Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Цироза на черния дроб – над 30 билки, рецепти и продукти, които НАИСТИНА ПОМАГАТ

Ето кои са изпитаните народни рецепти, билки и продукти при цироза на черния дроб

Какво значи цироза на черния дроб?

цироза на черния дроб
Цирозата унищожава черния дроб!

Черният дроб е орган, ангажиран с голям брой процеси в човешкото тяло. Той произвежда над 1000 незаменими ензима, произвежда още жлъчен сок и кръвни белтъци, подпомага процеса на кръвосъсирване и поддържа нивата на кръвната захар в норма. От него зависи и производството и складирането на краткосрочния енергиен резерв на тялото, познат като гликоген. Но най-разпознаваема си остава ролята на черния дроб да детоксикира алкохол и други вредни вещества, носещи поражения на организма.

Именно в тази връзка се развива и болестта, позната като чернодробна цироза.

Цирозата поразява черния дроб при честа и прекомерна консумация на алкохол (Спрете алкохола! Вижте!). Редовният прием на високоградусови напитки унищожава тъканите на органа, увеличава обема на мастните отлагания и причинява появата на т.нар. цикатрикси – задържана съединителна тъкан. Най-често състоянието се наблюдава при мъже над 45-годишна възраст, но особеностите на съвремието ни правят нежния пол все по-предразположен към болестта.

Именно алкохолът се определя като основна причина за цироза. Фактори като прекарано инфекциозно заболяване, прием на някои медикаменти, излагане на вредното въздействие на химикали и лоши хранителни навици също могат да провокират болестта, макар и в по-редки случаи.

Ако имате съмнения за чернодробна цироза, тези са най-разпознаваемите симптоми:
  • изпъкване на капилярите, най-вече в горната част на корема;
  • лесна умора;
  • трудно заспиване и безсъние;
  • зачервяване и сърбеж по кожата, петна по дланите;
  • гадене, липса на апетит и отслабване;
  • болки в областта на черния дроб.
С напредването на болестта се появяват още оплаквания:
  • увеличаване на черния дроб;
  • пожълтяване на кожата, появата на жълти нюанси в очите, потъмняване на урината;
  • кървене в стомаха или стомашно-чревния тракт;
  • косопад;
  • задържане на течности и подуване на крайниците;
  • загуба на ориентация.

За да се потвърди диагнозата, най-често се назначават кръвни изследвания. Резултатите се допълват от образни изследвания, биопсия или ендоскопия при необходимост.

Избор на лечение при цироза на черния дроб

Подходът за лечение при пациенти, страдащи от цироза на черния дроб, в голяма степен зависи от фазата, в която се намира болестта. В повечето случаи основната цел е една – да се забави темпът, с който се унищожават тъканите на черния дроб. По този начин се ограничава и опасността от усложнения, в това число и рискът от рак на черния дроб.

Макар че в последно време все по-често се говори за подходи и лечебни практики, които елиминират цирозата, все още не е доказано, че те са в състояние да възстановяват напълно функцията на черния дроб.

В случаите, когато цирозата се е появила в резултат на прекарано инфекциозно заболяване, най-често специалистите назначават терапия с интерферон. Продължителността й може да варира от седмица до година в зависимост от състоянието на пациента. Чрез този подход се инхибира причинителя на болестта, като в същото време се очаква и противофиброзен ефект.

Ако метаболитен синдром е отключил заболяването, най-често се предписва хормонална терапия.

При напреднала фаза на болестта при някои пациенти се извършват и ендоскопски или хирургични интервенции с цел ограничаване на пораженията или дори спасяване на живота.

Кои лекарства се предписват при цироза на черния дроб?

Ясно е, че подобно тежко заболяване няма как да не налага необходимостта от прием на медикаменти. Най-често се назначават хепапротектори в комбинация с диуретици.

Основното действие на хепапротекторите е насочено към клетките на черния дроб – подобряват тяхното функциониране и предпазват органа от нови увреждания.

В зависимост от състоянието на пациента и съпъстващите диагнози, лечението може да включи още прием на антибиотици, бета-блокери и други.

Ето кои са най-често предписваните продукти:
  • Трансметил – Трансметил е сред използваните продукти при цироза на черния дроб. Основното вещество в него – адеметионин – в естествен вид присъства в човешкия организъм. От него зависи производството на жлъчен сок. Привнесено под формата на лекарствен продукт, то възпрепятства застоя на жлъчен сок;
  • Карзил – Карзил или Карсил е с основна съставка силимарин. Това вещество се извлича от растението бял трън и е с доказано антиоксидантно и хепапротективно действие;
  • Легалон – представлява растителен лекарствен продукт, които се използва при хронични възпалителни заболявания на черния дроб, в това число и при чернодробна цироза. Съдържа плодове от растението бял трън;
  • Хепатофелин – още един продукт, дължащ ефекта си на полезните вещества в белия трън. Използва се за подобряване на функцията на клетките на черния дроб след контакт с токсични вещества като алкохол, медикаменти, токсини;
  • Урсофалк – когато чернодробната цироза повлияе върху отделянето на жлъчен сок, често се предписва и Урсофалк. Продуктът се прилага при хронично възпаление на жлъчния поток, предизвикано от цирозата на черния дроб.

Кой е подходящият медикамент и в каква схема трябва да се прилага следва да определи лекуващият лекар. Терапията с хепапротектори може да повлияе положително върху чернодробната цироза – да ограничи пораженията, които нанася болестта. Важно е обаче състоянието да се следи стриктно и да се отчитат и най-малките колебания в стойностите. Те следва да се приемат като индикатор за това дали подходът за лечение е правилен.

Кои билки на изберем при цироза на черния дроб?

След като осъзнаят, че болестта цироза на черния дроб е сериозно състояние, което трябва да се лекува задължително, мнозина са готови на всичко, за да ограничат пораженията. Именно тук, най-често в комбинация с медикаментозната терапия, идва ред на билките за пречистване и лечение.

Ето кои са най-ефикасните билки при цироза на черния дроб:

Бял трън

Вече стана дума, че много от лекарствените продукти при цироза на черния дроб съдържат екстракти от бял трън. Мощния си лечебен ефект билката дължи на веществото салимарин, което има доказани хепапротекторни свойства.

бял трън при цироза на черния дроб
Билката бял трън е с доказани ползи при чернодробни заболявания!

Ако решите да се лекувате директно с билката, то ежедневно трябва да приемате по 1 с.л. покълнали семена от бял трън. Смята се, че най-големи ползи за здравето носят тези семена, при които са се показали поне 2 листенца. Те пречистват тялото и имат силно възстановяващо действие по отношение на черния дроб.

Курсът на лечение с бял трън продължава 40 последователни дни, след което се прави почивка от 14 дни. При необходимост и желание лечението се повтаря.

Друга рецепта за лечение с бял трън препоръчва приготвянето на следния лек. 30 г семена от лековитата билка се заливат с ½ литър вода и се поставят на котлона. Варят се, докато водата стане наполовина. От така приготвения еликсир се приемат по 12 лъжици, разпределени в рамките на денонощието.

Джинджифил

Смята се, че дори без да се спазва конкрекна диета, приемът на джинджифил под формата на подправка или чай е достатъчно условие за здрав черен дроб.

С доказани ползи конкретно при цироза е следната рецепта. В пасатор се поставят средно голям грейпфрут, 2 лимона, 1 с.л. ленено масло, щипка червен пипер. Основната съставка е корен от джиджфил с дължина 3 – 4 см. Доливат се 300 мл и съставките се пасират. Сместа се приема в рамките на деня.

Глухарче

От край време народната медицина препоръчва използването на глухарче при проблеми с черния дроб. Особено ефикасна е отварата, приготвена по следния начин. Смесват се 100 г корени от глухарче и по 50 г стръкове от пчелник и плодове от шипка.

От така приготвената билкова смес се вземат 2 с.л., които се варят в 600 мл вода. Количеството се разделя на 6 равни части, които се изпиват в рамките на деня.

Шипка

Рецепта за лечение на цироза на черния дроб с билки получихме преди време на електронния адрес на сайта. Тя ни е изпратена от Милка Панайотова. Ето какво ни пише:

цироза на черния дроб „Здравейте! Изстрадах много покрай мъжа си. Години наред ни тормозеше, защото пиеше много. После ни тормозеше, защото се разболя и озлоби. От алкохола го хвана цироза – почти целия му дроб беше изяден накрая, преди да си отиде.

Разбира се, аз се грижих за него – децата не искаха и да го видят. Той беше станал кълбо от злоба, не искаше лекарства, не искаше болници. Единствено можех да го накарам да изпие нещо билково. Приготвях му тази рецепта:

Разбърквам по равно корени от билката пирей и изсушени шипки. Взимам с лъжицата и изсипвам една лъжица в една чаша вода. Варя 10 минути и като се охлади, давам му 3 – 4 лъжици от отварата през деня. Не знам колко му помогнах, но като че ли накрая не го болеше толкова много.”

Еньовче

За билката се знае, че прочиства тялото от токсини и вредни вещества. Има и отпускащ и успокояващ ефект. При хепатит, цироза и други заболявания на черния дроб се препоръчва да се приема прясно приготвен чай. Необходимото количество за 1 доза е 1 с.л. и 200 мл гореща вода. След запаряване, отварата се изпива на глътки. На ден се приготвят поне 2 – 3 чаши. За да се отбележи първото облекчение от приема при чернодробна цироза, необходими са поне няколко месеца редовен прием.

Цикория

Растението цикория има доказани противовъзпалителни ефекти. Именно поради това се препоръчва и при възпаление на вътрешните органи, каквото именно е цирозата на черния дроб.

Отварата се приготвя, като 2 с.л. корени от цикория се заливат с 400 мл гореща вода. Оставят се под капак за няколко часа, след което се прецеждат. Така получената лековита отвара се изпива на няколко пъти през деня. За постигане на облекчение е необходимо редовен прием поне няколко месеца.

Джоджен

Лечебният ефект на джоджена при чернодробна цироза се крие в това, че той провокира секрецията на жлъчен сок. Именно поради това се препоръчва при проблеми както с жлъчката, така и с черния дроб. Наред с това си действие, джодженът е полезен и с това, че има свойството да прочиства организма от токсини.

Освен под формата на свежа подправка, можете да го приемате и като чай. Приготвя се по елементарен начин 1 с.л. листа от билката се запаряват за няколко часа в 1 ч.ч. вода. Важно е приемът да е редовен, за да има билколечението наистина полза.

Великденче

Билката, позната като великденче, се използва при чернодробна цироза най-вече заради свойството си да облекчава болката. Болката е характерна – в дясното подребрие, тъпа и постоянна или срязваща.

За да си приготвите чай от великденче, са ви необходими 1 с.л. от билката и ½ литър гореща вода. След запаряване за период от няколко часа билковата отвара се прецежда. Цялото количество се изпива на няколко приема в рамките на деня.

Червен кантарион

При чернодробна цироза билката червен кантарион се препоръчва най-вече с цел подобряване на храносмилането. Растението повишава апетита, улеснява преработването на храната и извличането на полезните вещества.

Приготвя се чай с характерен, не особено приятен вкус, но с доказани ползи. Необходими са 1 с.л. от билката и 2 ч.ч. гореща вода. След като престои няколко часа под капак, отварата се прецежда и се изпива на 3 приема.

Темата за полезните билки при цироза на черния дроб приключваме с рецепта, която се радва на огромна популярност. Тя е споделена и във форума на Бг-мама, от който ние правим извадка:

Народни рецепти за лечение на цироза на черния дроб

Освен билките, като основна или съпътстваща терапия при лечение на цироза на черния дроб се прилагат и редица народни рецепти. Ето кои най-често се препоръчват като ефективни:

Рецепта със зехтин

Ползите за здравето от зехтина са познати за мнозина. Конкретно при цироза на черния дроб се прилага прост, но ефикасен метод за пречистване. Необходими са ви единствено висококачествен зехтин и постоянство, защото е нужно време преди да са видими първите ползи за здравето.

Рецептата е проста. Всяка сутрин на гладно болният се жабури с 1 с.л. зехтин. Жабуренето трае до момента, в който зехтинът започне да побелява. Веднага след това той се изплюва. Не бива да се поглъща – в него след жабуренето се съдържа изобилие от токсини, получили се в следствие на болестта.

Рецепта с лимон
Лимони и зехтин се използват и при цироза!

При цироза и за цялостно прочистване на организма се приготвя следният домашен лек с лимони. Необходими са 4 лимона, 3 скилидки чесън, 200 мл зехтин и 1 кг мед. Чесънът и лимоните се блиндират, след което към тях се добавят медът и зехтинът. Сместа се разбърква добрe и се оставя в хладилник за ден. От следващия ден започва приемането й – по 1 ч.л. 30 минути преди 3-те основни хранения за деня.

Рецепта с билков мед

Лек с доказани ползи при чернодробна цироза е и билковият мед. За приготвянето на ефикасна домашна рецепта са необходими ½ кг от него и по 250 мл зехтин и прясно изцеден сок от лимон.

Съставките се разбъркват и се съхраняват в хладилник. 2 часа преди всяко хранене се приема по 1 с.л. от така приготвения лек.

Рецепта със семе от метла

Семето от растението метла от дълбока древност се използва за лечение на заболявания на черния дроб. За изпълнението на най-популярната рецепта са необходими 250 г семе и 4 литра вода. Билката се вари на бавен огън, докато течността намали обема си наполовина.

След прецеждане отварата се изпива в рамките на деня.

Рецепта с ябълков оцет

Ябълковият оцет е съюзник в начинанието „пречистване на организма”. Използва се с успех и при цироза на черния дроб. Ето каква рецепта е споделила с нас редовната ни читателка Димитрина Найденова:

„Аз използвам ябълковия оцет при много болежки. Ето каква рецепта знам при цироза на черния дроб: вземат се 1 част хубав, домашен ябълков оцет и 3 части пчелен мед. Разбиват се и се прибират в хладилник. Всеки ден се изяждат по 3 лъжици, като не бива да се прекалява.

С този изпитан метод тялото ще се изчисти, ще укрепне, а дробът ще получи нови сили., допълва Димитрина.

Хранене при цироза на черния дроб

Както при по-голямата част от болестите на нашето съвремие, така и при чернодробната цироза хранителните навици са от решаващо значение. Те са в състояние да подобрят здравословното състояние или да доведат до влошаване. Именно поради това е от изключително значение диетата да е балансирана – да включва в умерени количества всички полезни вещества, които ще подпомогнат функционирането на черния дроб.

Ето какво е важно да се знае за храненето при цироза на черния дроб!

При цироза се препоръчва следното съотношение и количества на основните хранителни вещества:

  • протеини – на всеки килограм телесно тегло се препоръчва консумацията на 1 – 1 ½ г протеини. Така например при тегло 70 кг не бива да се изяждат на ден повече от 100 – 105 г протеини. Важно е да се има предвид, че при напреднал стадий на болестта протеините следва да се ограничат;
  • мазнини – от тях на се приемат повече от 90 – 100 г на ден, като количеството им не трябва да надвишава това на протеините от животински произход;
  • въглехидрати – до 500 г на ден са позволени.
цироза на черния дроб
Храната е от съществено значение!

Болните трябва да се хранят често – по 5 – 6 пъти на ден, като приемат малки количества, за да не се натовари прекомерно организмът. Не бива да се яде по-късно от 19:00 часа вечерта, като по този начин ще се гарантира преработването на приетата през деня храна.

При проблеми с храненето и преглъщането се препоръчва храната да се приготвя под формата на пюре. Може да се вари, да се задушава или пече, след което да се пасира.

При напреднали форми на болестта протеините се изключват от менюто. А при липса на апетит или при гадене и чести позиви за повръщане се избягват мазнините в храната.

Важно е да се има предвид, че въпреки че въглехидратите се сочат като основно хранително вещество, в случая не става дума за сладкиши. Захарта не се включва в менюто на болния, а се приемат само плодове, най-добре сушени.

Диета № 5а при цироза на черния дроб

Най-популярна в медицинските среди при цироза на черния дроб (още при хепатит, холецистит, жлъчнокаменна болест и други) е т.нар. Диета № 5а. Основна цел на въпросната диета е да се щадят в най-голям степен поразените органи, но в същото време човек да се храни здравословно и чрез храната да подпомогне цялостното си възстановяване. Чрез спазването на диетата се постига нормализиране на работата на черния дроб, както и на останалите системи и органи, поразени от болестта.

Най-общото, което може да се каже за Диета № 5а, е че тя включва всички важни полезни вещества, като едновременно с това ограничава мазнините и готварската сол, още дразнещите лигавиците на стомашно-чревния тракт храни, както и тези, които провокират процеси на гниене в организма. Намален е и приемът на ястия, които стимулират отделянето на жлъчен сок, стомашни сокове и всички останали секрети, които дразнят черния дроб.

Храната, приготвената по диетата, най-често е варена или задушена. Ако се пече, то не бива да се допуска получаването на груба и грапава кора. Най-често ястията се пасират преди поднасяне.

Както вече споменахме, тук също храненията са 5 или 6 през деня.

Ето кои са и препоръчваните и забранените храни за пациенти, спазващи Диета № 5а:
  • хлебни изделия – препоръчва се пшеничен хляб от качествено брашно, които задължително е престоял преди консумация. Не бива да се яде пресен хляб, ръжен хляб, както и изделия от маслени и бутер теста;
  • супи – консумират се пасирани зеленчукови супи, крем-супи, млечни супи. Ограничават се месните и рибни бульони, както и ястията от бобови култури;
  • месо – месата трябва да са крехки и да не са тлъсти, най-добре пилешко, пуешко, заешко, като предварително се премахват налични кожи и сухожилия. Не бива да се консумират тлъсти меса, пържено месо, както и колбаси, пушени меса и дреболии;
  • риба – яде се нетлъста риба, най-добре варена или приготвена на пара. Забранена е тлъстата риба, осолена, задушена, консервирана;
  • мляко и млечни продукти – разрешени са кисело-млечните храни, обезсолената извара, забранени – каймак, сметана и млечни продукти с висококалорийно съдържание;
  • яйца – консумират се белтъци, най-много по един жълтък на ден;
  • зеленчуци – от тях се препоръчват картофи, моркови, зеле, цвекло, тиква и тиквички, най-добре варени. Не се ядат бобови култури, гъби, осолени, консервирани и кисели зеленчуци, лук и чесън;
  • плодове – разрешени са меките и сладки плодове, сурови, сушени или в мусове. Не са подходящи богатите на целулоза плодове;
  • напитки – пие се чай с лимон или мляко, слабо кафе с мляко, билкови отвари. Не са разрешени черно кафе, какао, прекалено студени напитки, както и газирани такива.
Помага ли гладолечението при цироза на черния дроб?

След като засегнахме темата за храненето, няма как да пропуснем да споменем и за теориите, че чрез глад цирозата може да се изцери.

Популярната лечителка Лидия Ковачева, която препоръчва лечение чрез глад при много и различни заболявания, застава зад тезата, че когато човек се откаже от храната, ще се откаже и от болестта.

Лечителката разказва, че на млади години е била диагностицирана едновременно с туберколоза и цироза. Когато обаче ограничила храната и изключила от менюто си месото и всичките му производни продукти, здравето й се възстановило.

Ето какво примерно меню предлага Лидия Ковачева при цироза на черния дроб:

  • закуска – орехи и плодове;
  • обяд – до 2 филии черен хляб и малко маслини;
  • вечеря – малко черен хляб и салата, към която е добавен варен картоф.

Източници:

https://draxe.com/liver-disease/

http://www.healthline.com/health/cirrhosis

Алкогард против алкохолизъм
Алкогард против алкохолизъм

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *