Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Миома: причини, симптоми и натурално лечение

Каквo e миома?

Миома е най-често срещаното туморно образование в женската полова система. Известна също като маточна миома, лейомиоми, или фиброми. Това е устойчив тумор, образуващ се върху гладкомускулните клетки и фиброзна съединителна тъкан и се  се развива в матката. От 20 до 50 процента от жените в репродуктивна възраст имат миома, но тя може и да не е диагностицирана. Някои прогнози сочат, че от 30 до 77 процента от жените в детеродна възраст ще развият миома.  

миома

Статистиката сочи, че при 99 % миомата е доброкачествена. Този тумор не е свързан с  рака и не увеличава риска от развитието на рак на матката.

Миомите могат да варират по размер – могат да са големи колкото грах, топка за тенис или малък грейпфрут.

Какви са причините за появата на миома?

Не е известна точната причина за появата миома. Знае се, че всеки тумор се развива от една мускулни клетки в матката, който се мултиплицира бързо. Това се случва под влиянието на естрогена.

Кой е изложен на риск от появата на миоми?

Жените, които се доближават до менопаузата са в най-голям риск за миома, заради дългогодишното им излагане на високи нива на естроген. Жените, които са с наднормено тегло и от афро-американски наследство Също така изглежда да е с повишен в риск, въпреки че причините за това не са разбрани Ясно.

Изследванията показват, че Също така някои фактори могат да защитават една жена от развиващите миома. Някои проучвания, на малък брой жени, имат индикатора че жените, които са имали две liveborn деца имат половината риска от развитие на миома на матката в сравнение с жените, които са имали няма деца. Учените не са сигурни дали да имат деца действително защитени жените от миома Дали или миома били фактор в безплодие при жени, които не са имали деца. Националният институт за детско здраве и човешко развитие се провеждат допълнителни изследвания по тази тема и други фактори, които могат да повлияят на диагностиката и лечението на миома.

Симптоми при наличието на миома?

Някои жени, които имат миома нямат симптоми или имат само леко неразположение. Други усещат наличието на нещо нередно. Това са най-честите симптоми при миома на матката. Не забравяйте, че всяка жена може да има различни симптоми.

  • тежка и продължителна менструация
  • абнормно кървене между менструалния цикъл
  • болка в таза (причинява се от натиска на туморните образования върху тазовите органи)
  • често уриниране
  • болки ниско в кръста
  • болка по време на полов акт
  • наличието на твърда маса в центъра на таза (може да се усети от лекаря)

Тежките и продължителни менструални цикли или абнормното кървене между тях, могат да доведат до желязодефицитна анемия, която също изисква лечение.

Как се диагностицира наличието на миома?

Миомите се диагностицират най-често при рутинен генекологичен преглед. В случай, че е налична миома с по-голям размер – може да бъде усетена и при преглед на коремната област. Диагностичните процедури за миома на матката могат да включват:

Рентгенова диагностика, ехография, ултразвук, магнитен резонанс, хистеросалпингография, хистероскопия, визуална проверка на канала на шийката на матката и на вътрешността на матката, биопсия на ендометриума, както и кръвни тестове, които проверяват за наличието на желязо-дефицитна анемия (може да бъде причинен от миомите)

Лечение на миома

Тъй като повечето миоми спират да растат и дори може да се свият при навлизането в менопаузата, лекарят ви може да ви препоръча да се изчака. Естествено, всяка миома трябва да се следи зорко, както и симтомите.

При някои жени миомите може да са по-големи и да причиняват голямо неудобство. В тези случай е необходимо лечение. То се определя от следните фактори:

  • цялостното ви здраве и медицинска история
  • степен на заболяването
  • вашата толерантност към специфични медикаменти, процедури или терапии
  • очакванията за хода на заболяването
  • вашето мнение или предпочитание
  • желание за бременност

Като цяло, лечението на миома може да включва:

Хистеректомия

Хистеректомията включва хирургично отстраняване на цялата матка. Миомите остават причина номер едно за хистеректомия в Съединените щати.

Консервативна хирургична терапия

Консервативната хирургична терапия използва процедура, наречена миомектомия. С този подход, лекарите премахват миомите, но оставят матката непокътната, за да дадат възможност за бъдеща бременност.

Терапия, намаляваща нивата на естроген

Този подход намалява нивата на естроген и предизвиква „медицинска менопауза”/ Понякога терапията се използва, за да се свие наличната миома и да е по-лесно хирургичното лечение.

Антихормонални средства

Приемът на някои лекарства против естроген (като прогестин и даназол) може да са от полза при лечение на миома. Анти-прогестините, които блокират действието на прогестерона,  също могат да бъдат използвани.

Маточна артерия емболизация

Това е нова минимално-инвазивната техника. При нея артериите, които доставят кръв към миомите биват идентифицирани, а след това блокирани. По този начин миомите се свиват. Все още обаче, не са ясни дългосрочните последици от тази процедура върху плодовитостта

В случай на силни болки и дискомфорт, причинени от наличието на миома се предписват противовъзпалителни болкоуспокояващи.

Заедно с конвенционално лечение, можете да опитате някои натурални методи у дома.

Натурални средства за лечение на миома
миомакс
Допринася за нормалното функциониране на женската полова система и маточната мускулатура. Подпомага нормалния естрогенен баланс на женския организъм.
Рициново масло

Прилагането на кърпа, напоена с рициново масло върху корема ще стимулира  лимфната и кръвоносната система, увеличава лимфоцитите и помага за премахването на токсините, причиняващи различни заболявания. Много холистични специалисти смятат, че имено натрупването на токсини в организма е причината за развитието на миомите.

Рициновото масло съдържа рицинова киселина, която е известна със своите противовъзпалителни свойства.

  • напоете вълнено парче плат с рициново масло и го сложете върху корема си. Поставете бутилка с топла вода върху него. Оставете в продължение на час. Правете процедурата три или четири пъти седмично в продължение на най-малко един месец, или докато не видите подобрение.

Забележка: Не използвайте това лекарство по време на менструация или ако се опитвате да заченете.

Бял трън

Тази билка помага на метаболизма да се отърве от излишния естроген. Той е репродуктивен хормон, който допринася за растежа на вече наличната миома. Просто приемайте от 10 до 25 капки тинктура от бял трън по три пъти на ден в продължение на три до четири месеца.

Глухарче

Много билкари смятат, че лошата чернодробна функция води задържане на излишни хормони и допринася за развитието на миомите. Глухарчето е идеално средство за детоксикация на черния дроб и премахва излишния естроген от тялото.

  • Сварете три супени лъжици корен от глухарче в три и половина чаши вода.

Оставете да къкри за около 15 минути и след това да се кисне за още толкова.  Пийте този чай три пъти на ден в продължение на най-малко три месеца.

Зелен чай
Зелен чай

Проучванията показват, че зеленият чай съдържа съединение, което потиска растежа и убива клетките на наличната миома. Чаят има и противовъзпалително, антипролиферативно и антиоксидантно действие, което ще помогне и за облекчаване на симптомите..

  • Пийте две или три чаши зелен чай дневно. Можете да приемате и капсули със зелен чай в продължение на няколко месеца.
Мляко

Изследване, публикувано в американския вестник по епидемиология през 2009 г., констатира, че жените, които консумират четири или повече порции млечни продукти всеки ден, намаляват риска от развитието на миома с 30. Учените смятат, че калцият в млечните продукти може да помогне за намаляване на клетъчната пролиферация. Така че, включете млякото и млечните продукти в ежедневната си диета.

Чай от корен на репей

Чаят от корен на репей подобрява способността на черния дроб да метаболизира естрогена, намалявайки наличната миома. Той може да помогне за намаляване на размера на миомата и да инхибира растежа на нов тумор.

  • Добавете една чаена лъжичка изсушен корен от репей в чаша гореща вода. Оставете да се накисне за 10 до 15 минути, прецедете. Пийте този чай три пъти на ден.
  • Друг вариант е да приемате по 10 до 25 капки тинктура от корен на репей по три пъти на ден. Приемайте това лекарство ежедневно в продължение на три до четири месеца.
Ябълков оцет

Ябълковият оцет може да бъде от полза за намаляване на симтомите при миома. Той помага за премахване на токсините от организма и спомага за загубата на мазнини.

  • Добавете една чаена лъжичка органичен ябълков оцет в чаша вода. Също така можете да добавите една супена лъжица мед за по-добър вкус. Пийте го ежедневно. Постепенно увеличавайте дозата на ябълковя оцет от една чаена лъжичка на една или две супени лъжици на чаша.
Чесън

Чесънът е естествен антиоксидант и има множество противовъзпалителни свойства, които ограничават растежа на тумори и миоми на матката. Яжте от три до пет скилидки чесън дневно. Ако вкусът му или миризмата не са ви по вкуса смесете го с мляко или приемайте капсули с чесън.

Индийско грозде (Амла)

Индийското грозде е познато със своите антиоксидантни свойства. Освен това, то действа като имуномодулатор. В аюрведичната медицина амла е познато като отлично средство за намаляване размера на миомите и техните симотоми.

  • Смесете една чаена лъжичка амла на прах и мед. Консумирайте всяка сутрин на гладно. Лечението трябва да продължи няколко месеца, за да даде положителни резултати.
Допълнителни съвети
  • Спортувайте редовно. Това ще помогне и за регулиране на овулацията.
  • Пийте достатъчно вода, за да премахнете токсините от тялото си.
  • Консумирайте пълнозърнести храни като овесени ядки, кафяв ориз, елда и други. Включете в диетата си боб, ядки, семена и изобилие от зелени зеленчуци. Приемът на храни с високо съдържание на фибри помага за намаляване на нивата на естроген, който от своя страна помага да се свие наличната миома.
  • Намалете приема на червено месо.

Консултирайте се с вашия лекар за правилна диагноза и лечение, особено ако се налични прекалено тежки или болезнени менструации, абнормално кървене, болка в таза, болка по време на полов акт или необичайно подуване на корема.

източници: http://obgyn.ucla.edu

http://www.top10homeremedies.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *