Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как ви са първите симптоми на анемията?

  • Слабост, притъмняване пред очите и липса на енергия незабавна консултация с лекар

Анемията е болест, при която се наблюдава недостиг на хемоглобин в червените кръвни телца. Жените страдат от анемия два пъти по-често от мъжете и причината за това (като оставим настрана бременността, когато бебето „краде“ от железни­те запаси на майка си)? най-често се крие ^неправилното хранене. Докато мъжете рядко сядат на постна храна, жените сме по-придирчиви и често пропускаме да си набавим толкова нуж­ното желязо чрез похапване на червено месо. Това е и най-голямата ни грешка, защото именно месото е най-големият враг на желязодефицитната анемия.

Моля вашите специалисти да пояснят какви точно са симпто­мите, които показват, че чове­кът страда от анемия? Необходимо ли е при констатирането на това заболяване да се приематлекарства, или може да се избегне приемът им чрез промяна в хранителния режим и чрез билкови отвари?’

Борислава Димитрова – Русе

Симптомите на анемията са бледност, чувство за липса на енергия, а в по-сериозни случаи и недостиг на въздух. Често болестта протича без дори да бъде забе­лязана и засегнатите живеят спокойно с нея. Когато обаче се Дигне до момента, в който им е трудно да си поемат въздух, значи проблемът се е задъл­бочил и не може да се отлага консултацията с лекар.

Това, което можете да напра­вите за превенция на анемията, е много просто: достатъчно е да изяждате по една пържола сед­мично. Стига само да е телешка или свинска, защото пилешкото месо няма толкова високо съдър­жание на желязо. Нека в гарни­турата няма продукти с високо съдържание на калций, защото той възпрепятства усвояването на желязото в организма.

Най-добре е да комбинирате пържолата със зелена салата. И ако някой ви хвали копривата и спанака заради високото им съдържание на желязо, имайте предвид, че за да си набавите нужното количество чрез тях, ще трябва да изядете по два килограма и от двете. Особено полезни са соковете от морко­ви и червено цвекло.

Веднъж-два пъти седмично може да закусвате с две сваре­ни яйца, защото в жълтъка им се съдържа желязо. Ако обичате ядки, наблегнете на суровите бадеми и сушени сини сливи, праскови, кайсии, стафиди и смокини. Намалете консумацията на кафе и алко­хол, защото и те Възпрепят­стват усвояването на ценни съставки от организма.

ВНИМАНИЕ!

Ако по някаква причина не кон- сумирате месо и имате съмнения за проблеми с кръвта, най-добре е да си на­правите кръвни изследвания. Не трябва да позволявате това състояние да стане хронично, защото.може да доведе до по-тежки последствия. Лекарят вероятно ще ви изпише лекар­ствен препарат, който ще подобри състоянието ви след дву­седмичен прием. Важно е да не се отпускате веднага щом нивата на хемоглобина в изследванията ви скочат, а да си създадете режим на хранене, в който да присъстват много бо­гати на желязо продукти.

 

Ролята на червените кръвни клетки при анемия:

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *