БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

„За“ и „против“ разтоварващите дни

Всяка жена мечтае да отслабне бързо без обаче да променя хранителните си навици. Например, един ден в месеца да издържи само на ябълки или кисело мляко. Дали това върши работа и е добро за здравето ни?

4 аргумента „ЗА“

Експресен начин за вталяване

Разтоварващият ден е чудесен начин да помог­нете на стомаха да се избави от неприятното чувство на тежест след обилно похапване предната вечер или на късен купон. Буквално за миг ще се разделите е 0,5 до 1,5 кг. Наистина, това не е натрупана мастна тъкан, а течност, която организмът не може да изхвърли заради приетите сладки или солени храни: 10 г сол или захар задържат един литър вода!

Празник за стомаха

Вкусните деликатеси, които похапваме с удо­волствие, за стомаха означават усилен труд. При преяждане всички вътрешни системи са принудени да работят на пълни оборо­ти и почти цялата енергия се изразходва за смилане и усвояване на погълната храна. Забелязали ли сте, че когато преядете, често ви става хладно? Разтоварващият ден дава на храносмилателната система малка почивка. За да бъде тя обаче радост за вас, а не наказание, изберете продукт, който няма да ви омръзне да похапвате през целия ден.

Разтоварване по рецепта

При определени заболявания разтоварващите дни се правят като профилактика срещу евен­туално обостряне на болестта. Например, при артроза се препоръчва ден само на крастави­ци, при хипертония – картофен ден (печени картофи без сол), при диабет – зеленчуков ден(5-6 различни видове салати, подправени с лъ­жичка олио), а за бъбреците – ден на диня. Разбира се, разтоварващият ден е много по­лезен, ако сте понапълнели. Обикновено диетолозите препоръчват изварен ден – защото дава максимално чувство за ситост.

Фитнес за стомаха и ума

Ако правите редовно разтоварващи дни (1-2 пъти в седмицата), тренирате целия органи­зъм. Когато намаляваме обема на приеманата храна, стомахът се свива. Постепенно изчезва и склонността към преяждане. Мнозина на­мират разтоварващите дни за доста удобни, защото не променят хранителните им нави­ци – може да се яде всичко, но от утре! Така постепенно човек осъзнава, че може да живее с много по-малко храна и започва да се храни по-здравословно.

4 правила за успех     

  • Вечер не влизайте в магазина.
  • След разтоварващия ден не се нахвърляйте върху свръхкалорични продукти от сутринта.
  • Изключете сериозните физиче­ски и интелектуални натоварвания от програмата си в деня за разтоварване.
  • Позитивната настройка е задължителна.

4 аргумента „против“

Ефектът е краткотраен Килограмът или два, с които ще отслабнете по време на разтоварващия ден, ще бъдат възвъ­рнати най-вероятно след ден. Защото, както споменахме, организмът не губи от натрупа­ните мазнини, а от задържаните течности. За да изгорите 1 кг мазнини, трябва да израз­ходвате 7000 калории – а това е невъзможно да бъде постигнато с един разтоварващ ден.

Освен това в течение на разтоварващия ден организмът губи както излишните течности, така и необходимите. За да сведете до минимум илюзорната загуба на тегло, е много важно да пиете не по-малко от 1,5 л вода на ден.

Повишена киселинност

Най-популярните продукти за провеждане на разтоварващи дни са ябълките и киселото мляко, които стимулират производството на стомашен сок и повишават киселинността му. В резултат на това е възможно вместо оздравителен ефект да получите гастрит или язва. Затова изберете храна, която няма да дразни стомаха ви.

Много, много ви се яде…

Тъкмо сте решили да минете на разтоварващ ден и изведнъж апетитьт ви зверски нараства. Проблемът не е само психологически. Просто плодовете и зеленчуците, които обикновено включва менюто ни по време на разтовар­ващите дни, стимулират производството на стомашен сок. Но тъй като след като сме ги следва нищо друго, стомахът ни се чувства излъган и гладен. Опитайте се да го залъжете с прием на течности.

Стрес и срив

Утехата, че утре всичко ще си е по старому и няма да си отказваме любимата храна, не върши работа при всички. Отчаянието и ми­сълта за вкусната храна се засилват вечер, когато човек не издържа на напрежението и се срива. Резултатът: изяждате наведнъж повече храна, отколкото, ако си бяхте яли нормал­но през целия ден. А това не е никак добре. Защото организмът ни е настроен сутрин да получава повече храна и да гори енергия, вечер – да си почива. Поетата тогава храна ще се натрупа под формата на излишни мазнини и килограми.

4 варианта за един разтоварващ ден

  • 600 г обезмаслена извара – засилва обмяната извара на веществата
  • 1,5 кг плодове (без банани) – имат очист­ващ ефект
  • 2 кг зеленчуци – съдържат целулоза
  • 2 кофички кисело мляко и 0,5 кг плодове – подобряват обменните процеси

Вместо заключение

Разтоварващите дни са добър вариант за по­чивка от преяждането, особено през летните дни. Еднодневните монодиети със сезонни плодове могат да бъдат дори полезни – но не повече от веднъж в седмицата и под ле­карско наблюдение. Безсмислено е обаче да се надявате на тях като на основен начин за отслабване.

  • сп. „Здравен журнал”

 

 

10 начина да се храните здравословно

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *