ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се справя при наличие на газове в стомаха?

газове в стомахаЗдравейте, от дълго време страдам от газове в стома­ха.

Интересува ме как мога да си помогна при газове в стомаха, без да приемам лекарства, защото към повечето от тях съм алер­гична?

Маргарита Русева – Велико Търново

Много хора страдат от газове в стомаха. Въпреки че не са притеснителни от гледна точка на медицината, създа­ват дискомфорт и смущения. Но понякога се случва да бъдат част от здравословен проблем. Най-честата причина за поява на газовете е видът храна и начинът на хранене, стресът или друго съпътстващо забо­ляване. Газовете съдържат азот и кислород, който е погълнат от въздуха, и метан, въглероден ок­сид и водород, които са продукти от бак­терии в храносмила­телния тракт.

При хората съществува различна чревна флора, която определя различния интензи­тет на газообразуване. По-голямото количество бактерии, които премахват водорода, обуславят засилен метеоризъм. Затова при някои хора приемът на определени храни или напитки, предизвиква голямо количество газове в корема.

Редовното преяждане нато­варва стомаха и червата, като предизвиква раздуване. При разграждането на някои про­дукти или при непълно разгра­дена храна също се образуват тези неприятни усещания. В стресови ситуации и при уско­ряване на дишането може да се погълне въздух, който да предизвика появата на газове. Част от приетия въздух се отстранява съзна­телно или не, чрез оригване, друга част търпи преработка, а по-голямото количество от него преминава дистално в чревния тракт.

Храните, които съдържат повишени поли- и олигозахариди, образуват по-голямо количество газове. Това са храните, които все по-често слагаме на трапезата си: боб, леща, грах, лук, картофи, ряпа, марули, зеле… По-силно изразен ефект от плодовете имат сините сливи, ябълките, черешите, бананите и др.

За да се премахнат газо­вете в корема, трябва да се ограничи или премахне изцяло консумацията на газообразуващите храни. Храненето трябва да става бавно и умерено, да не се пият напитки по това време, а храната да се сдъвква добре. В някои случаи може да се наложи огра­ничаване на кафето, бирата и виното.

А газираните напит­ки да се откажат напъл­но. Необходимо е да се преустанови заседна­лият начин на живот, да се включи повече физическо натоварване или да се практикува някакъв вид спорт. В краен случай може да се наложи да се пият различни медикаменти, например ензими. Те ще подпомогнат работата на храносмилателния тракт и разграждане­то на хранителните вещества.

Упражнения по йога облекчават газовете в стомаха:

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Как да се справя при наличие на газове в стомаха?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *