Какво причинява болестта тромбофилия? Как се лекува? Какво предлага народната медицина?

Това сериозно заболяване НЕ винаги  причинява усложнения под формата на тромбоза или тромбоемболия. Често пациентите дори не подозират че имат тромбофилия

Според медицинската наука Тромбофилията е вродено или придобито патологично състояние, което се характеризира с нарушено съсирване на кръвта и повишен риск от образуване на кръвни съсиреци.

Отличава се със своята продължителността на течението. Както и с внезапни усложнения като образуване на кръвен съсирек във вена, фиксирането му към стената ѝ и развиване на възпалителни процеси (флеботромбоза). Или със запушване на кръвоносните съдове от кръвен съсирек (тромбоемболия). Такива състояния представляват опасност за здравето и живота на пациента и задължително изискват професионална медицинска помощ.

В същото време си струва да се отбележи, че тромбофилията не винаги може да причини усложнения под формата на тромбоза или тромбоемболия. Но рискът от появата им при такава патология се увеличава значително.

Какво причинява тромбофилията?

През последните десетилетия се наблюдава увеличаване на броя на пациентите, страдащи от вродени и придобити форми на тромбофилия.

Учените обясняват това със следните фактори:

  • Влошаване на екологичната ситуация на планетата;
  • застаряването на населението;
  • несвоевременното търсене на професионална медицинска помощ.

Разделянето на генетична и придобита тромбофилия се извършва въз основа на причината за заболяването. По тези признаци генетичната тромбофилия е резултат от структурни особености на определени гени, които водят до нарушения във функционирането на системата за кръвосъсирване.

Най-честите наследствени тромбофилии са:

  • Полиморфизъм (мутация на Leiden) на фактор V на кръвосъсирването;
  • полиморфизъм в гена на фактора на кръвосъсирването протромбин II;
  • дефицит на протеин S;
  • дефицит на протеин С;
  • дефицит на антитромбин.

А те възникват поради:

-Повишени нива на липопротеини в кръвта;

-липса на антитромбин III;

  • липса на протромбини S и C;
  • таласемия;
  • генни мутации на фактор V;
  • протромбинови мутации.

За разлика от вродената тромбофилия, придобитите форми се развиват на фона на други заболявания, включително рак, както и при приемане на определени лекарства.

Обикновено се идентифицират следните причини: дългосрочна венозна катетеризация, сърдечни дефекти, ракови тумори, чието лечение включва масивна химиотерапи. А също така автоимунни заболявания, дехидратация, придружена от обездвижване на организма, съпроводено с увеличаване на еритроцитите.

Диагностика на тромбофилията

Диагнозата на това заболяване изисква лабораторни изследвания. По правило изследването за наличие на тромбофилия се извършва в следните случаи: наличието на това заболяване при роднини. При епизод на дълбока венозна тромбоза (ДВТ) или белодробна емболия в млада възраст при липса на предпоставки и условия, които провокират развитието на усложнения. Рецидиви (DVT), тромбофлебит на здрави повърхностни вени. 2 или 3 непоследователни аборта във всеки етап от бременността, загуба на плода при гестационна възраст над 20 седмици.

Лечение на тромбофилията

Лечението на тромбофилия се предписва индивидуално за всеки пациент със задължителното участие на хематолог и зависи пряко от факторите, довели до появата на това заболяване.

То е насочено към борба с тромбозата и лечение на основното заболяване. Консервативните методи на лечение осигуряват интегриран подход, при който се обръща специално внимание на елиминирането на причината за патологията. Освен това се използва общ режим за лечение и профилактика на тромбоза. Това се дължи на факта, че няма специфична терапия за лечение на тромбофилия.

Често пациентите дори не подозират, че страдат от тромбофилия

Заболяването протича безсимптомно, така че често пациентите дори не подозират, че страдат от това заболяване. Поради липсата на симптоми на тромбофилия, заболяването може да се прояви рязко и внезапно под формата на дълбока венозна тромбоза с подуване и болка в краката. Както и с цианоза на кожата и белодробна емболия, характерна за това заболяване.

Лекарите предписват и диета

Тя ограничава консумацията на мазни и пържени храни и напълно премахва храни с високо съдържание на холестерол. Назначават и лекарства, които инхибират агрегацията на тромбоцитите (аспирин, курантил), антикоагуланти , лекарства, които имат укрепващ ефект върху съдовите стени.

Лечението на тромбофилия в резултат на дефицит на коагулационни фактори и антитромбин III включва трансфузия на големи обеми плазма, които се комбинират с въвеждането на хепарин в кръвта.

Вродената тромбофилия, която възниква поради липса на антитромбин III, изисква използването на заместителна терапия: въвеждането на лекарства с антитромбин III в кръвта три часа след прилагането на хепарин.

Лечението на леки форми на тромбофилия се извършва чрез подкожно приложение на лиофилизирана плазма и хепарин 4 пъти на ден.

Интравенозното приложение на антитромбин III може да постигне добри резултати.

При тежки форми на заболяването се използват антикоагуланти с директно действие, които се комбинират с фибринолитични средства. Това лечение дава особено добри резултати, когато лекарството се прилага на нивото на засегнатия съд.

Има ли народната медицина средства срещу тромбофилия?

Народната медицина препоръчва прясно изцеден гроздов сок, чай от червена боровинка, тинктура от семената на японската Софора.

Източник: celt.ru

Гел с екстракт от див конски кестен с розмарин и арника – помага при болки в ставите, разширени вени

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *