Хроничен риносинузит – кога хремата не е причинена от алергия?

Пролетната хрема често е причинена от алергии, но много хора не знаят, че първоизточника на състоянието може и да е хроничен риносинузит

Хроничен риносинузит

Докато преминаваме от зимни болести към пролетни алергии, много хора страдат от хрема. Ако установите, че лекарствата за алергия не Ви помагат, е нужно да помислите дали не страдате от друго състояние.

Хремата може да е причинена от хроничен риносинузит, постоянно възпалително състояние, което причинява подуване на синусите и трае повече от 3 месеца.

Може дори да имате алергия и хроничен риносинузит едновременно. Според скорошно проучване, което включва 219 пациенти, 91,3% са били диагностицирани с алергичен ринит, известен също като сезонна алергия. Близо половината от пациентите (45,2%), които са имали алергичен ринит, също са били диагностицирани с хроничен риносинузит.

Тъй като хремата е симптом както на хроничен риносинузит, така и на сезонни алергии, обикновено хората смятат, че е от алергии. Въпреки че лекарствата за алергия без рецепта могат да лекуват алергии, те няма да са много полезни за хора, които имат хроничен риносинузит. Ако не се лекува, състоянието може да пречи много на дишането, да повлияе на качеството на съня и да намали продуктивността.

Ето как да разберете дали хремата е причинена от хроничен риносинузит и какво може да направите по въпроса.

 

Какви са признаците, че хремата не е причинена от алергия?

 

Има някои издайнически признаци, че тези досадни пролетни алергени, които витаят наоколо, може да не са причината носът Ви да тече като чешма. От една страна, ако хремата продължи по-дълго, отколкото бихте очаквали от алергии и/или лекарствата за алергия без рецепта не помагат, това са някои индикации, че алергиите може да не са основната причина.

„Като лекари, ние сме много подозрителни, че хората, които имат тези дългосрочни назални симптоми, могат да имат хроничен риносинузит“, казва Джаянт Пинто, специалист по ринология и алергии в Медицинския университет на Чикаго. „Хората, които приемат антихистамини, интраназални стероиди или спрей за нос и не се подобряват, са пациентите, за които подозираме, че може да имат хронично възпаление на синусите, което се нуждае от друго лечение.“

Джаянт Пинто, специалист по ринология и алергии в Медицинския университет на Чикаго
Джаянт Пинто, специалист по ринология и алергии в Медицинския университет на Чикаго

„Въпреки че може да не е толкова често, струва си да се отбележи, че понякога хремата може да бъде причинена от сериозни състояния, като тумор в носа или изтичане на цереброспинална течност”, отбелязва Зара М. Пател, професор по отоларингология в Медицинския факултет на Станфордския университет. Тъй като може да има много причини за състоянието, Пател препоръчва да посетите специалист по уши, нос и гърло (УНГ) за по-задълбочен преглед.

 

Как да разберете дали имате хроничен риносинузит?

 

Пател казва, че хроничният риносинузит е доста лесен за диагностициране от УНГ. Но ако отидете на личен лекар, може и да не получите точна диагноза.

„Тъй личните лекари нямат специалното оборудване и инструменти, с които отоларинголозите разполагат, за да гледат дълбоко в носа, единственият начин за правилно диагностициране на риносинузит би бил компютърна томография“, допълва още проф. Пател.

Ако страдате от постоянната хрема, си струва да говорите с личния си лекар. Ако той не е сигурен за причината, може да Ви насочи към специалист.

„Ако хремата продължи по-дълго от очакваното или не се лекува добре с типичните лекарства за алергия без рецепта, е добра идея да посетите отоларинголог (УНГ)“ съветва Пател.

Зара М. Пател, професор по отоларингология в Медицинския факултет на Станфордския университет.
Зара М. Пател, професор по отоларингология в Медицинския факултет на Станфордския университет.

 

Как се лекува хроничният риносинузит?

 

Обикновените лекарства за алергия често са достатъчни, за да облекчат симптомите на сезонна хрема, но те не помагат при хроничен риносинузит. Добрата новина е, че риносинуитът се лекува, стига специалистът, с когото работите (обикновено отоларинголог), да е разгледал всички възможни причини и да е избрал най-ефективното лечение.

Подходите могат да бъдат различни за всеки човек въз основа на неговите симптоми и цялостно здраве, но обичайните лечения за хроничен риносинузит са антибиотици или стероиди заедно със спрейове за носа и синусите.

„Интраназалните стероиди, които са стандартна първа стъпка, биха могли да контролират възпалението в носа“, казва Пинто, добавяйки, че стероидите, които намаляват възпалението в носа, могат да помогнат на хора както с алергии, така и с хроничен риносинузит. Измиването с физиологичен разтвор също може да бъде полезно, защото изчиства носния проход.

Също така има и варианти за по-интензивно лечение, ако е необходимо.

„Ако тези опции не са достатъчни за окончателно разрешаване на проблема, операцията на синусите е следващата стъпка“, обяснява проф. Пател, добавяйки, че операцията може да изчисти текущото възпаление.

Хирургията обаче е само един компонент от лечението и „не прави нищо, за да промени основната реактивност или болестния процес, довел до възпалението на първо място, така че трябва да има план за това как да се контролира тази основна реактивност след операцията и как да се постигне предотвратяване на рецидив“, добавя професорката.

Повече за различните видове капки за нос и тяхното действие може да научите тук: https://lekuva.net/228435/kapki-za-nos-s-ksilometazolin-ili-bez-maz-ili-sprej.html

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://aao-hnsfjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ohn.646; https://www.freepik.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *