ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Наднорменото тегло е предпоставка за диабет

Излишните килограми благоприятстват разви­тието на диабет.

Диабетът се характеризира с повишени нива на глюкозата (проста захар, която всички клетки черпят енергия) в кръвта, което се получава в резултат на ограничена секреция и/или действие на инсулина (хормона, необходим за оползотворяване на глюкозата). Има две форми на диабет – тип 1 и тип 2. Диа­бет тип 2 се среща по-често и се отнася за около 90% от случаите. За разлика от диабет тип 1, който обикновено се диагностицира в детска или юношеска въз­раст, диабет тип 2 засяга по-възрастните хора, откъдето идва и другото му на­именование – „старчески диабет“. Диабет тип 2 се развива постепенно и обик­новено засяга хора над 40-годишна възраст, които са с наднормено тегло. Сим­птомите на захарния диабет (както е пълното наименование и на двата типа) включват често и обилно уриниране, огромна жажда, загуба на тегло, умора и повишен апетит, а така също и периодично повтарящи се инфекции, например на пикочните пътища или вагинални гъбични инфекции. Усложненията, свър­зани и с двата вида диабет, включват сърдечносъдови заболявания, увреждане на нервната система, загуба на зрение и бъбречни болести.

Рискови фактори

Диабетът е сложно заболяване, причината за което все още не е съвсем ясна, въпреки че и при двата типа генетичните фактори могат да играят определена роля. Освен генетичния елемент при диабет тип 2, виновници за появата му могат да бъдат наднорменото тегло и нарушенията в метаболизма. Много из­следвания показват, че излишните килограми не само благоприятстват разви­тието на диабет, но способстват прогресията на сърдечносъдовите заболява­ния. При бременните жени може да се появи гестационен диабет, което ги из­лага на по-висок риск от диабет тип 2 в по-късен етап от живота. При по-малко разпространената форма на диабет – тип 1, имунната система погрешно атаку­ва произвеждащите инсулин клетки в тялото, като резултатът от това е инсули­нова недостатъчност.

Най-нови проучвания

Едно от последните изследвания показ­ва, че влакнините понижават кръвната захар при страдащи от диабет тип 2. Учените са изследвали ефекта на два ти­па хранителни режими сред 13 пациен­ти с диабет тип 2. За период от шест сед­мици на всеки участник бил назначен хранителен режим, съдържащ умерено количество влакнини (8 г разтворими и 1 б г неразтворими), след което послед­вал период от нови шест седмици с ви­соко съдържание на влакнини (25 г раз­творими и 25 г неразтворими). Учените сравнили резултатите и установили, че при пациенти с диабет тип 2 хранител­ният режим с високо съдържание на влакнини помага за стабилизирането на кръвната захар, тъй като забавя ус­вояването на глюкозата.

 

 

Белите врагове на диeтaтa ти…

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *