БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Мед и канела – облекчава артритни болки, повишава имунитета и забързва метаболизма

Комбинацията от мед и канела може да се използва по множество начини и помага при редица здравословни проблеми

мед и канела
Мед и канела – истински еликсир за здравето

Повечето от вас сигурно са чували за огромните ползи, които носи смесването на мед и канела. Поотделно и заедно те се използват за облекчаване на редица симптоми и оплаквания. Комбинирането на двете съставки се използва от хилядолетия в аюрведическата медицина като лек за различни болести. Безспорно това е уникална комбинация, богата на лечебни свойства, която може да използвате по много начини.

 

Какви са ползи за здравето носят меда и канелата?

,

Медът е известен с терапевтичните си качества в цял свят. Той работи като естествен енергизатор. Суровият мед е отличен източник на антиоксиданти и хранителни вещества като фосфор, магнезий, калций и калий. Освен това има и доказани противогъбични и антибактериални свойства, което го прави чудесен съюзник в борбата с кашлица, настинка и възпалено гърло.

Канелата е ароматна подправка, която се използва широко в кулинарията и лечението с природни средства. Една супена лъжица канела съдържа 68% манган, 8% калций и 4% желязо. Също като меда тя притежава широк спектър от лечебни свойства. Канелата има антибактериален и антипаразитен ефект, намалява кръвното и лошия холестерол, увеличава производството на сперматозоиди и действа противовъзпалително.

 

Мед и канела – за какво помага тази комбинация?

 

1. Осигурява огромно количество антиоксиданти

Медът с канела съдържа антиоксиданти като флавоноиди и фенолни киселини, които са изключително полезни. Те спомагат неутрализирането на свободните радикали, които увреждат здравите клетки и могат да са причина за най-различни заболявания, включително сърдечни проблеми, диабет тип 2 и преждевременно стареене.

 

2. Чудесен лек за изгаряния, рани и инфекции

Канелата и медът имат лечебни способности. Те могат да се използват за намаляване на възпаления и инфекции в устата и гърлото. Те също така са чудесен начин за третиране на рани, изгаряния и язви по краката.

 

3. Повишава имунитета

Всички доказателства сочат, че ежедневната консумация на мед и канела на прах осигурява защита от бактериални и вирусни инфекции. Медът съдържа огромни количества витамини и желязо. В допъление, той стимулира производството на бели кръвни клетки, които са ключови в способността на организма да се бори с инфекциите.

 

4. Помага при артритни болки

Според проучвания, проведени в различни западни университети, медът носи облекчение при артритни болки. Пациентите с артрит съобщават, че яденето на една супена лъжица мед и половин чаена лъжичка канела на прах намалява болките им значително. Освен това медът, смесен с хладка вода и щипка канела и приложен върху ставите, облекчава артритните болки в рамките на няколко минути.

 

5. Ускорява метаболизма

Промените в настроението, недостатъчният сън, липсата на физическа активност и лошото хранене водят до забавяне на метаболизма, което може бъде причина за нежелателни хормонални промени и наддаване на тегло.

Естествената захар на меда ще ви помогне да останете енергични през деня, а способността на канелата да стимулира метаболизма ще ви помогне да избегнете горепосочените вреди. Също така консумацията на мед и канела е силно препоръчителна за спортуващи хора, тъй като дава тонус и енергия.

 

6. Има известни противоракови свойства

Противораковите свойства на меда все още се изследват, но има проучвания, които смятат, че той може да помогне в борбата с някои видове рак. При храносмилането на меда се образуват късоврижни мастни киселини, които са изключително полезни и действат имунно регулаторно. Според скорошно проучване, проведено в Япояния, медът и канелата окозват положително въздействие при рак на стомаха и костите.

 

Как е най-добре да се консумира мед и канела?

 

Препоръчително е да използвате нефилтриран суров мед и цейлонска канела, тъй като съдържат по-малко кумарин. Смесете ½ чаена лъжичка канела на прах с 1 супена лъжица суров мед. Консумирайте всеки ден, за да се възползвате максимално от полезните свойства.

Ако имате нужда да използвате мед и канела за външно приложение, направете същата смес, но разредена с малко хладка вода. Нанесете я върху засегната област от кожата или болезнаната става и я оставете за 10-15 минути, след което изплакнете.

Също така може да си направите чай с мед и канела, който е подходящ за ежедневна консумация.

Ще са ви нужни:

  • 1 чаша леко затоплена вода
  • 1 ч.л. мед
  • ½ ч.л. канела на прах
  • Лимонов сок (по избор)

Приготвяне:

Разбъркайте канелата в затоплената вода и я оставете настрана за 4-5 минути. Добавете чаена лъжичка мед и няколко капки лимонов сок, ако желаете.

 

Заключение:

 

Комбинацията от мед и канела е не само вкусна, но е доказано, че носи невероятни здравословни ползи. Тя е изключително полезна за заздравяване на рани, наранявания, лечение на вирусни и бактериални инфекции, изграждане на железен имунитет и подобряване на цялостното здравословно състояние.

Все пак е важно да знаете, че не е добре да се прекалява с консумацията на мед и канела. В по-големи дози те могат да навредят.  Приемането на повече от 1 до 6 грама канела на ден може да предизвика спад в кръвната захар, повишен сърдечен ритъм, разстроен стомах и прекомерно изпотяване.

Медът е естествен подсладител. Това обаче не означава, че можем да го консумираме в огромни количества. За здраве човек е препоръчително да изяжда не повече от лъжица мед на ден, около 10-12 грама.

Източник: https://www.healthifyme.com/

Артромин
Артромин – чудото за ставите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *