ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо пълнеем? – 6 тревожни причини

Излишните калории не са единствената причина за наднорменото тегло. Диетите и фитнесът невинаги решават проблема, какво трябва да знаем още за отслабването?

Има неправилен подход към отслабването и това пречи да мръднем стрелката на кантара надолу.

1. Хронично недоспиване

Когато постоянно си недоспивате, тялото не в състояние пълноценно да възстанови собствените си енергийни запаси. Непрекъснатия  стрес и екстремалната ситуации провокират  натрупването на килограми. Хормоните влияещи на изгарянето на мазнините и за апетита, работят тогава, когато спим. Дългите часове престой  на работното място ни оси­гуряват дохода, но ни пречат да  поддържаме добра форма. По данни на американски изследователи 62% от хората със  заплати над средното равнище работят повече от 50 часа в седмицата, а 10% над 80. Тези допълнителни часове са откраднати от времето за от­дих и за сън.

В друга категория на вечно недоспиващите и оплакващите се от наднормено тегло са младите майки. Техния сън е непълноценен, защото непрекъснато е прекъсван от плача на детето.

► Какво да направите? Редно ли е да сменяте начина си на живот заради 4-5 излишни килограми? Все пак сте в състояние да направите някои крачки. Проучванията сочат, че дори допълнител­ните 15 минути сън могат да подобрят самочувстви­ето, работоспособността и да намалят телесното тегло. Почивните дни са най-под­ходящото време да наваксате пропуснатото.

2. Стрес

Стресът ни помага да дости­гаме целите си, но разваля фигурата ни. Емоционалният стрес е въпрос на хормони: отделя се повече кортизол и лептин. От своя страна, те са свързани с натрупването на мазнини в коремната област. След натоварен ден най-лесно се влиза във форма, като из­ядете един шоколад. Злоупо­требата с подобни изкушения обаче е удар срещу хубавата стройна фигура.

► Какво да направите? Трябва да се научите да уп­равлявате и контролирате емоциите. За да влезете във форма, най-ефикасното сред­ство не е физическо натовар­ване – бягане или фитнес, а релакс чрез йога за премах­ване на стреса.

3. Нездравословно хранене

Свикнали сме да пресмятаме калориите, но често забра­вяме, че не е толкова важно тяхното количество, а качест­вото им. Австралийски изсле­дователи доказаха, че хората, които се подлагат постоянно на някакви диети, често ли­шават организма си от нуж­ното количество белтъчини. А те и въглехидратите имат почти еднаква калоричност – 4,2 ккал на 1 грам. Така че не нарушавайте пропорцията от потребни за организма еле­менти – мазнини, белтъчини и въглехидрати. От друга страна, бъдете из­ключително внимателни с плодовете. Дори обикнове­ната и така полезна ябълка съдържа значително коли­чество захар.

► Какво да направите? Съставете така менюто си, че в него да влизат поне 15% белтъчини – млечни проду­кти, бобови растения, риба и месо. Измежду растителните храни предпочитайте зелен­чуците.

4. Лекарствата

Има доста медикаменти, ко­ито прибавят от 500 г до 5 кг наднормено тегло за месец. Едните увеличават апетита, други променят нивото на инсулин в кръвта, а трети задържат течности в орга­низма.

► Какво да направите? Задължително четете противопоказанията на лечеб­ните препарати. Ако имате съмнение, че те влияят на те­глото ви, поговорете с лекаря и контролирайте начина си на хранене и на движение.

5. Хормони

Пряко или косвено, хормоните влияят на килограмите. Дефи­цитът на хормони на щитовид­ната жлеза е най-разпростра­неното заболяване, което води до увеличаване на теглото. То забавя обмяната на вещества­та и причинява парадоксално натрупване на килограми на фона на слабия апетит. А от хипотиреоза страдат 40% от хората, и то предимно жени. Синдром на Кушинг е другото заболяване, при което се на­трупват килограми, поради излишък на кортизон. Недос­татъкът на полови хормони също пречи да се освободите от натрупаното свръхтегло.

► Какво да направите? Поне веднъж годишно про­веждайте изследване на щитовидната жлеза и на нивото на хормони.

6. Неправилно подреждане на храните

Човек иска да яде това, кое­то види. Американски учени направили заключението, че хората ядат три пъти по-чес­то продукти, които попадат в тяхното полезрение. То­ест, ако постоянно виждате салати и мандарини, те ще попаднат на вашата трапеза, а не сладкишът, който е на последния рафт.

► Какво да направите? Ку­пувайте и слагайте на видимо място в хладилника и бюфета хранителни продукти, които са полезни не само за вашето здраве, но и за стройната ви фигура.

 

 

Продукти, които „изгарят“ мазнините

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *