Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечение на хрема: 7 съвета за облекчение у дома

Има много методи за лечение на хрема вкъщи, които са много лесни и бързо преборват дискомфортното състояние

лечение на хрема
Домашните методи за лечение на хрема не са за подценяване

Ако имате хрема, е много вероятно да страдате от ринит. Това е възпаление на носните проходи, което често причинва запушване, секреция от носа, кихане и раздразнено гърло.

Ринитът може да е причинен от алергия, в който случай е най-добре да пиете антихистамин, за да спрете алергичната реакция. Може също да се дължи на вирус или настинка, а тогава има множество лесни начини да преборите това неразположение.

 

Съвети за лечение на запушен и течащ нос:

 

  1. Издухайте си носа

Това е много прост, но ефективен начин, който може донесе поне временно облекчение. Уверете се, че духате само през едната ноздра, за да има максимален ефект. Освен това, когато си духате носа през двете ноздри едновременно, може да се създаде натиск, който да върне слузта в синусите, вместо да я изхвърли.

 

  1. Пийте много течности

Това ще помогне да поддържате назалните тъкани влажни, което е добре, ако имате запушен нос.

Също така хидратацията ще помогне на органанизма да се бори с вирусите и инфекциите, които са причина за хремата. Според „Johns Hopkins Medicine” дехидратацията води до изсъхване на лигавичните мембрани, което влошава запушването на носа.

 

  1. Използвайте топла, мокра кърпа

Поставянето на топла, мокра кърпа върху лицето няколко пъти дневно може да облекчи дискомфорта от хремата. Често пъти състоянието се влошава заради сухия въздух, а така ще избегнете този негативен ефект.

 

  1. Направете си промивка на носа със солен разтвор

Използването на солен разтвор за промиване на носа може да отмие алергените, вирусите, бактериите и натрупалата се слуз. Това е един от най-бързите и ефикасни начини за лечение на хрема в домашни условия. Препоръчително е да правите по една промивка сутрин и една преди лягане.

 

  1. Дръжте главата си повдигната, докато спите

Опитайте се да държите главата си на по-високо, тъй като това позволява по-добър дренаж на назалните проходи. Може просто да легнете по гръб и да поставите 2 възглавници една върху друга.

 

  1. Използвайте деконгестанти

Деконгестантите изсушават и свиват възпалените носни тъкани. Но прекомерната им употреба може да причини нервност и повишено кръвно. Лекарите препоръчват тези лекарства да се използват не повчете от 3-5 дни.

 

  1. Използвайте пара

Според „The Cleveland Clinic” използването на пара може да помогне за облекчаване на дискомфорта и улесняване на дишането. Парата от горещ душ или нагрята на котлона вода помага за овлажняване на носната лигавица и отпускане на синусите. Това е много лесен и ефикасен метод за облекчаване на запушен нос.

 

Какво причинява хрема? 

 

Има два вида ринит – алергирен и неалергичен. Алергичният, както подсказва името, е причинен от алергия. При контакт с алерген, тялото освобождава химикал, наречен хистамин, който задейства лигавичните жлези в носа и увеличава производството на слуз. Алергичен ринит може да бъде причинен от:

  • Дървесен прашец
  • Треви и плевели
  • Мухъл
  • Прахови акари
  • Пърхот на домашни любимци

Неалергичен ринит може да бъде причинен от:

  • Вируси
  • Резки промени в температурата
  • Силни емоции като тъга
  • Хормони
  • Дразнещи ароматизатори и дим

 

За лечение на хрема използвайте горепосочените методи

 

С помощта на тези лесни съвети ще преборите течащия и запушен нос за нула време. В зависимост от това дали дискомфорта е причнен от алергия или настинка, трябва да използвате различни методи за лечение.

За да се отървете от хрема, причинена от алергия, вземете антихистамини. А за да облекчите хрема, причинена от вирус, смяна на температурата или друг дразнител, пробвайте с издухване на носа, пиене на много течности, вдишване на пара и промивка със солена вода.

Източници: https://www.insider.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Лечение на хрема: 7 съвета за облекчение у дома

  1. Радомила Станчева каза:

    При мен парната баня винаги е помагала. Ако положението е много зле, използвам солена вода…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *