Нови мерки срещу коклюша: Бебетата ще се ваксинират на 1.5 месеца

Решение на Министерство на здравеопазването разрешава на бебетата да бъде поставяна ваксина срещу коклюш по-рано

коклюш

Имунизацията срещу коклюш вече може да се случи месец и половина след раждането на детето, а не след втория месец, както беше до сега.

Причината за това решение е, че най-големия брой боледуващи са във възрастта до 1 година, а при тях усложненията са най-чести и най-тежки. Официалният брой на заболелите е вече 314, но експертите смятат, че реалният брой може би е доста по-голям.

Премиерът Димитър Главчев е провел среща с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева и заместник-министъра на образованието Емилия Лазарова, на която са обсъдили разпространението на болестта и мерките, които ще се вземат.

Министър Кондева отбелязва, че ситуацията се следи внимателно и че увеличената заболеваемост не е изненада, тъй като такива пикове се наблюдават през 3-5 години. Това е потвърдил и главният здравен инспектор.

 

Ще се вземат ли мерки за разпространението на коклюш в детските градини и училищата?

 

По време на срещата е обсъден и този въпрос. Властите се обръщат с призив към родителите да бъдат по-отговорни и при най-малки съмнения да спират децата си от посещение на детска градина или училище.

От Министерството на образованието казват, че са готови да предприемат незабавни мерки при увеличение на заболелите и че може да бъде въведено дистанционно обучение за отделни паралелки.

Премиерът изрази увереност, че матурите ще могат да се проведат нормално и няма да има ощетени деца. Също така той отбеляза, че е доволен от мерките, които са предприети и смята, че подготовката на институциите е адекватна.

„Можем да успокоим обществото, че имаме готовността и ще се справим”, заяви още министър-председателят.

 

Все повече хора пациенти се редят пред лабораториите за тестване

 

Проблемът е, че няма бърз тест като при Ковид-19. Инфекцията се установява с PCR тестове. Такива се назначават най-вече на децата и по препоръка на лекар. Изследват се деца, които са били контактни с болен или имат подобни сисмптоми.

Заболяването започва с обикновени грипоподобни симптоми, които се развиват до тежка кашл;ица, която води до задушаване, а при малките деца и до спиране на дишането.

Повече за симптомите на коклюш и протичането на болестта може да научите тук:https://lekuva.net/109891/koklyush-prichini-simptomi-i-lechenie.html

 

За повишаване на имунитета на детето, вземете Витамини за деца

 

Витамини за деца е добавка, която включва най-важните витамини за поддържането на имунната система при децата (втамин C, моркови на прах, ацерола, витамин E и витамин B-комплекс). Продуктът подсилва съпротивителните сили на организма при инфекция и подпомага за изграждането на силен имунитет. Препоръчва се при чести инфекциозни заболявания и настинки.

витамини за деца
Витамини за деца – при чести настинки и инфекции

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *