Ако имате храносмилателни проблеми това може да доведе до анемия

Анемия е, когато в кръвта има малко червени кръвни клетки или недостатъчно хемоглобин. Най-често срещаният вид анемия е желязо-дефицит анемия, която се причинява от недостиг на желязо в организма.

Желязото се абсорбира от организма от храната и напитките чрез червата. Оттам кръвта го пренася до костния мозък, където се произвеждат червените кръвни клетки. Тук те се комбинират с протеини и по този начин се изгражда хемоглобина. Резервите от желязо се съхраняват от черния дроб.

Ако имате недостиг на желязо в организма си костният ви мозък ще произвежда по-малко червени кръвни клетки, които няма да са достатъчни за образуването на хемоглобина. Тези червени кръвни клетки не може да пренасят достатъчно кислород до органите чрез кръвта и това води до анемия. Групите хора, които е по-вероятно да имат желязо-дефицитна анемия това са: бебета, юноши и жени / такива, които имат тежък цикъл/.

Симптомите на желязо-дефицит анемията са: чувство на умора, сърцебиене, ускорен пулс. По-рядко се срещат симптоми като шум в ушите, промяна на вкуса, чупливи нокти, болки в края на устата и слаба концентрация. Важно е да кажем, че тези симптоми не винаги се дължат на желязо-дефицитна анемия, но ако ги имате трябва да се консултирате с лекар.

Желязо-дефицитната анемия обикновенно е причинена от тежък кръвоизлив получен от травма или след операция. По-вероятно е да развиете желязо-дефицитна анемия, ако:

  • Приемате аспирин или други противовъзпалетелни средства, тъй като те могат да предизвикат кървене.
  • Имате проблем с храносмилателната система, което може да доведе до кървене в стомаха или червата.

За да получавате достатъчно желязо, което е необходимо за доброто ви здраве може да включите в диетата си прием на червено месо. То е най-богатият източник на желязо, а ако сте вегетарианец то тогава може да си набавите желязото от тъмнозелените листни зеленчуци като спанак и коприва например.

За да се установи дали имате желязо-дефицитна анемия е необходимо да си направите изследване на кръвта, която ще даде информация за размера на червените кръвни клетки в организма ви и количеството хемоглобин. Ако нивото на хемоглобина ви е ниско, а червените кръвни клетки са по-малко на брой, то тогава е много вероятно да имате желязо-дефицитна анемия.

За да ви назначат лечение лекарят ви трябва да определи първо какво е причината за появата на това заболяване. След това може да ви предпише желязо добавки за да може чрез тях да се компенсира липсата на желязо в организма ви. От тези таблетки се вземат обикновенно по 2-3 дневно. Важно е да знаете, че не трябва да превишавате препоръчаната доза, тъй като това може да доведе до странични ефекти като: гадене, киселини в стомаха, запек или диария.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *