Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се храним здравословно въпреки напрегнатото ежедневие?

Всеки ден сме подложе­ни на различни стресо­ви ситуации. Затова е добре да се научим как чрез храната да намаляваме напрежението.

Всяка втора жена твърди, спо­ред едно изследване, че няма време за здравословно хранене. А и доста жени ядат повече маз­но или сладко при стрес. Точно тогава обаче здравословната храна е особено важна. Също толкова важно е и пиенето на течности. Мозъкът се нуждае от четвърт литър вода на всеки час. Идеалните питиета са вода, изцедени сокове и чай. Разреше­ни са и две-три чаши кафе.

Да готвим у дома

Можем да готвим вечерно вре­ме, когато всички са у дома. За съжаление 60% от жените вечер са прекалено уморени.

Вредно е: когато пицата вече не е само временно решение, а се поръчва редовно.

Идеално е: когато приемаме гот­венето като разтоварване. Така можем хем да готвим вечерно време, хем да разпускаме. Има много ястия, които не изискват дълга подготовка. Например супа – лесно смилаема е и за­сища. Можем да приготвим по-голямо количество и да замразим една част на порции. По всяко време можем да си размразим една порция.

Добре е: Не е задължително непременно да готвим, можем да хапнем и сандвич. Нещо с пълнозърнест хляб, краста­вица с копър, извара с пресни подправки. А пък една сочна пържола или прясна риба на скара със зеленчуци ще ви дойде добре.

Можете да хапнете и нещо сладко. Наистина,при стрес някои хора се нуждаят от сладко или мазно. Изберете тъмен шоколад със 70% съ­държание на какао. Той е по- здравословен, освен това ин­тензивният му вкус ви кара да не ядете големи количества.

Не е правилно: да си забра­нявате всичко сладко. Ще ви се яде още повече. Сушените плодове ни дават енергия, пълнозърнестите кексчета успокояват нервите, а ядките са полезни за мозъка.

Много важно е редовното хранене

Вредно е: да не ядем цял ден, а вечер да се тъпчем пред те­левизора. Тогава обмяната на веществата е забавена и пъл­неем повече.

Идеално е: да се храним по пет пъти дневно. По този начин нивото на захар в кръвта ос­тава постоянно. Всяка порция трябва да е горе-долу с големи­ната на юмрук. През деня има­ме нужда от плодове, баластни вещества (фибри) и белтъчи­ни. Можете от предишната вечер да си приготвите обяда за офиса. Няма да ви отнеме повече от 15 минути. Наряз­вате зеленчуците на пръчици, приготвяте салата, плодове и кисело мляко. Идеални за на­прегнат ден са бананите зара­ди магнезия и лимоновият сок заради витамин С. Суровите зеленчуци също имат много витамин С – чушки, салата от зеле или ряпа. Допълнете ги с пълнозърнест хляб и мюсли за баластни вещества, ниско- маслени млечни продукти за белтъчини.

Добре е: ако знаете, че няма да имате време за обяд, да се нахраните обилно сутринта. Но все пак това трябва да е по-скоро изключение.

Идеално е: да си направите сед­мичен план. Ако в стола няма нищо здравословно, можете да си направите плодов ден.

Добре е: и в стола можете да се справите. Изберете повече зелен­чуци, отколкото месо. Не можете да сбъркате много при вегетари­анските ястия. Избягвайте сосо­вете, обикновено са мазни.

Да се храним добре въ­преки липсата на време

Вредно е: да си поръчваме често пица, мазнината в нея ни умо­рява. При такива калорични ястия кръвта отива към сто­маха и ни се доспива.

Идеално е: да организираме яденето предварително, т.е. да го приготвим у дома, когато сме свободни. После можем да го притоплим в микровъл­новата фурна, ако има такава в офиса.

Добре е: да си купим нещо от магазина до нас. Така ще из­лезем поне за малко на въздух. Едно пълнозърнесто хлебче с нискомаслена шунка или си­рене, задължително и пресни зеленчуци. Комбинирайте ки­село мляко с плодове за десерт. Внимавайте със сосовете към салатата! Най-добре изберете винегрет от олио и оцет.

Най-важното ядене е за­куската.

Тя задвижва об­мяната на веществата.

Идеално е: да комбинирате бързи и бавни въглехидрати, например плодове с пълнозърнести продукти. Бързите придават енергия на тялото, бавните я задържат за по-дълго време.

Добре е: да хапнете плодове на гладно сутрин. Ще огладнеете скоро след това и ще свикнете да закусвате.

 

 

Защо пълнеем? – 6 тревожни причини

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *