Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бързо премахване на газове в стомаха – 8 начина да се отървем от тях

Изхвърлянето на газове обикновено облекчава болката и дискомфорта, но понякога има случаи, в които продължават и дори може да се влоши състоянието.

газове

Метеоризмът и натрупването на газове в червата са нормални функции на тялото и повечето възрастни отделят газове между 12 и 21 пъти всеки ден. Метеоризмът представлява здравословна част от храносмилателния процес, но често причинява дискомфорт и болка, тъй като в червата се натрупва газ. Изхвърлянето на този газ обикновено облекчава болката, но има случаи, в които продължава и дори може да се влоши. Това може да е признак за по-сериозно заболяване и трябва да се консултирате с вашия лекар възможно най-скоро.

Освен болка и метеоризъм, газовете могат да причинят подуване на корема. Подуването на корема е временно състояние, когато въздухът или газът се задържат в корема. Резултатът често е видим и коремът изпъква значително. В повечето случай, газовите болки и подуването на корема не са неща, за които да се притеснявате, но ако имате някой от следните симптоми заедно с газове, потърсете медицинска помощ:

–кожен обрив, който се развива много бързо
–усещане за бучка в гърлото или затруднено дишане, което може да сигнализира за алергична реакция
–треска
–гадене и повръщане
–запек или диария
–кръв в изпражненията или урината
–болка в лимфните възли на гърлото, подмишниците и слабините
–умора
–болка в гърдите
–отслабване
–проблеми с концентрацията

Ако наскоро сте променили начина си на хранене, като сте добавили храни с високо съдържание на фибри или кръстоцветни зеленчуци, може да очаквате болка и газове. Разбира се, ако сте прекалили с пикантната храна или тази богата на мазнини, може да изпитате повече газове от нормалното.

За много хора, ако газът е постоянен проблем, избягването на храните, които водят до болка при газове, често е най-лесният и най-добрият начин за предотвратяване на симптомите. За щастие, когато се появят остри газови болки, има редица естествени средства, които помагат да се облекчи дискомфорта, които нямат същите странични ефекти като конвенционалните лечения за метеоризъм.

Какво представляват чревните газове?

Газът е естествен страничен продукт на храносмилателния тракт, който е комбинация от въглероден диоксид, азот, кислород, водород и понякога метан. Ако той има неприятна миризма, това обикновено се дължи на бактерии, намиращи се в дебелото черво. Може да бъде причинен от поглъщането на твърде много въздух или от неразградени храни. Причината да се образува е, че невинаги тялото успява да усвои цялото количество консумирана захар, нишесте, белтъци и фибри. Когато преминават в дебелото черво, флората на червата ги атакува, разграждайки ги. Това води до производството на газове, съдържащи водород и въглероден диоксид, а понякога и метан.

Наличието на газ е обичайно и естествено, но може да бъде неудобно и смущаващо. Определени състояния като непоносимост към лактоза, непоносимост към глутен, както и друга чувствителност към храните, могат да причинят храносмилателни разстройства. Научаването на вашите лични задействания и избягването на тези храни и напитки, които причиняват появата на газ във вашата система, може да помогне за предотвратяване на газови болки и потенциални смущения.

Общи симптоми за газове са:

–изпъкнал корем
–остри спазми
–убождащи болки
–доброволно или неволно оригване
–усещане за мехурчета в стомаха

Храните, които най-често причиняват газ са:

Фасул и бобови растения, лук, броколи, брюкселско зеле, червено зеле, карфиол, артишок, аспержи, круши, ябълки, праскови, сушени сливи, картофи, царевица, разтворими фибри от овесени трици, пълнозърнест хляб, мляко, сметана, сладолед, бира, сода и други газирани напитки, изкуствени подсладители и захарни алкохоли, включително сорбитол, манитол, аспартам и други.

В допълнение към диетата, има редица медицински състояния, които могат да причинят газови болки. Те включват:

Непоносимост към лактоза

Много често срещано състояние, при което тялото не може да разгради лактозата- захарта, намираща се в млечните продукти. Тя възниква, когато тънките черва престанат да образуват достатъчно лактаза, необходима за разграждането на лактозата. Несмилаемата лактоза се придвижва в дебелото черво и резултатът често е подуване на корема, диария и газове.

Болест на целиакия

Това е често срещано състояние, при което чувствителността към глутена предизвиква реакция на имунната система в тънките черва. С течение на времето може трайно да повреди лигавицата на стомаха и това да наруши усвояването на ключови хранителни вещества. Целиакията може да причини газове, както и други храносмилателни проблеми като диария, подуване на корема и киселини, но дългосрочните, по-сериозни състояния, са включително анемия, остеопороза и остеомалация, и представляват съществено притеснение.

Болест на Крон

Това е възпалително заболяване на червата, което може да причини коремна болка, силна диария, газове, загуба на тегло и недохранване. Болестта на Крон е болезнено и понякога инвалидизиращо състояние, което може да доведе до опасни за живота фистули.

Пептична язва

Този вид язва се появява, когато в лигавицата на тънките черва има открити язви. Пептичните язви могат да доведат до непоносимост към мазни храни, пареща болка в стомаха, киселини, гадене, газове и подуване на корема.

IBS

Това често храносмилателно разстройство засяга дебелото черво, причинявайки газове, диария, запек, коремна болка и подуване на корема. IBS е хронично състояние, което трябва да се управлява дългосрочно и много от симптомите се предизвикват от непоносимост към храни като пшеница, млечни продукти, бобови растения, кръстоцветни зеленчуци, газирани напитки и цитрусови плодове.

Гастроентерит

Обикновено остро състояние, гастроентерит е възпаление на стомаха и червата, често причинено от паразити, бактерии или вирусни инфекции. Тя може да бъде и реакция на нова храна и като страничен ефект на определени лекарства. Често срещаните симптоми включват газове, коремни спазми, диария, повръщане и гадене.

Дивертикулит

Дивертикулите са малки торбички, които могат да се образуват в лигавицата на долната част на дебелото черво. Дивертикулитът е сравнително често състояние, особено след 40-годишна възраст, което възниква, когато торбичките се възпалят или инфектират. Честите симптоми включват газове, болка, повръщане, треска, запек и промяна в навиците на червата.

„Смущенията в нервната система оказват влияние върху червата и храносмилателните процеси“, споделя д-р Тошков

д-р Радослав Тошков
Д-р Радослав Тошков

Невротрансмитерите са химични вещества, които осъществяват предаването на сигнали между отделните клетки в нервната система. Лигавицата на червата има най-голямата контактна площ и е на 2 място след мозъка по наличие на нервни окончания. В тях се синтезират хистамин (отделя при алергични възпалителни процеси), серотонин (хормонът на щастието), допамин (за мотивация и зависимости). Ето защо червата се приемат за втория мозък. По този начин се стига до връзката между емоционалните състояния и храносмилателните процеси. Ежедневният или спорадичен стрес, гняв, страх могат да предизвикат промени в храносмилателната дейност- промяна в ензимните процеси, киселинност, спазми, дисбаланс на чревната флора.

Конвенциално лечение на газови болки

Когато газовите болки се усилят и станат по-чести, задължително се консултирайте с лекар. Важно е да получите правилна диагноза за причината, тъй като някои потенциално сериозни състояния могат да се появят с подуване и болка.

Освен медицинска анамнеза и физикален преглед, за да сe провери за раздуване, вашият лекар ще прегледа диетата ви и може да назначи тестове. Най-често те са: кръвни тестове, тестове за непоносимост към лактоза, тестове за малабсорбция на фруктоза, скрининг на рак на дебелото черво.

 

Съветите от Професор Мермерски за храненето:

професор мермерски
Професор Христо Мермерски- специалист по здравословно хранене и лечение

Поддържането здравето на стомаха е гаранция за щастлив живот без болести. Нека затова се опитаме да го запазим такъв. Ако ядем луканки, шпекови салами и други такива продукти, на които им е необходимо време около 8-10 часа, за да се смилат, в комбинация със супа, салата, които им е необходимо около 1-2 часа- вторите няма къде да отидат. Те остават в стомаха и започват различни ферментации и се образуват газове, киселини, разстройство, а понякога може да се стигне и до запек. Това води до развитие на заболявания като гастрит, язва, дисбактериоза, колит и синдром на раздразненото черво. За всякакви проблеми със стомаха се препоръчват картофите. Важно е обаче да се ядат печени с обвивката, защото притежават антиканцерогенен ефект. Картофите осигуряват нормалната перисталтика.
Има начин как да изчистите тялото си от застоялата храна. Направете си отвара от Майчин лист, Лайка, Жълт кантарион и Хвощ. Те действат добре на стомаха. След 8-10 часа става за пречистването на организма. Необходимо е преди това да се консумират основно плодове. Ябълките са много полезни и се препоръчва да се приема по 1 всяка сутрин. Те са богати на витамин С, микро- и макроелементи и пектин, който изхвърля токсините извън организма.

 

8 естествени лечения за премахване на газове:

1. БОДИЛАКС – по рецептата на проф. Манолов срещу запек, подуване и газове в стомаха

Бодилакс е хранителна добавка, включваща само натурални продукти, която е изработена по рецептата на проф. д-р Петър Манолов. Уникалният състав на добавката включва редица билки и растителни екстракти, които съдействат на храносмилането, регулират движението на чревния тракт, предпазват от газове, облекчават запек, подуване, колики и други стомашни неразположения.

Препоръчва се при:

  • Запек
  • За прочистване
  • Газове, подуване, колики
  • За поддържане на теглото
Бодилакс
БОДИЛАКС – рецепта на проф. Манолов срещу запек и за здрав стомах

2.Ябълков оцет

Необходими продукти:
–2 супени лъжици натурален ябълков оцет
–1 чаена чаша с вода
Смесете двете супени лъжици ябълков оцет с чаша вода и разбъркайте добре. Пийте непосредствено преди хранене. Препоръчва се приема да се осъществява сутрин на гладно. Това може да помогне за облекчаване на храносмилателните нарушения, включително киселинен рефлукс и киселини, като засили здравословните бактерии и киселина в червата. Освен това, забързва и метаболизма.

Джинджифилът е растение, което се характеризира с редица ползи за нашето здраве. Една от тях е силният благоприятен ефект върху храносмилателната система. Той води до по-бързо и лесно усвояване на хранителните вещества. Увеличава секрецията на стомаха и го предпазва от язви. Джинджифилът се препоръчва при подут корем , защото притежава газогонен ефект. Благодарение на това се намалява метеоризмът- наличието на газове в червата.

Необходимо ви е малко количество пресен джиджифил. Измивате го и го обелвате. След това го смачквате и изцеждате. Течността, която се получава след изцеждането трябва да се приема веднъж дневно.

3.Масло от карамфил

Добавете 2–5 капки етерично масло от карамфил към 200 мл вода, за да намалите подуването и газовете. Може да помогне и за други храносмилателни проблеми като лошо храносмилане и хълцане.

 

4.Активен въглен

Вземете 2 до 4 таблетки активен въглен непосредствено преди хранене и отново един час след хранене, за да облекчите газовите болки. Активният въглен може да помогне за облекчаване на симптоми, включително метеоризъм, подуване на корема, като елиминира газовете, задържани в дебелото черво.

 

активен въглен

Активен въглен- при газове и подут корем
Активният въглен е често използвано средство в медицината, известно с пречистващите си свойства. Когато навлезе в нашия организъм, той се свързва с вредните вещества и неговата задача е да се погрижи, те да бъдат изведени извън тялото. Той редуцира образуването на газове, премахва подуването и усещането за тежест. Активният въглен осигурява нормалното състояние и функциониране на храносмилателната система като премахва токсините, отговорни за понижената имунна защита, алергиите и окислителното увреждане.
Може да го приемате под формата на хранителните добавки Активен въглен и Активен въглен от кокосов орех.

5.Храносмилателни ензими

Вземете добавка за храносмилателни ензими с широк спектър. Потърсете висококачествена добавка, която съдържа лактаза за разграждане на лактозата в млечни продукти, липаза до разграждане на мазнини, амилаза до разграждане на нишестета и протеаза до разграждане на протеини. За допълнителна храносмилателна подкрепа потърсете такава с джинджифил и мента, които също поддържат здравата функция на червата.

Храносмилателни ензими  с витамин С

Fortify™ Dual Action Digestive Complete

В тази хранителна добавка се намират ензими, необходими за разграждането на протеините, постъпващи с храната. Папаин протеиназата, намираща се в нея, има свойството да разрушава връзките, които са много здрави, между отделните аминокиселини. В състава участва и бромелаин. Този мощен ензим участва в усвояването на белтъците от храната. Той е много подходящ при приема на високобелтъчни храни, което трудно се смилат в стомаха и често предизвикват болка, подуване, дискомфорт и газове.

Fortify™ Dual Action Digestive Complete
Тази хранителна добавка осигурява нормалното протичане на процесите, свързани с храносмилането, и води до по-лесното усвояване на полезните за организма вещества от храната. Участва в процесите, свързани с разграждането на протеините, въглехидратите и мазнините. Препоръчва се приема при подуване на корема, запек, тежест след всяко хранене. Участват ензими като протеаза, амилаза, липаза, лактаза, бромелаин и други.

6.Пробиотици

Висококачествената пробиотична добавка може да помогне за поддържането на здрав храносмилателен тракт чрез добавяне на здрави бактерии в червата. Симптомите на газовете могат да бъдат облекчени, тъй като бактериалната флора се променя според клиниката в Кливланд. В допълнение, мета-анализ на рандомизирани плацебо-контролирани проучвания е установил, че пробиотиците намаляват болката, метеоризма и подуването при пациенти с IBS. В допълнение към пробиотичната добавка добавете към диетата си храни, богати на пробиотици, включително кефир, кисело мляко, кимчи, кисело зеле, комбучо, сурови сирена и ябълков оцет, за да подобрите храносмилането.

Пробиотик комплекс

пробиотик комплекс

В Пробиотик комплекс се намират 10 милиарда жизнеспособни пробиотични бактерии. Препоръчва се след прием на антибиотици, при нарушена микрофлора и при различни хранителни разстройства. Помага при инфекциозни заболявания на стомашно-чревния тракт, осигурява нормалната перисталтика на червата, облекчава подуването и дискомфорта като прекратява развитието на патогенните бактерии.

Пробиотик Pearls Ацидофилус
Пробиотик Pearls Ацидофилус води до много бързо възстановяване на гастроинтестиналния тракт. Газовете, подутия корем и трудното изхождане се дължи на нарушен баланс между полезните и патогенните бактерии в стомашно-чревния тракт. Хранителната добавка води до много по-лесно изхождане, премахва подуването на корема и извежда токсините от организма.

 

7.Етерични масла от копър

Известно с благоприятния ефект върху здравето на храносмилателната система и аромат на женско биле, етеричното масло от копър има антисептични свойства, които могат да помогнат за облекчаване на запек, подуване и газове. Добавете 1 до 2 капки етерично масло от копър към вода и чай и приемайте бавно, за да облекчите храносмилателните разстройства и метеоризма.

 

8. Физическа активност

тичанеКогато се появят някои от симптомите, разходете се, скачайте на въже или тичайте. Физическата активност може да помогне за облекчаване на газовите болки чрез изхвърляне на газ по естествен начин.

Упражнения за бързо премахване на газове

1.Детска поза (Баланс)детска поза

  • Необходимо е да коленичите и да седнете върху краката си.
  • Опънете ръцете си напред.
  • Стойте в тази поза около 2 минути.
  • По този начин организмът ви ще релаксира и ще се освободи от газовете.

2.Облекчаваща газовете позаоблекчаваща поза

  • Необходимо е да легнете по гръб и да опънете краката си.
  • След това свийте единия си крак и го притиснете към гърдите си.
  • Колкото по-високо повдигнете коляното- толкова по-добре.
  • Задръжте позата поне за половин минута.

3.Поза плуггазове

  • Необходимо е да легнете по гръб и да опънете краката си.
  • След това се опитайте да повдигнете тялото си така, че да се опирате само на горната част на гърба.
  • Ще ви е по-удобно да държите ръцете си встрани от тялото.
  • Ако имате проблеми с врата не се препоръчва.

Метеоризъм – невинен проблем или начало на болест

Д-р Сираган Дереджян за премахване на газове
Д-р Сираган Дереджян – Гастроентеролог

При всеки един човек, при когото се наблюдава прекомерно образуване на газове и подуване на корема, се изисква индивидуален подход на терапия. Тези симптоми могат да се окажат невинен и временен проблем, но може и да е начало на по-сериозна болест. Причините могат да бъдат ендогенни и екзогенни.
Към ендогенните причини спадат неправилното и бързо хранене, приемане на течности и говоренето по време на хранене, пиенето със сламка, нервност и стресови фактори.
Едногенните причини се получават най-често от някои видове храни като бобови растения, хляб с много трици, мазни храни и захарни изделия.
Болката и коремния дискомфорт се срещат по-често при хора, които имат трудности при справяне със стресовите фактори. Освен това, се наблюдава и определена сезонност- през зимата оплакванията са по-чести. Пациентите трябва да участват в грижата за собственото си здраве- да се самонаблюдават, да премахнат от менюто си храните, които предизвикват дискомфорт и да се консултират с лекар, на когото имат доверие. Всеки може да приложи принципа на проба-грешка и така лесно да прецени кои храни да изключи. Когато пациентът страда от диария да забрави за храните, които засилват перисталтиката, а именно- сладките плодове, грубата целулоза, пълнозърнестите тестени изделия. А ако има запек- да включи точно тези храни.“

 

5 промени в начина на живот, за да се избегне натрупването на газове в червата

  1. Яжте по-малки порции храни, които ви причиняват газове
  2. Яжте по-бавно
  3. Дъвчете добре храните
  4. Не дъвчете дъвка, не пушете и не пийте през сламка, тъй като те могат да причинят прекомерно поглъщане на въздух
  5. Избягвайте газираните напитки

 

Предпазни мерки по отношение болките, причинени от газове

Газовите болки могат да бъдат сбъркани при някои сериозни състояния, включително:
*Сърдечно заболяване
*Камъни в жлъчката
*Апендицит
*Непроходимост на червата

Потърсете спешна медицинска помощ, ако болките с газ са придружени от някое от следните:

*Продължителна коремна болка
*Кръв в урината
*Кръв в изпражненията
*Отслабване
*Болки в гърдите
*Постоянно или повтарящо се гадене или повръщане
*Стегнато гърло
*Проблемното дишане
*Треска
*Запек
*Диария
*Болка в лимфните възли на гърлото, подмишниците или слабините
*Необичайна умора

Заключителни мисли за това как да се отървете от газове, подуване и болки

  • Газът е естествена част от храносмилателния процес и повечето здрави възрастни отделят газ между 13 и 21 пъти всеки ден.
  • Газът може да причини остри спазми, болки, оригване, метеоризъм, подуване на корема.
  • Докато обикновено се причиняват от храна, определени здравословни състояния, включително непоносимост към лактоза, болест на Celiac, болест на Crohn, пептична язва, IBS, дивертикулит или гастроентерит могат да причинят газове и газови болки.
  • Конвенционалните лечения включват използването на ензимни добавки и антиацидни лекарства без рецепта.
  • Множество природни лечения за газ включват ябълков оцет, масло от карамфил, храносмилателни ензими и др.

Източник: www.draxe.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *