ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Нередовното хранене предизвиква ли хипотония?

Моля Вашите специалисти да ми дадат препоръки как да облекча постоянната умора и отпадналост, причинени от ниското ми кръвно налягане. Личната ми лекарка е на мнение, че то не е заболяване, което да изисква специфична лечение, може надявам да има начин да се справя с тези неприятни симптоми. Разчитам на вашите съвети и помощ.

Гинка Младенова – Русе

Потърсихме д-р Чавдарова, кардиолог, да отговори на въпросите на нашата читателка. Хипотонията е състояние на ниско артериално налягане, от което по-често се оплакват жените. Артериалното на­лягане при жените поначало е по-ниско В сравнение с мъжете. Стойностите му при представителките на нежния пол могат рязко да спаднат при смяна на сезоните резки климатични промени и при всеки пик на полови хормони в хода на менструалния цикъл – непосредствено преди овулацията и дните преди менструалното кървене. Нор­мално е артериалното налягане да се понижи в моменти на стрес и периоди на нервно напрежение. Хипотонията е естествено физиологично явление при заболявания от инфекциозен и друг характер. Оскъдното, не балансираното и нередовното хранене също са причина за неприятния дискомфорт.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Какви са негативите при ниско кръвно?

Хипотонията е свързана с недостатъчно кръвоснабдяване и кислороден глад на глав­ния мозък, 6 резултат на което се чувства слабост, отпадналост и умора. За състоя­нието е характерно да се изпитва свето­въртеж и прилошаване при придвижване в транспорт. Познат е негативният ефект на ниското кръвно налягане – сънливост през деня. То обаче е причина и за нарушенията на съня – трудно заспиване и непълноценен лек сън, което допълнително допринася за чувството на изтощение и умора.

Ортостатичната хипотония е един от най-неприятните симптоми. При рязко из­правяне от легнало или седнало положение се наблюдава притъмняване пред очите, усеща се неустойчивост на крайниците. Възможно е ортостатичната хипотония да стане причина за загуба на съзнанието. Важно е при ниско кръвно налягане да се пазите от резки движения.

Препоръки срещу ниско кръвно:

  • Най сигурното средство срещу ниско кръвно е поддържане на постоянна умерена двигателна активност.
  • Продължителното обездвижване е крайно небла­гоприятно.
  • Положителният ефект от спортуването се установява след минимум в занятия. Разработен е и специален комплекс от упражнения, които, изпълнени сутрин, помагат за преодоляване на хипотонията.
  • От легнало положение повдигнете краката перпендикулярно на тялото, без да ги свивате в коленете. Задръжте и върнете в изходно положение. Повторете упражнението няколко пъти.
  • В легнало положение изпълнете ножици (кръстосване) с ръцете и краката.
  • Важен е и хранителният режим. Хранене­то при хипотония трябва да осигурява вита­мини, минерали и антиоксиданти. Полезно е да се пие по чаша червено вино на ден.
  • От подправките подходяща за регулира­не на кръвното налягане е канелата, особено при спазване на режими, целящи редуциране на телесното тегло. Чаша кафе сутрин ще помогне не само за нормализирането на артериалното налягане след събуждане, но и ще зареди с полезни антиоксиданти, минерали и ще поддържа процеса на от­слабване.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *