Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

УНГ лекари за най-често срещаните заблуди и митове за здравето на ушите

Човешкото ухо е фино проектиран механизъм. Ушите са орган на слуха и равновесието. Хората приемат тези им функции за даденост

ушите
Здравето на ушите изисква редовни прегледи при УНГ-специалист

Мнозина знаят за какво служат ушите, но има и такива, които изобщо не са чували, че ухото е отговорно и за добрия баланс на човешкото тяло. Само когато се сблъскат с проблем с вестибуларните рецептори във вътрешното ухо, изпитват силно замайване и остра загуба на равновесие, хората разбират колко важни са ушите и най-вече – тяхното здраве и добра работа.

За това какви заблуждения съществуват по отношение функцията и здравето на ушите, ще разберем с помощта на специалиста по патология на вътрешното ухо от Научноизследователския институт по оториноларингология „Л. И. Свержевски“ д-р Елена Байбакова, аудиолог-оториноларинголог. Доктор Байбакова е специалист от Московския департамент по здравеопазване .

Ушните заболявания са доста болезнени

Възпалителните процеси на външното и средното ухо, като правило, са придружени от силен синдром на болка. Нарушаването на слуха, което се случва при патология на външното, средното и вътрешното ухо, е много неудобно за пациентите. Субективният шум в ушите често се присъединява към загубата на слуха, което драстично влошава качеството на живот на пациента. Замайването, свързано с патология на вътрешното ухо, като цяло може да „подлуди“ всеки. Внимателното отношение към органа на слуха и равновесието, основните знания по отношение профилактиката на различните заболявания на ушите, навременният достъп до лекар в случай на патология и изпълнението на препоръките на специалистите са важни фактори за поддържане на такива важни функции до напреднала възраст.

Има няколко погрешни схващания и митове, с които най-често се сблъскват УНГ-лекарите.

„Ушната кал е мръсотия, трябва да се почиства редовно и старателно.“

Изобщо не е така. Ушната кал се произвежда от специални церумни жлези. Тя предпазва външния слухов проход от развитието на бактериални и гъбични възпалителни процеси в него. Само зоната на ушната мида, съседна на ушния канал, може да бъде почистена. Точно тук сярата е възможно да се види с невъоръжено око, докато в никакъв случай не можем сами да я почистваме от външния слухов проход.

Д-р Елена Байбакова

Факт е, че постоянното отстраняване на ушната кал от външния слухов канал провокира повишеното й образуване. Това води до натрупване на сяра и образуване на сярна запушалка. По този начин резултатът е обратен на очаквания. Освен това, когато сами почистваме ушите, можем да нараним стените на външния слухов проход или, което е още по-лошо, да надраскаме или спукаме тъпанчето с всички произтичащи от това последствия.

„Хората губят слух само в напреднала възраст“

Има много причини за загуба на слуха и проблем с него може да се случи на абсолютно всяка възраст. Освен това, съществуват заболявания като например отосклероза, автоимунни и генетични аномалии, които дебютират в детска или млада възраст. Остра загуба на слуха може да бъде причинена от усложнения на остри вирусни инфекции, както и от приемане на ототоксични лекарства.

Но най-честата причина за загуба на слуха е продължителното излагане на шум и вибрации. Честотата на тази форма на загуба на слуха се увеличава от година на година, което е свързано с масовото слушане на музика от млади хора, използващи слушалки, и липсата на основни познания за правилата за носенето им.

„Съвременните слушалки няма да навредят. Можем да ги носим колкото искаме. „

Разбира се, технологията е напреднала и повечето слушалки са проектирани с мисъл за безопасност. Но е важно да се разбере, че нивото на звуковото налягане, продължителността на експозицията му, комбинацията от звук и вибрации са от първостепенно значение за слуха. Следователно, когато се работи в шумно производство, се изисква защитно оборудване, което работодателят трябва да осигури. На шумни места, като метро и други видове транспорт, дългото слушане на музика със слушалки също може да доведе до загуба на слуха, тъй като за да чува добре музиката, човек трябва да я включи на нивото на силата на звука, надвишаващо допустимите граници. Това е нужно, за да се блокира страничния шум. Ако сте любител на музиката и не можете без да я слушате, когато сте навън, тогава трябва да избирате изключително и само слушалки с активно шумопотискане.

„Ухото ме боли, трябват ми капки за уши“

Самолечението и употребата на лекарства без лекарско предписание са не само безполезни, но и опасни. Първото нещо, което трябва да направите, ако имате остра болка в ухото, е да посетите лекар за преглед. В случай на перфорация (дупка) в тъпанчето, използването на неправилно подбрани капки може да доведе до необратими последици и пълна загуба на слуха.

Не трябва да използвате „народни“ методи за лечение, поставяйки различни билки и масла в ухото, за да го затоплите . Не забравяйте: ухото е в непосредствена близост до мозъка, протичат гнойни процеси и дори кратко „терапевтично“ загряване може да причини смъртоносни усложнения.

„Слуховият апарат уврежда слуха, не трябва да се носи дълго!“

Това е коренно погрешно. Първо, ние живеем в ерата на високите технологии. Слуховите апарати вече не са аналогови и не усилват безразборно всички звукови честоти. Слуховите апарати днес са малки компютри, а правилният избор и настройка може да усили само честотата, която трябва да бъде усилена.

На второ място, дългият престой при липса на адекватен слух води до всякакви проблеми, преди всичко социални: на човек му е трудно да общува, той не разбира добре речта, следователно избягва неудобни за него условия и свежда до минимум социалния живот.

Не забравяйте, че слухът не се отнася само до ухото. Ухото възприема и трансформира звуците в нервен импулс и човек чува с мозъка, а слуховата кора е тясно свързана с лимбичната система, която отговаря за емоциите и паметта. Ето защо лошите думи и обидите ни нараняват и умеем да се наслаждаваме на прекрасна музика. Липсата на адекватно възприятие на звука рано или късно причинява намаляване на когнитивните функции: памет, скорост на реакциите, синтез и анализ на информация.

По целия свят основният начин за борба с хроничната загуба на слуха е адекватният слухов апарат, който позволява на хората със загуба на слуха да продължат активен социален живот. И курсът на парентерално приложение на различни групи лекарства няма база данни за подобряване, в случай на хронична загуба на слуха. В повечето случаи, по този начин лекарите се надяват да забавят прогресивната загубата на слуха, което, за съжаление, далеч не винаги е осъществимо, поради особеностите на етиологията и патогенезата на патологичния процес.

Как да се грижим правилно за ушите си?

За хигиена на външното ухо е достатъчно просто да избършете ушната мида с кърпа или памучен тампон след душ. За да почистите ушния канал от серни маси, трябва да се консултирате с УНГ лекар. Ако има тенденция към образуване на серни запушалки, няколко дни преди посещението при специалист, можете да използвате специални капки или спрейове, които омекотяват ушната кал, така че отстраняването на сярната запушалка от УНГ лекаря да е бързо и пълно.

Защитете ушите си от прекомерен шум. Ако работата ви включва шум, използвайте лични предпазни средства (тапи за уши или специални предпазители). Слушайте музика със слушалки с умерена сила на звука, с почивки и времеви ограничения.

В случай на проблем с ушите, незабавно посетете лекар, не се самолекувайте!

Ако ви е препоръчано да носите слухов апарат, трябва да се вслушате в препоръката и след адекватен подбор на устройството да го носите възможно най-често, а не от време на време, за ранна адаптация.

Погрижете се за своя слухов орган и помнете: всяко заболяване е по-лесно да се предотврати, отколкото да се излекува.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *