Червеното зеле помага в борбата с чревните възпаления и предпазва от язви

*MDPI: Червеното зеле помага за облекчаване на чревно възпаление

червеното зеле

Сокът на червеното зеле помага за справяне с чревни възпаления, включително хронични и широко разпространени възпаления – болест на Крон и улцерозен колит. До този извод стигнаха екип от учени и лекари от САЩ.

КАКВА Е ОПАСНОСТТА ОТ ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ЧРЕВАТА?

Първо, възпалението на червата се проявява с първични симптоми: остра коремна болка, загуба на тегло, анемия, диария. Ако заболяването не се лекува, то може да стигне до животозастрашаващо състояние.

КАК ПОМАГА ЧЕРВЕНОТО ЗЕЛЕ?

Червеното зеле действа благоприятно на червата благодарение на веществата – антоцианини, които му придават червеникаво-лилав цвят. Тези вещества, в допълнение към лечението на червата , също са показали противоракова активност в други експерименти.

Освен това червеното зеле е по-богато от бялото зеле на такива полезни вещества като витамин С (95% от дневната норма), витамин К (заздравяване на рани – 22% от дневната норма), витамин А (за зрението и младостта кожа – 48%) .

И най-големият хит е, че има доста фибри, които стимулират червата, а в същото време има малко калории (22 kcal на 100 грама).

Защо на мишките им е даден сок, а не салата? Просто защото е било по-лесно да се даде сок на мишките в експеримента. Да се научат мишките да гризат глава зеле би било по-трудно.

„Сокът от червено зеле променя състава на чревната микробиота (микроорганизми, живеещи в нашите черва) чрез увеличаване броя на полезните бактерии. Това ни помага да произвеждаме късоверижни мастни киселини и други полезни съединения, които намаляват възпалението“, казва един от изследователите Сантаяна Рачагани, асистент по медицина и хирургия в Университета на Мисури. – Тези промени в чревната микробиота са свързани с възстановяването на чревните стени, включително и на дебелото черво.

Освен това сокът от червено зеле намалява възпалението в дебелото черво, като балансира имунната система.

КАК Е ПО-ДОБРЕ ДА ГО ПРИГОТВИМ?

Ясно е, че зелето под формата на сок или салата не е лекарство, но може да подейства за предотвратяване на чревни възпаления или за намаляването им поради полезните си свойства.

Сантаяна Рачагани

1. Изстискайте сока. Лесно е да се направи. Главата зеле се нарязва на 4 части и се прекарва през сокоизстисквачка. Можете да направите микс, да добавите моркови, целина, цитрусови плодове – портокал или грейпфрут. Приготвя се според вкуса.

Вярно е, че по този начин ще се отървете от повечето фибри, които са полезни за червата.

2. Най-добре е да приготвите прясното червено зеле на салата. Ще има какво да дъвчете и върху какво да работят червата.

Ето една лесна и много вкусна рецепта

Ще трябва да си набавите:

• Червено зеле;
• Червен лук;
• Белен шамфъстък;
• Растително масло – най-добре качествен зехтин;
• Лимонов сок;
• Сол.

Може да добавите още моркови, магданоз, копър, целина и всякакви свежи, зелени и качествени зеленчуци по избор. Не е лоша идея и да се доусъвършенства салатата с настъргана кисела зелена ябълка. Продуктите са „на око“ и според вкуса, като най-голямо е количеството на червеното зеле.

Приготвяне:

– Зелето се нарязва на ивици, посолява се и се пасира, докато се появи сок.

– Лукът се нарязва на колелца и се добавя към зелето заедно с обеления шам фъстък.

– Смесете растителното масло с лимоновия сок и с получената смес подправете салатата.

Има обаче и друго мнение:

– Дори не е нужно да губите време за приготвяне на салати. Листата от червено зеле са вкусни сами по себе си. Така че моят избор е да взема лист червено зеле и да го изям – чисто, без излишни подправки, казва д-р Сантаяна Рачагани. – Но салатата е по-добра от сока, който ни лишава от растителни фибри. А растителните фибри са почти „нашето всичко“. Те създават здрав чревен микробиом, което води до хормонално здраве и добре функционираща имунна система, тъй като червата съдържат 80 процента от имунната тъкан. Доброто храносмилане и способност за усвояване на хранителни вещества от храната – те също зависят от здравето на нашия микробиом. Затова соковете са добър избор, ако понякога искате разнообразие.

МЕЖДУ ДРУГОТО

 

Червеното зеле е полезно не само за червата, но и за щитовидната жлеза. Лекарите го препоръчват и на хора с диабет. Този зеленчук помага за нормализиране нивата на кръвната захар.

Калината и нарът също са храни, богати на антиоксиданти – антоцианини, полезни вещества, които придават лилаво-червен цвят на храните, отбелязва д-р Сантаяна Рачагани. Тези вещества са полезни за намаляване на съдовото възпаление, което означава, че високото кръвно налягане спада и намаляват рисковете от инсулти и инфаркти. Тези вещества са полезни и за функционирането на панкреаса. Някои антиоксиданти проникват през кръвно-мозъчната бариера и имат положителен ефект върху мозъчната функция, като помагат за поддържане на паметта и умствената яснота.

*MDPI е издател на научни списания с отворен достъп. Той публикува над 390 рецензирани списания с отворен достъп. MDPI е сред най-големите издатели в света по отношение на публикуваните статии в списания и е най-големият издател на статии със свободен достъп.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *