Вредни ли са хранителните овкусители?

Хранителните овкусители са навсякъде около нас и това може да накара някои изключително загрижени за здравето си хора да се притеснят

хранителните овкусители

Могат ли хранителните овкусители и аромати действително да навредят на здравето? Интересен въпрос, чиито отговор ще научите, ако прочетете днешната статия докрай.

Когато започнете да преценяте дали дадена храна е здравословна или не, вероятно се замисляте дали има или не думата „изкуствен/а“ в списъка със съставките.

Всички аромати, независимо дали присъстват естествено в храната или са създадени изкуствено, са направени от химически съединения. Например, голяма част от отличителния аромат на канелата идва от съединението канелен малдехид , но стотици други химически съединения също добавят по нещо към аромата. По същия начин голяма част от аромата на ванилията идва от съединението ванилин, но други химични съединения допринасят за сложността на вкуса на ванилията.

Олга Багрянцева

Сред различните ароматизиращи добавки, които объркват много потребители и ги принуждават да върнат продукта на рафта, са компоненти като ароматизаторите и хранителните овкусители. Те са изкуствени, естествени и идентични с естествените. Ако с първите две всичко е повече или по-малко ясно, то последните, като правило, предизвикват объркване: думата „естествен“ по подразбиране вдъхва доверие, а думата „идентичен“ кара това доверие да се разклати. През последните години аромат, идентичен с естествения, започна да се нарича в състава просто „аромат“, но методът за получаването му остава същият. Олга Багрянцева, доктор на биологичните науки, водещ изследовател във Федералния изследователски център по хранене и биотехнологии на Руската академия на науките обяснява какво се крие зад тези определения.

Много ли са хранителните овкусители в нашите продукти?

От около хиляда килограма храна, която човек изяжда годишно, около 500 грама са ароматизирани вещества, от които само 25 грама са ароматизатори, които се добавят целенасочено към храните. Останалите 475 грама изяждаме със зеленчуци, плодове, билки, свежи подправки и т.н.

Ето защо, първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е, че дори ако ароматизаторите са поне по някакъв начин опасни, количеството, което изяждаме, все още няма да е достатъчно, за да навреди на здравето ни.

Какво означава „аромат идентичен с естествения“?

Химическата формула на аромат, идентичен на естествения, напълно съответства на формулата на аромат, получен от растителни или животински суровини.

В света няма технологии или методи, които биха помогнали да се разграничи естествения аромат, получен от естествени суровини, от аромат идентичен с естествения, получен чрез процеса на химичен синтез. По този начин ароматът, произведен чрез химичен синтез, е много по-евтин от естествения, но в същото време изобщо не се различава от него по химичен състав и свойства.

Утвърденото мнение, че всичко естествено е непременно здравословно, не винаги е правилно

Много растения съдържат биологично активни вещества, които могат да имат отрицателно въздействие върху човешкото здраве. Например, ментата. Изглежда безвредна билка, но всъщност съдържа малки количества пулегон. Това е естествена летлива отрова, големи дози от която могат да причинят свиване на стените на матката и кървене. Следователно, ако концентрираните екстракти от мента не бъдат пречистени, тогава негативните последици няма да закъснеят. Пулегон (Pulegone) може да има токсичен ефект и върху черния дроб.

Не трябва да се страхувате и от естествените аромати, тъй като по време на производството на ароматични добавки от хранителни суровини и/или от продукти от растителен, животински или микробен произход, ароматът се пречиства от всички примеси, които могат да бъдат токсични.

Влияние върху здравето на изкуствените аромати

Тъй като както естествените, така и изкуствените аромати се добавят към храните за целите на вкуса, а не за хранителни цели, нито един от тях не допринася за значителни ползи за здравето чрез витамини, минерали, фибри и т.н.

Може би сте чували, че работници във фабрика за микровълнови пуканки, както ги наричат повечето хора, са имали белодробни проблеми. Това се е случило в резултат на вдишване на диацетил. Диацетилът е съединение, което се използва като изкуствен аромат на масло. Преди да го анатемосате, трябва да се има предвид, че диацетилът се намира във всеки един млечен продукт. Това е химическо съединение, което придава на млякото, мътеницата, заквасената сметана, маслото и други техния отличителен вкус. Когато диацетилът се вдишва в големи количества, той може да бъде вреден за белите дробове. Тук дебело трябва да се подчертае, че няма разлика между вредата от естествено извлечения диацетил и изкуствено извлечения диацетил.

Печенето на пуканки в микровълнова фурна у дома (независимо дали с естествен или изкуствен аромат на масло) не ви излага на диацетил, в количества, които да са опасни. Когато се яде, вместо да се вдишва, диацетилът не причинява проблеми на храносмилателната система – независимо дали е естествено или изкуствено произведен.

Днес разделението на ароматите на естествени, идентични с естествените и изкуствени вече е остаряло, въпреки че все още е популярно

Сега е приета по-лаконична класификация: разграничават се или естествени аромати, или просто аромати. Първата група включва аромати, получени от естествени суровини.

Втората са вещества, създадени в процеса на химичен синтез. Това са или изкуствени, или напълно повтарящи формулата на естествените ароматични вещества, тоест идентични с тях. Между другото, изкуствените аромати вече не повтарят формулата на естествените и се синтезират в лаборатории от нулата.

Ами ако производителят добави „убийствена доза“ ароматизатор към продукта?

Малко вероятно е. В края на краищата, за да се постигне желаният вкус / аромат, добавките са необходими в минимални количества. Съдържанието на ароматизатори в продуктите обикновено варира от 0,01% до 2%,. Това е доста малко количество. Ако се прекали, това няма да подобри вкуса, но значително ще оскъпи продукта, а производителят няма интерес от това.

Източник: ayzdorov.ru, 80twentynutrition.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *