се усети и облекчението и отдръпването на тежестта в корема.

Хранене при метеоризъм

На няколко пъти в текста дотук стана дума, че наличието на метеоризъм често се свързва с вида, начина, количеството на консумираната храна.

Именно поради това, ако и вие страдате от газове в стомаха, добре е да обърнете внимание на съветите, които се дават по отношение на това кои храни са подходящи и кои не при проблеми с храносмилането. Нещо повече, освен към традиционните препоръки, добре е да се придържате и към особеностите на собствения си организъм. Ако при вас дадена храна, смятана по правило за препоръчителна, води до стомашен дискомфорт и газове, задължително я избягвайте или поне ограничете консумацията й.

Преди да ви дадем конкретни насоки за това кои са храните, които е добре да консумирате приоритетно, ще изведем и няколко основни правила, свързани с тяхното приготвяне. Ето ги и тях:

  • при метеоризъм и други стомашни смущения се препоръчва приготвянето на храната да става чрез варене, задушаване или на пара;
  • храната, която се консумира, не бива да е нито прекалено студена, нито прекалено гореща;
  • забранена изрично е консумацията на храни с драстична разлика в температурата;
  • употребата на сламка при пиенето на вода и напитки също е предпоставка за образуването на газове;
  • при повишено образуване на газове се препоръчва храненията през деня да са поне 5-6, като количеството на консумираната храна е ограничено.
Диета при метеоризъм
Храненето има съществена роля!

В групата на храните, които задължително трябва да намерят място в менюто на човек с метеоризъм, влизат: цвекло, моркови, ориз, джинджифил, сусамов тахан и фреш от портокал, ябълка, лимон. Подходяща храна са приготвените у дома зеленчукови супи, както и кисело-млечните продукти.

В същото време, трябва да се наблегне на протеините, като задължително след консумация на белтъчини трябва да се ограничи приемът на въглехидрати или плодове. От месото подходящо е нетлъстото (пилешко, пуешко и немазната риба). Препоръчват се още рохко сварените яйца или омлет, приготвен пара.

Десертът може да е кайсии, нар или сушени сини сливи, които са изключително подходящи за пациенти, страдащи от газове в стомаха.

Количеството на водата, което се изпива в рамките на деня, пречистена или минерална, възлиза на минимум 2 литра.

Храни, образуващи газове

Въпреки че от значение е състоянието на конкретния човек и възможностите на храносмилателната му система, то може да се каже, че има храни, които образуват газове при всеки. Челните позиции се държат от боба, граха, лещата и зелето, но към групата няма как да не се добавят още ядки, ряпа, карфиол, патладжан. От плодовете – бананите се сочат като провокиращи подуване на стомаха, още крушите и гроздето. Твърдо сварените яйца, мазното месо, осолената риба също е добре да се избягват при склонност към метеоризъм, както и сладоледът, газираните напитки, захарта и нейните заместители.

След всичко, казано дотук под формата на съвети при метеоризъм, няма как да приключим темата за неприятното състояние, ако не дадем и определение на самия проблем. Затова продължаваме с кратки насоки затова какво е метеоризъм, какво провокира газове в стомаха и кои са най-честите съпътстващи оплаквания.

Какво е метеоризъм?

Метеоризъм – под този термин се разпознава натрупването на газове в стомаха и червата, които провокират подуване и предизвикват дискомфорт. Изпускането на газове, често пъти неконтролирано, в комбинация с усещане за раздуване на горната част на корема са сред основните признаци за състоянието.

Въпреки че само по себе си повишеното количество газове не се свързва с конкретен здравословен проблем, то може да се превърне в повод за притеснение и да предизвиква неудобство. Често има ефект и върху самочувствието на индивида – мисълта дали ще успееш да контролираш изпускането на газове може драстично да понижи личната самооценка.

По своята същност газове, които се образуват в стомашно-чревния тракт, имат 2 основни форми на произход. Биват екзогенни, когато се дължат на погълнатия въздух, и едногенни, образували се в самата храносмилателна система.

В голямата си част те са съставени от азот. Кислородът в химичния им състав е изключително малко, като се свързва с погълнатия въздух. Откриват се още водород, въглероден диоксид, метан и други вещества, получили се в резултат на наличните бактерии в храносмилателния тракт.

Причини за метеоризъм. Видове

Разграничение по отношение на видовете метеоризъм може да се направи най-вече във връзка с причините за тяхното възникване. Преобладаващо става дума за дисбаланс в хранителните навици, но фактори могат да са още консумацията на храни, богати на целулоза, някои заболявания като панкреатит, гастрит, проблеми с жлъчката. Чревни смущения също са сред водещите предпоставки за образуването на газове в стомаха. Същото важи и за наличието на някои бактерии или липсата на полезни такива, инфекции, разнородни форми на интоксикация, смущения в кръвопотока.

Като причина за метеоризъм, която се извежда от мнозина на челни позиции, е и стресът. Нервно-психологическият момент често се явява предпоставка за здравословни смущения, в това число и за стомашен дискомфорт.

При пациенти над 65-годишна възраст се говори и за още една форма на разглежданото състояние или иначе казано за старчески метеоризъм. Провокира се от атрофия на мускулите, вложени в чревните слоеве. В допълнение към това се явява естественият процес на удължаване на червата, както и намалената функционалност на жлезите, от които зависи производството на храносмилателни ензими.

Сравнително рядко срещана форма на метеоризъм е тази, при която газовете се появяват в храносмилателната система в резултат на издигане на тялото на голяма величина. Самото издигане повишава налягането в червата и провокира образуването на излишни газове.

При бременни жени и при новородени проблемът с прекомерното количество газове също се среща често. Някои специалисти го определят дори като нормално явление, което е в пряка връзка с моментното състояние. При кърмачетата – газовете изчезват след укрепване на храносмилателната система. При бременните жени – непосредствено след раждането.

Газове и подут корем

Сред основните комбинации от оплаквания, които се срещат при метеоризъм, са газове и подут корем. Въпросното подуване се дължи именно на задържането на газове, като е възможно да е съпроводено с колики, спазми и болка. Обиколката на самия корем нараства в резултат на повишеното количество газове. Поражения има и за дебелото черво, което е подложено на чести спазми.

Газове в стомаха

В червата и в стомаха. Това са участъците от храносмилателната система, в които най-често се задържат газове. Наличието им в стомаха не само че е предпоставка за дискомфорт, но може да се превърне и в причина за проблеми в разположените в близост органи.

Конкретно при газове в стомаха, като основна причина се извежда храненето „на крак”, бързото поглъщане на храната и недостатъчното й сдъвкване. Консумацията на газирани напитки допълнително влошава състоянието, най-вече заради съдържащия се в тях въглероден диоксид.

Газове в дебелото черво

Най-често наличието на газове в дебелото черво се свързва със смущения в неговата микрофлора. Когато налице е дисбаланс, това провокира повишено отделяне на газове. Същото важи и за нередовното изхождане – запекът е предпоставка за понижаване на количествата на полезните бактерии, а оттам – и за появата на газове в дебелото черво.

Газове при бременност
Бременността се свързва с повишено количество на газовете в стомаха и червата!

Вече стана дума, че по време на износването бременните жени често страдат от стомашни смущения, в това число и от метеоризъм. Причината се крие, от една страна, в промяна на хормоналния план в женския организъм, а от друга, в уголемените размери на матката, която оказва непрестанен натиск върху червата.

Газове при бебе

При новородените наличието на газове се свързва най-вече с неукрепналата храносмилателна система. В процеса на образуване на ензимната функция бебета често страдат от стомашни проблеми, измъчват ги колики, газове и запек.

Ако бебето е кърмаче, майката също има ангажимент – трябва да избягва консумацията на храни, които допълнително могат да провокират дискомфорт за неукрепналия стомах.

Източници:

https://www.merriam-webster.com/medical/meteorism

https://www.humanitas.net/wiki/symptoms/tympanites-meteorism/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *