Защо е толкова трудно да намалим консумацията на сол?

Ново проучване открива, че дори хората, които страдат от сърдечни заболявания и високо кръвно, често се затрудняват с намаляването на солта

консумацията на сол води до високо кръвно

Средно хората със сърдечни заболявания консумират два пъти повече от препоръчителното дневно количество сол, независимо от техния социално-икономически статут, показват нови изследвания.

Проучването, което все още не е публикувано в рецензирано списание, беше представено на годишната научна сесия на Американския колеж по кардиология по-рано този месец.

„Значението на това изследване се крие във фокуса му върху група възрастни със сърдечно-съдови заболявания”, обяснява водещият автор на изследването Елси Коджоу, ординатор по вътрешни болести в регионалната болница на Пиемонт Атина, Джорджия. Проучването установява, че почти 90% от хората в тази категория често консумират прекалено много натрий.

Има много причини, поради които е трудно да се намали приема на натрий, дори сред хора със здравословни проблеми, влошени от хранителното вещество, казва Коджоу.

 

Как се отразява прекаляването със солта при хора, страдащи от сърдечни заболявания?

 

Яденето на твърде много сол може да повиши кръвното налягане, което от своя страна повишава риска от инфаркт и инсулт. Поради това Американската сърдечна асоциация (AHA) препоръчва да се консумират не повече от 1500 милиграма сол всеки ден.

За новото проучване Коджоу и нейният екип са анализирали данни от повече от 3100 души със сърдечни проблеми. Данните са събрани от 2009 до 2018 г.

Всички участници са били диагностицирани със сърдечна недостатъчност, инфаркт, стенокардия или коронарна артериална болест и те са попълнили въпросници за това колко натрий са консумирали. (Важно е да се отбележи, че „натрий“ и „сол“ не са взаимозаменяеми, казва д-р Джим Лиу, кардиолог в Медицинския център Вексенр на Държавния университет в Охайо. „Солта, която консумираме, е съставена на натрий и хлорид,” каза Лиу, “Когато поглъщаме сол, натрият и хлоридът се разграждат и се абсорбират отделно.”)

Изследователите установяват, че 89% от участниците консумират твърде много натрий. Средният прием сред участниците в проучването е около 3000 милиграма на ден – или двойно повече от препоръчителната граница.

Екипът на Коджоу също е искал да оцени дали социално-икономическият статус е повлиял на приема на натрий сред участниците в проучването. „Изненадващо не беше открита връзка между съотношението доход/бедност и приема на натрий, което показва универсално предизвикателство сред социално-икономическите групи при спазването на насоките“, отбелязва Коджоу.

Елси Коджоу, ординатор по вътрешни болести в регионалната болница на Пиемонт Атина, Джорджия
Елси Коджоу, ординатор по вътрешни болести в регионалната болница на Пиемонт Атина, Джорджия

 

Кои храни съдържат най-много сол?

 

• Хляб
• Пица
• Сандвичи
• Колбаси и сушени меса
• Супи
• Чипс и снакс
• Сирене
• Бързи храни

Въпреки това, количествата на натрий в тези храни могат да варират в широки граници в зависимост от вида на съставките, които се използват и къде се приготвят.

Храната, приготвена извън дома, често представлява по-голямата част от приема на сол на човека. 71% от натрия идва от преработени храни, 14% идват от естествени храни; 6% идват от храни, сготвени и приготвени у дома; и 5% се добавят на масата (когато хората силно осоляват храната).

 

Защо е трудно да намаляването на солта и какво съветват експертите?

 

Въпреки че приемът на натрий може да не се влияе от социално-икономическия статут, има много други причини, поради които на хората им е трудно да намалят приема на сол.

„От една страна, натрият преобладава в толкова много храни“, казва Лиу. „Повечето преработени храни и напитки имат сол в тях.”, добавя още той.

За всички хора е важно да управляват консумацията на сол, а не само тези, изложени на риск от сърдечни проблеми. „От решаващо значение е всеки, независимо дали има хипертония или не, да бъде бдителен по отношение на консумацията си, за да намали риска от развитие на хипертония и влошаване на сърдечните заболявания“, съветва Коджоу.

Тя препоръча следните съвети за намаляване на приема на натрий:

• Опитайте се да избягвате силно преработени храни, като приготвяте храна у дома, когато е възможно

• Четете етикетите на храните, докато пазарувате, и се опитайте да избягвате продукти, които имат повече от 140 милиграма натрий на порция.

• Намалете количеството добавена сол, която използвате при готвене. Вместо това обмислете използването на подправки и билки за овкусяване на ястията.

• Яжте повече плодове и зеленчуци.

Плодовете и зеленчуците са от ключово значение, защото някои от тях, са богати на калий, което може да допринесе за понижаване на кръвното налягане. Също така пиенето на вода е много важно, тъй като част от натрия се изхвърля с урината. Но експертите са категорични, че най-важният фактор за намаляване на приема на натрий е да се стремите да консумирате по-малко сол, вместо да консумирате повече определени храни и напитки, за да се противодейства на вредите.

д-р Джим Лиу, кардиолог в Медицинския център Вексенр на Държавния университет в Охайо
д-р Джим Лиу, кардиолог в Медицинския център Вексенр на Държавния университет в Охайо

 

При проблеми с кръвното налягане, вземете ЧЕСЪН И ГЛОГ

 

Невероятната и ефективна комбинация от глог и чесън има силно защитно, съдостимулиращо и ясно изразено кардиопротективно действие. Препоръчва се при: хипертония, атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, аритмия и др.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

чесън и глог
ЧЕСЪН И ГЛОГ – за защита на сърцето и кръвоносната система!

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *