Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мушмула при безсъние, хронична умора и анемия

Мушмулата е сладко лакомство с голям потенциал за здравето, а някои я наричат дори рог на изобилието от хранителни вещества

мушмула

Препоръчван за хора с диабет и атеросклероза, този непретенциозен плод може да бъде мощно естествено оръжие срещу голям брой заболявания.

Не толкова отдавна мушмула се продаваше в зеленчуковите магазини, а днес може да се намери по сергиите на фермерските пазари.

В природата се срещат около 30 вида мушмули. Днес има два основни култивирани вида – немска и японска мушмула.

Немската мушмула е позната на човечеството повече от 1000 г. пр.н.е. Смята се, че мушмулата се е появила в Югозападна Азия или Югоизточна Европа. Този плод е бил отглеждан от древните гърци и римляни, а през Викторианската епоха е бил популярен в Западна Европа. Интересното е, че този плод се споменава в „Ромео и Жулиета“ на Шекспир.

За родина на японската мушмула се счита Китай, откъдето растението идва в Япония, след което през 19 век е пренесено в Европа. През Средновековието растението е било важна и широко разпространена овощна култура. Дървета с разклонени корони украсявали градините на благородниците, а от растението се приготвяли лечебни отвари. След известно време мушмулата губи своята популярност и вече не се среща толкова често в градините, въпреки че високата хранителна стойност на плода и неговите лечебни свойства са изключително полезни за хората.

Плодът на мушмулата е необичаен поради две причини

1. Бере се през късната есен, най-вече през ноември и декември, което го прави важен източник на захар през студените зимни месеци.
2. Може да се яде само когато е развалени.

Плодовете на мушмулата се берат сурови през късната есен и се оставят да изгният до узряване, процес, наречен „блетинг“. Обикновено се съхраняват на хладно и сухо място, докато станат меки, кашави и по-тъмнокафяви на цвят.

😀 Забавен факт

Плодът на мушмулата е имал няколко вулгарни прозвища в югозападна Англия, като „маймунско дупе“ и „отворен задник“ поради външния си вид, особено заради голямата чашка, разположена в горната част.

Хранителна информация

Плодът на мушмулата е богат на хранителни и полезни за здравето компоненти. Съдържа значителни количества аминокиселини, танини, захари, пектини и органични киселини. Те се добавят, за да му придадат характерния сладък, но и леко тръпчив вкус.

Мушмулата съдържа хранителни вещества като каротин, витамин С и витамин В комплекс. Освен това плодът е богат източник на калций, калий, желязо, магнезий, натрий и фосфор, които се намират в по-малки, но значителни концентрации.

Плодовете на мушмулата със своите фенолни съединения, флавоноли и аскорбинова киселина могат да бъдат важен източник на естествени антиоксиданти.

Благодарение на важните хранителни вещества, мушмулата може да осигури множество ползи за здравето.

Накратко за традиционните употреби на мушмулата в полза на здравето

• Пулпът се използва като слабително.
• Листата и семената притежават стягащи и литотрипични свойства.
• Мушмулата се използва за лечение на високо кръвно налягане, учестен пулс и като сърдечен тоник.
• Екстрактът от листа лекува инфекции на гърлото и устата.
• Семената, приготвени под формата на чай оказват благотворно влияние при камъни в бъбреците.
• Плодовете на мушмулата лекуват запек и премахват камъни в пикочния мехур и жлъчката.
• Това растение помага при абсцес на устната кухина, подуване на стомаха, абсцес на гърлото, висока температура, напълняване, вътрешни кръвоизливи, укрепва кожата, нервите и облекчава чревни възпаления.

Ползите от мушмулата

Мушмулата е богата на фосфор, селен, калий, витамини А, В, С, РР, съдържа много въглехидрати и фибри. Всичко това има благоприятен ефект върху функционирането на стомашно-чревния тракт, спомага за подобряване на храносмилането и обогатяване на тялото с хранителни вещества. Благодарение на високия гликемичен индекс този плод е идеален за хора, които активно се занимават със спорт: той бързо засища тялото.

Минералите, съдържащи се в мушмулата, нормализират баланса на холестерола в организма и укрепват костната тъкан.

Витамин С, съдържащ се в мушмулата, укрепва имунната система и помага в борбата с вирусните заболявания. Витамин А има превантивен ефект върху органите на зрението и участва във възстановяването на кожните клетки. Калият подобрява сърдечно-съдовата система, а желязото снабдява мускулите с кислород и помага на тялото да се възстанови след силова тренировка и работни натоварвания.

Още потенциални ползи за здравето

Ползите за здравето от мушмулите се простират отвъд техния хранителен профил. Смята се, че консумацията на три мушмули на ден подпомага храносмилането, намалява риска от диабет, повишава имунитета и поддържа здравето на мозъка.

Известно е също, че плодът лекува чревни инфекции и възпаления, менструални нарушения, диария, подуване на корема и вътрешни кръвоизливи. Смята се също, че укрепва нервите, което предполага потенциални ползи за хора с нервни заболявания.

Освен това високото съдържание на антиоксиданти в мушмулите намалява риска от заболявания като атеросклероза и диабет. Те също така притежават противовъзпалителни и антибактериални свойства. Интересното е, че високото съдържание на пектин в мушмулите подобрява здравето, като намалява нивата на холестерола, предотвратява запека и стимулира функцията на червата.

Използването на мушмула в медицината

От растението се приготвят смеси и отвари за лечение на бронхит, облекчаване на астматични пристъпи и при стомашно-чревни възпаления. Тинктурата от листата на мушмулата има леко обезболяващо и противовъзпалително действие.

Мушмулата намира приложение и в козметологията. От пулпата и сока на растението се правят маски, кремове и лосиони, които помагат при акне, стягат и озаряват кожата.

Не само ползи, но и малко вреди

Заслужава да се отбележи, че като всички добри неща, мушмулите трябва да се консумират умерено. Експертите препоръчват да се ядат не повече от 5 мушмули на ден и да се внимава да не се консумират дребните костилки, тъй като те могат да бъдат токсични. Това е така заради бадемовата киселина, която по време на метаболизма се превръща в токсични за организма вещества. Следователно, те са не само негодни за консумация, но и опасни за хората. Също така, самите плодове съдържат малко количество цианид, който, ако се консумира прекомерно, може да се натрупа в тялото и да доведе до отравяне.

В заключение, плодът мушмула е много повече от просто сладко лакомство. Неговият богат хранителен профил и лечебни свойства го правят потенциална благодат за нашето здраве.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *