Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Капки за нос: с ксилометазолин или без, маз или спрей

Какви видове капки за нос има? За какво се използват? Слагат ли се капки за нос при настинка?

капки за нос

Спрей или капки за нос за дете под 6 години? Кога се взимат капки за нос с ксилометазолин, с антибиотик или с прополис?

Преди да стигнем до отговора на тези и други въпроси, нека разберем как работят тези лекарства.

Капки за нос: принцип на действие

Трябва да се има предвид, че обикновената настинка (ринорея) е защитна реакция на организма към вирусна или бактериална инфекция. Слузта, секретирана в носната кухина, служи за защита на дихателните пътища от излагане на микроби или вируси. Хремата може да бъде причинена от различни инфекциозни заболявания – синузит, ринит, както и от тежък остър респираторен синдром (ТОРС). Освен това неинфекциозни фактори, като алергични реакции, също могат да причинят хрема.

Трябва също да се отбележи, че запушването на носа не винаги може да бъде причинено от хрема – може да е факт заради полипи или пък следствие от деформация на преградата.

По този начин лекарствата за обикновена настинка и запушен нос са разделени според принципа на действие в следните категории:

• вазоконстрикторни препарати;
• за овлажняване на носната лигавица;
• антиалергични антихистамини;
• антибактериални капки;
• антивирусни средства;
• разредители на слуз (муколитици);
• лекарства с глюкокортикостероиди • (хормонални);
• билкови капки.

Често срещани са две основни лекарствени форми – спрей и капки. Капките са предназначени да се накапват в запушен нос, а спрейовете за впръскване вътре в носната кухина.

Коя форма е по-удобна: спрей или капки?

Няма еднозначен отговор, всичко зависи от пациента и заболяването. В определени случаи спрейовете са по-ефективни, тъй като ви позволяват да разпределите равномерно лекарството по цялата повърхност на лигавицата. По този начин капките под формата на спрей се използват по-ефективно.

От друга страна, спрейовете са противопоказани при деца под 6-годишна възраст

Това се дължи на факта, че при пръскане на спрея в носа, той може да попадне не само в носната кухина, но и където не е необходимо, например в евстахиевата тръба, която е по-къса при децата, за разлика от възрастните. Заедно с лекарството могат да навлязат и патогенни бактерии. Това заплашва с отит на средното ухо или евстахит. Също така спрей-капките могат да попаднат в бронхите. В този случай е възможно да възникне астматичен пристъп. Това е много сериозно състояние може да доведе до асфиксия и летален изход.

Как се използват капки за нос

Ефективността на капките и спрейовете до голяма степен зависи от това как се използват. При накапване на капки в носа е необходимо да заемете легнало положение. След като капката влезе в носа, главата се обръща настрани, така че да се напои цялата повърхност на лигавицата на носната кухина.

При използване на спрей е желателно да се избягва попадането му в слуховата тръба. Следователно, главата, по време на впръскване, трябва да е в изправено положение и да е леко наклонена на страната, противоположна на ноздрата, която се обработва с капки. Ако носът е напълно запушен, тогава има смисъл да го изплакнете с физиологичен разтвор, преди да поставите вазоконстриктор или антибактериални капки.

Каки за нос с ксилометазолин

Всеки и всеки трябва да знае, че капките и спрейовете за нос с ксилометазолин не лекуват обикновената настинка. Те свиват кръвоносните съдове, които са в лигавицата на носната кухина. Благодарение на този механизъм на действие се отстранява отокът на лигавицата и за известно време се връща свободното назално дишане.

Такива капки са:

– Отривин;
– Ксилометазолин;
– Олинт;
– Риностоп и други.

Капките с активна съставка ксилометазолин (или ксилометазолинов
хидрохлорид) трябва да се приемат изключително внимателно и в стриктно съответствие с инструкциите за употреба.

Обърнете специално внимание на интервалите между дозите, максималната продължителност на непрекъсната употреба и препоръчителните дози. В никакъв случай не бива да се предозира. Продължителността на приема на такива капки и спрейове за нос варира от 3 до 7 дни.

Неспазването на такива препоръки може да причини пристрастяване и атрофичен ринит.

Едно от свойствата на обикновената настинка е разширяването на съдовете на носната лигавица и назофаринкса. Това причинява подуване и запушване на носа. Вазоконстрикторните капки действат върху адреналиновите рецептори в периферните съдове и ги притискат. В резултат на това отокът отшумява, отделянето на слуз се ускорява и носът се прочиства.

Като правило във вазоконстрикторните капки се използват активни вещества като:

• ксилометазолин – Ксилорин, Ксилогел, Септаназал;
• оксиметазолин – Африн, Викс Синекс, Назопас;
• трамазолин – Муконазал;
• фенилефрин – Виброцил.

Капките с ксилометазолин, оксилометазолин и тетризолин имат по-голяма продължителност на действие – 8-12 часа. Най-добре е да се накапват в запушения нос през нощта.

Този клас лекарства е изключително ефективен и има бърз ефект (след няколко минути). Но активни съставки имат и редица странични ефекти. На първо място, капките които действа като вазоконстриктори не са предназначени за продължителна употреба. Максималният период на тяхното използване е седмица, а в повечето случаи три дни (всичко зависи от характеристиките на конкретно лекарство). Работата е там, че вазоконстрикторите предизвикват силно пристрастяване. При продължителна употреба съдовете свикват с лекарството и спират да реагират на него. Стените на кръвоносните съдове стават по-тънки, което впоследствие може да доведе до тяхното леко нараняване и кървене. Освен това съдовете губят способността си да се стесняват сами, без действието на лекарството. Лигавицата се изсушава и в резултат на това хремата се превръща в хронична нелечима форма.

По този начин вазоконстрикторите трябва да се използват с голямо внимание и само когато е наистина необходимо – например хремата не ви позволява да спите или затруднява ясния говор.

Също така капките за нос с ксилометазолин са противопоказани по време на бременност. Това се дължи на факта, че те могат да окажат негативно влияние върху развитието на плода. Предписват се с повишено внимание и на деца. Повечето от тях са противопоказани за кърмачета. Също така, в случай на сърдечно-съдови заболявания и хипертония, трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да използвате такива капки за нос.

Странични ефекти на капките за нос с ксилометазолин

Сред по-неприятните странични ефекти на капките за нос с ксилометазолин, фенилефрин, оксиметазолин и трамазолин са:

• Недохранване на носната лигавица (постоянно използване на капки при хроничен ринит).
• Изтъняване на стените на кръвоносните съдове, увеличаване на тяхната чупливост. Това води до повишен риск от нараняване. Така че съдовете могат да бъдат повредени дори при повишаване на кръвното налягане, което ще доведе до кървене от носа.
• Аритмии, сърцебиене, главоболие, нарушение на съня, гадене, депресия – всичко това са странични ефекти, които могат да се появят при предозиране с капките.

Основните правила, които трябва да се спазват по време на употребата на капки, които имат вазоконстрикторен ефект:

• Те не трябва да се използват редовно.

• Закупуването и използването им трябва да бъде обосновано. Лекарството трябва да се прилага само когато дишането е сериозно затруднено.

• Усещайки симптомите на хрема, можете да опитате да си помогнете с парна баня, дихателни упражнения и масаж, без да използвате капки.

• През деня е по-добре да използвате капки, които запазват ефекта си в продължение на четири часа, тъй като рядко се наблюдава състояние на пълно задръстване на носа по време на будност.

• Преди сън може да използвате капки с по-продължително действие (до 12 часа).

• Доколкото е възможно, времето на контакт с лекарството и честотата на неговото използване трябва да бъдат сведени до минимум. Важно е да запомните, че е най-трудно да се диша в началния стадий на заболяването.

• Когато настъпи подобрение, трябва да се опитате да дишате без капки. Инхалациите и въвеждането на слаб физиологичен разтвор в носа могат да помогнат за облекчаване симптомите на заболяването и ускоряване на възстановяването.

Антибиотични капки за нос

По друг начин такива капки за нос се наричат ​​антибактериални. Те се предписват от УНГ лекар, когато има нужда да се отървете от патогенни бактерии, които паразитират в носната кухина и околоносните синуси.

Въпреки това, да се наричат ​​такива лекарства капки не е съвсем правилно. Произвеждат се под формата на назални спрейове, мазила и аерозоли.

Антибактериалните спрейове за нос трябва да се приемат само според указанията на лекар. По време на бременност и кърмене антибиотиците са противопоказани.

Сред по-популярните капки с антибиотик са: Гентазон Колир (с гентамицин), Левофлоксан (активна съставка Левофлоксацин), МупироНазал (маз за нос, с Мупироцин).

Антихистаминови назални препарати

За противодействие на алергичните реакции се използват антихистаминови спрейове и капки за нос. Тъй като алергиите стават все по-чести в наши дни, такива лекарства са в непрекъснато нарастващо търсене.

Ето и някои от тях:

Зиртек;
Фенистил;
Алергодил.

Такива капки за нос трябва да се предписват изключително от алерголог-имунолог.

Антивирусни средства

Според статистиката по-голямата част от заболяванията възникват поради увреждане на тялото от вируси. Антивирусните капки за нос са предназначени за борба с тези патогени.

Помагайки на тялото да победи определен вирус, те укрепват имунната система. Затова и често се наричат ​​​​имуномодулиращи лекарства. Те включват: Грипферон, Виферон, Ингарон и други.

Капките за нос, които имат антивирусен ефект, са отлично средство за профилактика и лечение на настинки в началните етапи на вирусна инфекция. Те влияят върху репродукцията на вирусите, благодарение на активните компоненти, изолирани от донорска кръв и създадени чрез генно инженерство.

Когато има заплаха от инфекция, такива средства могат да се използват като профилактично средство. Приемането им продължава до момента, в който заплахата бъде елиминирана.

Що се отнася до лечението на вирусен ринит, капките трябва да се използват веднага след появата на първите симптоми.

Капки за нос и таблетки при отоци и алергии

За да увеличат ефекта от използването на вазоконстрикторни капки, производителите добавят към тях вещества, които имат антихистаминов ефект. Това помага за премахване на отока и облекчава алергичните реакции, ако има такива. Значително облекчение от използването на тези средства може да получи човек, страдащ от алергичен ринит, но не е изключено и използването им при настинки.

Сред тези лекарства са:

Виброцил, произведен от швейцарска компания. Често се използва в педиатричната практика за облекчаване на симптомите на назална конгестия при деца. Това лекарство може да се намери като спрей и като капки. Не се препоръчва да се използва повече от седем дни подред.

Синупред Форте – Синупрет форте е отлично билково средство за лечение на синусите, без странични ефекти. Докато стандартните деконгестантни продукти изглежда прочистват доста добре носните проходи, те не правят много за прочистването на синусите – и могат да ви държат будни или да ви накарат да се тревожите. Но ако приемате Синупрет форте, носните ви проходи се изчистват и постепенно натрупаната слуз в синусите изчезва.

Хормонални капки и капки с кортикостероиди при обикновена настинка

Ако пациентът страда от алергичен ринит, придружен от тежък ход, тогава е възможно да се използват назални спрейове с хормонален компонент и такива с кортикостероид.

Сред тези лекарства са:

Назонекс. Този спрей е бързодействащ. Ефектът може да остане 12 часа след първото впръскване. Удобството при използване на лекарството се състои във факта, че е оборудвано с ръчен дозатор, което не предполага предозиране. Тъй като се прилага локално, то не засяга тялото. Може да се използва при деца от тригодишна възраст.

Калменте. Спреят за нос е показан за употреба при възрастни и деца на 3 и повече години за лечение на симптомите на сезонен алергичен или целогодишен ринит. Съдържа мометазонов фуроат като активна съставка.

Може да се използва и за лечение на назални полипи при възрастни на 18 и повече години.

Фликсоназе Спрей. Назален спрей, кортикостероид, който действа директно, щом попадне в носа за облекчаване на симптомите на алергия. Съдържа флутиказон пропионат, който произвежда противовъзпалителен ефект, свива кръвоносните съдове в носа и се насочва към 6 ключови алергични вещества, които причиняват симптомите на алергията.

Осигурява 24-часово облекчение от кихане, хрема, сърбеж в носа, запушен нос, синусова болка и задръствания в носа.

Струва си да се знае, че лекарства с хормонален компонент и кортикостероиди могат да се използват само след консултация с лекар. Факт е, че при неконтролирана продължителна употреба е възможно да се намали имунната защита на носната лигавица. Това ще се превърне в плодородна среда за развитие на бактерии и микотични организми.

Овлажняващи капки за нос

Овлажняващите разтвори, използвани за накапване и измиване на носа, включват препарати на основата на морска вода.

Такива разтвори са изключително ефективни за изчистване на носната кухина от натрупаната в нея слуз и нежно овлажняват лигавицата на носната кухина.

Те включват:

Мукоплант;
Физиологичен разтвор;
Стеримар;
Хюмер, спрей за нос с морска вода;
Изомар;
Назо Либеро;
Физиомер и много други.

Имайте предвид, че такива овлажняващи разтвори са абсолютно безопасни и могат да се използват за лечение на всички категории пациенти – деца, възрастни, бременни жени, кърмачки и кърмачета.

Те обаче не винаги имат добри отзиви. Много хора са недоволни от тях, защото чакат мигновена реакция. Този подход е неправилен. Солените разтвори на основата на морска вода помагат надеждно, но не много бързо.

Капките за обикновена настинка, насочени към овлажняване на носната лигавица, не са лекарства. Те нямат терапевтична, а по-скоро спомагателна функция. Благодарение на тяхното използване е възможно да се подобрят свойствата на слузта и да се улесни отделянето й.

Максималният ефект може да се постигне, ако се използват овлажняващи капки в комбинация с други лекарства за лечение на обикновена настинка. Това е особено вярно при лечението на хроничен атрофичен ринит.

Овлажнителите се приготвят на базата на вода от минерални извори или от морска вода. Те включват не само соли, но и различни микроелементи – желязо, магнезий, калций, калий, мед. Такива капки помагат на ресничките на носната лигавица да се движат по-активно, нормализират функционирането на жлезите, разположени в носния проход.

Овлажняващите капки не съдържат съставки, които могат да причинят странични ефекти. Ето защо, ако пречката за нормалния поток на въздух през носните проходи не е подуване на лигавицата, а изобилие от слуз, тогава ще бъде по-ефективно да изплакнете носа с физиологичен разтвор/морска вода, отколкото да използвате капки или спрейове с вазоконстриктивен ефект (ксилометазолин).

Важно при избора на капки за нос

Хремата е сериозно състояние, което може да причини усложнения като ушни инфекции или синузит. Следователно към лечението на обикновената настинка трябва да се подходи сериозно. Тъй като това състояние може да бъде причинено поради различни причини – бактериална инфекция, ТОРС , алергии, тогава изборът на лекарства трябва да се извърши, като се вземе предвид етиологията на заболяването. Само отоларинголог ще може да предложи кои лекарства са най-подходящи за конкретна ситуация, кои са подходящи за деца и кои за възрастни. За съжаление, много хора често се фокусират върху рекламирането на скъпи продукти, които не винаги са най-добрите и често безполезни или дори вредни. В резултат на това лечението на заболяването се забавя и възникват усложнения. За да избегнете такава ситуация, трябва да вземете предвид всички нюанси на използването на определени лекарства при обикновена настинка, а не да се самолекувате.

Алтернатива на капките за нос

Често използването на фармацевтични препарати изобщо не е необходимо. Вместо това можете да прибегнете до ефективните средства, които предлага традиционната медицина. Това може да бъде сок от алое, каланхое, цвекло или лук, както и сок от моркови. Освен това те могат да се използват както в чиста форма, така и като част от по-сложни капки с мед и етерични масла.

Между другото, самите масла (ментол, евкалипт) могат да се използват за облекчаване на състоянието при настинка.

По време на лечението на ринит помагат и топли вани за краката или пластири с горчица, но само ако нямате температура. Може да се слагат затоплени торбички с морска сол, в областта на носа, както и да се прави парна баня с билки (мента, лайка) и вода, към която е добавена морска сол на кристали.

Когато такова консервативно лечение не даде забележими резултати след 5 дни от началото на терапията, трябва да се консултирате с лекар и да преминете към по-ефективни фармацевтични продукти.

Важно е внимателно да подхождате към лечението на хремата, като не забравяте, че възпалителните процеси в носа се появяват опасно близо до мозъка, очите, ушите и следователно могат да възникнат усложнения и в тези органи.

Източници: patient.info, healthline.com, verywellhealth.com, bannerhealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Капки за нос: с ксилометазолин или без, маз или спрей

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *