ИЗВЪНРЕДНО: Две бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас

Ситуацията с разпространението на коклюш в България се усложнява

деца починали от коклюш

От здравното министерство съобщават за две бебета от град Кюстендил, които са починали след заразяване с коклюш. Те са били на възраст по-малка от два месеца и са развили тежки пневмонии в резултат на инфекцията.

Те още не са били на възраст, в която може да им бъде приложена ваксина.

Случаите на заболяването в страната продължават да нарастват в цялата страна. От Националния център по заразни и паразитни болести съобщават, че само при тях има потвърдени 59 случая на болни деца за миналата седмица.

От началото на тази година заболелите са 205, а за този период през миналата година са били само 4.

Главният държавен здравен инспектор, Ангел Кунчев предупреди, че ако разпространението продължи може да се говори за национална епидемия.

 

Какво представлява коклюшът, как се лекува и кой е най-застрашен от заболяването?

 

Коклюшът е тежка инфекция на дихателната система, причинена от бактерията Bordetella pertussis. Засяга главно бебета на възраст под 6 месеца, които все още не са напълно защитени чрез имунизация, и деца на възраст от 11 до 18 години, чийто имунитет е отслабен.

Инфекцията причинява тежки пристъпи на кашлица, които понякога могат да затруднят дишането.

Лечението на магарешка кашлица става с антибиотици. Смята се, че антибиотиците работят най-добре за съкращаване на продължителността на инфекцията, когато хората ги приемат в началото на заболяването, преди да започнат пристъпите на кашлица. Но дори когато са започнали по-късно, антибиотиците са важни, защото могат да спрат развитието на инфекцията.

Някои деца с коклюш се нуждаят от грижи в болница. Бебетата и по-малките деца са по-склонни да бъдат хоспитализирани, защото са изложени на по-голям риск от проблеми като пневмония. Други възможни проблеми включват затруднено дишане, периоди на апнея, нужда от кислород (особено по време на пристъп на кашлица) и дехидратация.

Коклюшът може да бъде животозастрашаващ за бебета на възраст под 6 месеца, така че те почти винаги се нуждаят от болнично лечение. В болницата децата може да се нуждаят от изсмукване, за да се прочистят дихателните им пътища. Дишането им ще бъде наблюдавано внимателно и ще получат кислород, ако е необходимо. Дете, което показва признаци на дехидратация или има проблеми с храненето, може да получи интравенозни вливки.

 

Какви са първите признаци и симптомите на заболяването?

 

Първите симптоми на магарешка кашлица са подобни на тези на обикновена настинка:

• Хрема

• Кихане

• Лека кашлица

• Субфебрилна температура

След около 1 до 2 седмици сухата, дразнеща кашлица се променя в пристъпи на кашлица, които могат да продължат повече от минута. Много бебета и по-малки деца с магарешка кашлица имат пристъпи на кашлица и придружаващи магарешки хрипове. А понякога може и не кашлят и да нямат хрипове, но това далеч не означава, че са добре.

Възрастните и юношите карат заболяването по-леко и симптоматиката при тях е значително по-слаба.

 

За повишаване на имунитета на детето вземете Витамини за деца

 

Витамини за деца е хранителна добавка, която включва всички най-важни витамини, които отговарят за имунната система при децата (втамин C, полифеноли, ацерола моркови на прах, витамин E и витамин B-комплекс). Продуктът увеличава съпротивителните сили на организма и съдейства за изграждането на здрав имунитет. Препоръчва се при чести инфекциозни заболявания и настинки.

Източници: https://bnr.bg; https://kidshealth.org; https://www.freepik.com/

витамини за деца
Витамини за деца – при чести настинки и инфекции

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *