Какво да правим при постоянно къркорене на червата и газове в стомаха?

Как да се избавя от газове ш в стомаха и червата? Поставиха ми диагноза рефлуксезофагит. Назначиха ми лекарства, но те не ми помагат много.

Митко Димитров, Свиленград

Това заболяване води до разхлабване и отпускане на клапата, която разделя сто­маха от хранопровода. При нормално състояние тази клапа се отваря само за прид­вижване на храната от хра­нопровода към стомаха. А рефлуксът означава, че храната се връща обратно в хранопро­вода, т.е. клапата не работи както трябва. Такова връщане на храната се предизвиква след обилно ядене – особено ако след това сте легнали да си починете. А също и при наклони на тялото напред, по време на пеене и висок смях. Тъй като стомахът съдържа киселина, киселосъдържимото прониква в хранопровода, а понякога се покачва и до гър­лото. Това предизвиква горчив вкус В устата и киселини.

За да намалите симпто­мите ви препоръчваме да се храните на малки порции – не повече от 750 мл на един при­ем. Не се накланяйте, ако не се налага, и не лягайте поне 2 часа след като сте се нах­ранили.

Усещането за къркорене и различни шумове в стома­ха се нарича метеоризъм. Той може и да не е свързан с рефлукс-езофагита. Много причини могат да провокират метеоризма – особеностите на хранене, функционирането на стомашно-чревния тракт, заболявания на червата, на задстомашната жлеза и т.н. Често назначават специални лекарства при т.нар. синдром на раздразнените черва. А този сдиндром се развива при нарушен режим на хранене и чести стресове. Предписва се и лекарство, което непосред­ствено се бори с къркоренето и шумовете 6 стомаха.

На първо, място Вие трябва да преосмислите и да промени­те начина си на хранене. Хране­те се редовно, но балансирано. Откажете се от алкохола и лютивите храни.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 5 до “Какво да правим при постоянно къркорене на червата и газове в стомаха?

  1. Georgi каза:

    Здравейте! От няколко месеца насам корема ми постоянно къркори.Започна се първо с леко къркорене, най-вече, когато бях гладен. Но напоследък къркоренето е постоянно и то без видима причина. Не е от глад, със сигурност. Точно след като съм се наял, корема почва да къркори. През деня така от нищото сякаш къркори. Обаче най-много къркори вечерта като си лягам. Тогава корема къркори, подува се, неприятно ми става на корема, газове се получават, а вече и дори оригвания. Сякаш в цялата ми система има нещо сбъркано :Д Бих се радвал, ако можете да ми помогнете 🙂

  2. Боряна каза:

    Здравейте на 25 години съм имам постоянни проблеми с червата.При натиск дебелото ми черво е твърдо и пълно с газове и боли,получавам болки ниско долу и около пъпа и по линията на дебелото черво.Имам често куркане на червата доста силно и неприятно освен това получавам гадене и киселини и често разтройство ,В момента пия Нексиум и Спазмомен но няма голям ефект.Бихте ли ми казали каква е причината и какво ми има евентуално.

  3. Pingback: Как да се храня след операция от рак на стомаха? | Лекува нет

  4. Pingback: Не отлагайте консултацията с гастроентеролог! | Лекува нет

  5. Pingback: Как да се справя с газовете в стомаха? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *