Липсата на сън убива черния дроб по-бързо от алкохола

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Washington Post: Неалкохолната чернодробна стеатоза съсипва здравето дори и на децата

Липсата на сън

Липсата на сън, както и краткият сън с лошо качество се свързва с наддаване на тегло, повишен глад и скокове на кръвната захар.

Броят на хората със затлъстяване расте по целия свят, включително в България. Някак стана обичайно да се разминаваме по улиците с хора, които носят със себе си излишните килограми и болестите, които те причиняват. Успоредно с това расте и броят на хората с неалкохолна чернодробна стеатоза. Според различни източници в България от 31 до 39% от хората живеят с това заболяване. То може да доведе до цироза на черния дроб, фатален край дори за онези, които рядко близват алкохол, а за злоупотреба – да не говорим. Но дори и да не се стигне до това, омазненият черен дроб предизвиква метаболитни нарушения, промени в състава на кръвта, хипертония и диабет. Трудно е обаче да се разграничи кое води до последствия и кое е първопричината – всички тези заболявания са преплетени в сложна и опасна плетеница, провокиращи и тласкащи се взаимно.

И най-важното – черният дроб боли едва когато положението е критично – не само с него, но и с редица други органи и системи в тялото

В Америка, където проблемът със затлъстяването е остър от няколко десетилетия, има цели движения за борба с това заболяване. Някои от привържениците са гастроентерологът Ибрахим Ханун и диетологът Кристин Къркпатрик. В скорошно интервю Кирпатрик заяви, че липсата на сън оказва значително влияние върху развитието на неалкохолна чернодробна стеатоза.

Кристин Къркпатрик

„Има много проучвания, които показват, че краткият сън с лошо качество е свързан с наддаване на тегло, повишен глад и внезапни скокове на кръвната захар“, казва тя. – А инсулиновата резистентност е основен рисков фактор за натрупване на необичайни количества мазнини в черния дроб. Най-висок е при жени в менопауза. И колкото по-кратък е сънят на възрастните жени, толкова по-висок е рискът. Така че едно най-обикновено спазване на график за сън може да помогне в борбата с наднорменото тегло.“

Писали сме неведнъж в Lekuva.net за тези елементарни правила. Спете поне 7, но не повече от 9 часа на ден. Лягайте и ставайте приблизително по едно и също време (плюс или минус половин или един час, дори през почивните дни). И се опитайте да заспите не по-късно от 23 часа.

Липсата на сън трябва да бъде коригирана

 

Възможно е да наваксате пропуснатия сън, просто трябва да го правите бавно и упорито и да приемете дългосрочен план за това. Първата стъпка е да прецените колко сън сте пропуснали. Ще трябва да си доспивате всеки ден и дори повече през уикендите, докато не компенсирате напълно загубеното. Дефицитът на сън в крайна сметка трябва да бъде нула.

Ако сте хронично лишени от сън, планът по-горе ще отнеме седмици или дори месеци, за да компенсира липсата на сън. Вместо това може да е по-разумно да си вземете кратка ваканция, през която ще сте в състояние сами да управлявате графика си. След като сте избрали такъв сценарий, важно е да не претоварвате дните и нощите с излишна активност. Основната задача: спете толкова, колкото тялото ви изисква – докато очите ви се отворят естествено и се събудите отпочинали.

Не трябва да позволявате на будилника изкуствено да прекъсва вашия „лечебен” сън

В началото може да се изненадате, че получавате 12 или повече часа сън всяка нощ, но това количество постепенно ще намалее (с намаляването на липсата на сън), докато най-накрая не получите точно необходимото количество нощна почивка.

Важно е, след като елиминирате дефицита на сън, да не започнете да го получавате отново. За да направите това, трябва стриктно да наблюдавате графика си. Отделяйте време за количеството сън, от което се нуждаете всеки ден. Практикувайте добра хигиена на съня, включително редовно събуждане и лягане по едно и също време.

Ако трябва да станете рано и чувствате, че не сте имали достатъчно сън през нощта, опитайте да наваксате необходимото количество сън през деня през уикенда. Някои хора намират следобедната дрямка за полезна, докато други смятат, че пречи на нощния им сън. Както при много други проблеми, свързани със здравето, тук всеки трябва да вземе решение, като разбере от собствен опит дали дрямката е подходяща за него или не.

Нощната почивка прави черният дроб здрав

Както гастроентерологът Ханун отбеляза в интервю за Fox News, неалкохолната чернодробна стеатоза обикновено няма симптоми в началото. Понякога се наблюдават неспецифични симптоми: умора, проблеми с паметта, подуване и болки в корема. Но в повечето случаи омазненият черен дроб „мълчи“ до последния момент – когато пациентът вече развие цироза или рак на черния дроб.

Превенцията е проста – променете начина на живот, свалете излишните килограми, спете добре, хранете се правилно. На първо място, откажете се от подсладените напитки и големи количества мазни, сладки, вредни храни. И в идеалния случай започнете да прилагате принципите на средиземноморската диета – повече зеленчуци, риба, здравословни мазнини под формата на растителни масла, а не месо със свинска мас.

МЕЖДУ ДРУГОТО

Дори децата страдат

Според Washington Post всяка година в Съединените щати все повече и повече деца и юноши са диагностицирани с неалкохолна чернодробна стеатоза. През последните пет години броят им се е удвоил. И, разбира се, това е свързано предимно с наднормено тегло.

Според някои доклади това заболяване може да се появи дори и при бебето в утробата. Възможно е, ако бъдещата майка страда от затлъстяване или по време на бременност консумира твърде много захар и като цяло предпочита нездравословна храна.

От какво може да се оплаче дете с неалкохолна чернодробна стеатоза: задух по време на тренировка, слабост и умора, болка в дясната горна част на корема.

Понякога детето може да не каже нищо, но започват да се появят опасни симптоми: пожълтяла кожа или очи. Кръвен тест ще покаже повишени нива на чернодробните ензими. А при палпация черният дроб или далакът ще бъдат увеличени – това се определя от педиатър при преглед.

Сънотоп SANOTOP
СЪНОТОП – за успокоение, дълбок и продължителен сън

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *