Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Веселин Герев: Порното води до инфаркт и импотентност

  • То е вид заместител на сексуалния контакт

Така твърди д-р Веселин Герев, единственият в България психиатър, който дава консултации по интернет и скайп по „горещите“ теми. След като завършва медицина в Пловдив през 1991 г., защитава и специалност по стресови, тревожни и депресивни състояния през 1997г. в София. Има специализация в Университетската клиника във Франкфурт на Майн от 2000 г. Предлагаме ви неговото кратко, но много съдържателно и изключително интересно интервю.

–         Д-р Герев, наскоро в едно интервю казвате, че стресът покрай изборите влошава пър­во съня, после тонуса и на трето място – мераците, както вие се из­разявате. А в личния ви влог прочетох, че порното води до инфаркт и импотентност. Обо­сновете се.

Това е така, защото е свързано с нивото на серотонин – веществото на спокойствието. Ни­вото му винаги намалява вследствие на стреса. В резултат на което отпадат една по една функциите, за които го­ворим – сънят, тонусът, мераците.

–         А как влияе това на жените?

Животът започва да става все по-затворен. Това затруднява мно­го хора да си намират сексуални партньори. Порното е един вид за­местител на сексуалния контакт. То е виртуален секс. Там си избираш най- подходящото. Този тип контакти не са пълно­ценни както за мъжете, така и за жените.

ДЕПРЕСИЯТА Е СЪСТОЯНИЕ, ДО КОЕТО НЕ СЕ СТИГА ОТ ВЧЕРА ДО ДНЕС

–         Не започнахме ли много да злоупотрбяваме с думичката „стрес“? Лично на мен така ми се струва. Наистина всички го усещаме върху себе си, но все пак за всичко ли трябва да се оправда­ваме със стреса?

– Стресът и депре­сията са бичът на на­шето време. През 2014 г. те ще бъдат на първо място като причина за неработоспособност при-хората в активна възраст.

–         Моля ви да посочите симптомите на депресията – както общите, така и конкретните. Едва ли всеки втори боледува от депресия?

Що се касае до де­пресията, това е със­тояние, до което не се стига от вчера до днес. Обикновено стресовите симптоми продължават година и половина до две, преди да се развие съ­щинската депресия. Ос­новните й симптоми са потиснато настроение, липса на сили, тревожни мисли, безсъние.

ВСЕ ПОВЕЧЕ ХОРА ТЪРСЯТ АКТИВНО ПОМОЩ ОТ ПСИХИАТЪР ИЛИ ПСИХОЛОГ

–         Увеличава ли се броят на страдащи­те от стрес, напрежение, депресия и прочее подобни състояния? Престрашават ли се вече хората да търсят помощта на психиатър или психолог?

– Все повече хора тър­сят активно помощ. А целта на нашите беседи е те да разпознават рано симптомите на стреса и депресията – докато са на фаза състояние, а не болест.

–         В блога си споделяте още, че фобиите засягат млади и интелигентни хора. От какво се страхуват и защо?

– Страховете не са някакви тайнствени и непознати. Съвсем чо­вешки страхове са. Хо­рата се боят най-вече за здравето си, за работа­та си, за семейството си. Това са най-важните сфери от дейността на човек. И хората страдат при тези състояния

–         Днес прочетох в един сайт, че злобните хора умират по–рано. Вие лекувате човешките емоции – нека така се изразя. Може ли да се лекува злобата?

– Това е черта на ха­рактера, която с преживяването си създава емоция на напрежение. То е това, което убива. Разбира се, при желание може да се лекува.

АПАТИЯТА ВРЕДИ НА СТРАДАЩИЯ, АГРЕСИЯТА – НА ОКОЛНИТЕ

–         Кое е по-лошо – апатията или агресията? Коя емоция се отразява по-негативно на здравето на човека?

– И двете състояния вредят както на човека, така и на околните.

–         Моля да кажете мнението си за антидепресантите и транквилантите. Знаем, че не трябва дa се свиква с тях, но какво да предприемем, когато сме пред нервен срив? Алкохол , гимнастика, медитация.

Моето мнение е че всеки търси помощ много късно. Ако стре­сът и депресията са все още състояния, а не вече болести, то тогава ле­чението може да става с т нар. прекурсори на серотонина. След това вече терапията може да се осъществява само с медикаменти.,

–         Последно: бихте ли дали своята рецепта за това как да не стигнем до състояние на стрес и депресия.

– Всеки съвет би бил добър само в сферата на пожеланията. Основно­то, което трябва да се разбере, е, че и стресът, и депресията са лесно победими в начален ста­дий. Ето защо, когато се потърси помощ навреме, тогава и терапията е успешна.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *