БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

11 форми на магнезий и техните ползи

Какви са разликите в основните видове магнезиеви добавки? Магнезий под формата на таблетки, мляко или олио?

магнезий

Коя е най-подходящата комбинация с магнезий и защо?

Какво най-добре лекуват различните видове хранителни добавки с магнезий и кой трябва да ги приема, за да подпомогне здравето си – всичко за магнезия, неговите форми и комбинации ще научите от тази статия.

За магнезия най-добре може да обясни д-р Каролин Дийн, която неслучайно в САЩ наричат Кралицата на магнезия. Тя е автор на книгата The Magnesium Miracle (Чудото на магнезия, превърнала се в световен бестсейлър. Освен лекар д-р Дий е натуропат, акупунктурист, хомеопат, билкар и сертифициран клиничен диетолог и редовен гост в радио и телевизионни програми. Написала е и три други здравни книги и е редактор на списание Natural Health.

Д-р Каролин Дийн

Магнезият е жизненоважно хранително вещество, което е в изобилие, особено в костите. Той е отговорен за няколко процеса като регулиране на кръвното налягане и кръвната захар, функцията на нервите, образуването на кости и др.

За да останете здрави, са необходими два вида минерали: макро- и микроелементи.

Макро елементите са ни необходими в по-значителни количества, докато микро елементите са нужни в по-малки количества. Магнезият е макро елемент, заедно с калция, фосфора, натрия, калия , хлорида и сярата.

Магнезият, заедно с други минерали, се набавя главно чрез здравословна диета, изпълнена с широка гама от храни. Понякога може да е трудно да се достигнат необходимите количества минерали. Затова личният лекар или терапевт може да препоръча минерална добавка. Освен това, някои хора имат здравословни проблеми или приемат лекарства, които изискват от тях да си набавят допълнително количество магнезий.

Магнезият е отговорен за осъществяването на над 300 реакции в човешкия организъм, като:

• Синтезиране на протеини;
• Нервна функция;
• Мускулна функция и свиване на мускулите;
• Регулиране на кръвната захар;
• Контрол на кръвното налягане;
• Енергиен метаболизъм;
• Сърдечен ритъм;
• Транспортиране на калций и калий;
• Синтез на ДНК;
• Синтез на глутатион (антиоксидант);
• Развитие на костите.

Видове магнезий

магнезий-хранителна добавка

Магнезият е минерал, който е основно хранително вещество. Това означава, че човешкият организъм не може да го синтезира сам. Поради тази причина трябва да се набавя допълнително от храна или чрез добавки. Той е важен за здравето на костите и производството на енергия, наред с още други незаменими ползи. Повечето хора не получават достатъчно магнезий, заради начина на хранене, и следователно имат дефицит. Магнезият се изчерпва и от враг номер 1 на здравето: стреса.

До какво води липсата на магнезий?

Когато магнезият липсва, могат да се появят тревожен брой симптоми и състояния като:

• Киселинен рефлукс;
• Надбъбречна умора;
• Ангина пекторис;
• Тревожност;
• Предсърдно мъждене;
• Високо кръвно налягане;
• Висок холестерол;
• Запек;
• Депресия;
• Диабет тип 2;
• Фибромиалгия;
• Главоболие;
• Инфаркт;
• Синдром на раздразнените черва;
• Безсъние;
• Камъни в бъбреците;
• Мигрена;
• Мускулни спазми;
• Нервни потрепвания;
• Остеопороза;
• ПМС;
• Гърчове и др.

Магнезий и бременност

магнезий и бременност

Магнезият е жизненоважен компонент за здравословна бременност и раждане. Наличието на достатъчно магнезий по време на бременност може да подобри здравето на детето от първия ден, но нуждата от него започва още преди раждането.

При жени с дефицит на магнезий, неговото навременно набавяне може да предотврати преждевременни контракции, еклампсия и значително да намали риска от дете, страдащо от церебрална парализа и синдром на внезапна детска смърт (SIDS). Магнезият в ефективни дози трябва да бъде задължителна добавка за бременните жени.

Има симптоми на магнезиев дефицит по време на бременност и раждане, които се смятат за нормални: запек, крампи на краката, болки в гърба, задържане на течности, раздразнителност и безсъние. И това е само една малка част. Не е нормално бременната жена да има тези симптоми; вместо това това означава, че по време на бременността не се приема достатъчно магнезий.

Следователно, нуждата от магнезий започва от първия ден на зачеването и продължава през целия живот

Нека да проучим причините, поради които не получаваме достатъчно от този важен минерал и какво можем да направим с него.

Излишъкът от калций изчерпва магнезия

Живеем в калцифициран свят и ще ви кажем защо. Магнезият контролира електрическата комуникация от клетка до клетка, позволявайки на правилното количество калций да влезе в клетката, за да създаде клетъчно свиване. Това може да е една от най-трудните задачи, поставени на магнезия, защото нивото на калций извън нашите клетки може да бъде десетки хиляди пъти по-високо от безопасното ниво, разрешено вътре в клетката. Работата на магнезия се затруднява още повече от допълнителния калций, приеман под формата на добавки и чрез обогатени храни и напитки. Те не осъзнават, че се нуждаят от равни количества магнезий в тялото, за да балансират калция.

Състояния на дефицит на магнезий

Известни са над 200 болестни състояния, предизвикани от дефицитa на магнезий, които засягат и двата пола. Жените изглежда страдат повече от магнезиев дефицит, отколкото мъжете.

Мускули и дефицит на магнезий

Магнезият отпуска мускулните клетки, а калцият ги свива. Магнезият вкарва малко количество калций в клетката, необходимото остава и след това се изхвърля. Това е проста динамика, която се случва в телата ни всяка милисекунда от всяка минута. Повечето хора научават за магнезия най-вече заради проблемите, които имат с именно с мускулите.

Почти всеки е преживял мускулни спазми, потрепвания и болезнени контракции, които превръщат мускулите на прасеца в камък, а при разтягане се трансформират в мускулни болки. Свикваме да живеем с тях. След това четем за магнезия или чуваме за него от приятел и започваме да използваме английска сол във вана или вземаме магнезиево хапче, което кара мускулите ни да въздъхнат с облекчение.

Магнезият помага за насищането на мускулите с кислород. Няколко проучвания доказаха, че намаленият капацитет за упражнения може да бъде ранен признак на магнезиев дефицит. При прилагане на магнезий издръжливостта се възстановява. Всяка форма на движение изчерпва магнезия. Изхвърля се чрез потта, което води до нужда от допълнителен магнезий за неутрализиране на млечната киселина.

Всъщност това е най-важното хранително вещество за спортистите, за подобряване на производителността, предотвратяване натрупването на млечна киселина и съкращаване на времето за възстановяване.

Претоварените мускули произвеждат свободни радикали и магнезият подпомага производството на глутатион, супер антиоксиданта на тялото. Ако мускулите са с недостиг на магнезий, се появяват спазми. Ако се чувствате като цяло раздразнени и на ръба, причината може да е дефицит на магнезий. Когато има достатъчно магнезий, мускулите са отпуснати и цялото тяло се чувства спокойно.

Фиброзит, фибромиалгия и хронична болка във врата и гърба могат да бъдат частично причинени от дефицит на магнезий и до голяма степен е напълно възможно да бъдат облекчени с магнезиеви добавки.

Магнезий и сърдечни заболявания

Дефицитът на магнезий е много често срещан при хора със сърдечни заболявания. В болници, където лекарите разбират значението на магнезия, той се прилага при остър миокарден инфаркт и сърдечна аритмия. Както всеки друг мускул, сърцето се нуждае от магнезий. Магнезият се използва и за лечение на ангина пекторис или болка в гърдите.

магнезий-сърдечни заболявания

Епидемията от сърдечни заболявания при жените може да води началото си от прекомерния прием на калций. Всъщност, няколко проучвания, публикувани в British Medical Journal (BMJ) наскоро доказаха, че жените които приемат калциеви добавки, имат по-висок риск от сърдечни заболявания, произтичащи от калциеви отлагания в артериите им.

Когато клетките на сърдечния мускул имат твърде много калций отвътре, те могат да изпаднат в животозастрашаващ спазъм, който наричаме „сърдечен удар“. Ако имат достатъчно магнезий, клетките на сърдечния мускул се отпускат. Лекарствата, отпускани с рецепта за предотвратяване натрупването на калций, се наричат „блокери на калциевите канали“. Природният блокер на калциевите канали е магнезият; това е ангелът пазител на сърцето. Най-често използваните лекарства при високо кръвно налягане са с диуретичен ефект. Иронията при използването на диуретици е, че те изчерпват магнезия в тялото.

Най-разпространени видове магнезий и техните ползи за здравето

Има поне 11 различни вида магнезий, които могат да се приемат под формата на капсули, да се използват локално и да се набавят чрез храната. Специфични видове магнезий могат да се препоръчат при определени състояния. Има плюсове и минуси един такъв прием, като например колко добре тялото ги усвоява. Различните видове магнезий може да са по-добри за вашите нужди от други.

Магнезиев цитрат

Магнезиевият цитрат е широко използван вид магнезий под формата на сол и често се препоръчва за лечение на запек. Той е направен от магнезий, свързан с лимонена киселина, съединение, което придава на цитрусовите плодове познатия тръпчив вкус.

Магнезиевият цитрат се предлага и под формата на прах (освен капсули), който се смесва с течност, за да се приема през устата. Приемането на магнезиев цитрат при запек може да увеличи броя на изхожданията и да омекоти изпражненията, но трябва да се използва само за максимум една седмица, освен ако вашият лекар не е предписал друго.

Магнезиевият цитрат се препоръчва за изпразване на дебелото черво при подготовка за колоноскопия или други процедури. Може да се взима и за повишаване нивата на магнезий в организма. Магнезиевият цитрат е една от най-биодостъпните и усвоими форми на магнезия.

Магнезиев оксид

Магнезиевият оксид също е сол, която е комбинация от магнезий и кислород. Обикновено се намира без рецепта под формата на прах, таблетки или капсули. Предлага се и като течен препарат (магнезиево мляко), което често се използва за облекчаване на запека.

Препоръчва се за хора, които имат ГЕРБ и хранопровод на Барет. Облекчава киселините и се справя добре с тежест и усещане за недобре смляна храна в стомаха. Понякога се назначава и като хранителна добавка, ако не може да се набави достатъчно магнезий чрез диетата.

Магнезиев аспартат

Магнезиевият аспартат е комбинация от аспарагинова киселина и магнезий, която образува сол. Това е една от по-лесно усвоимите форми на магнезий, предлагана като хранителна добавка.

Магнезиевият аспартат често се комбинира с цинк като начин за повишаване на серумните нива на тестостерон. Изследванията за ефикасността на тази комбинация обаче са недостатъчни

Магнезиев хлорид

Магнезиевият хлорид, смес от магнезий и хлор, се намира естествено в морската вода и солените езера. Често се използва за повишаване нивата на магнезий при хора с дефицит на минерала. Можете да намерите магнезиев хлорид под формата на таблетки или капсули или като люспи, които да се поставят във ваната или да се използват за накисване на краката.

Приложението му е предимно локално, така че да се абсорбира директно в кръвния поток (обикновено под формата на спрей или масло). Може да се прилага и за облекчаване на спазми и болка.

Препоръчва се при синдром на неспокойните крака, мускулни крампи, фибромиалгия, за хора с храносмилателни разстройства, които страдат от малабсорбция.

Магнезиев лактат

Магнезиевият лактат е сол, която се образува от комбинирането на магнезий и млечна киселина. Мускулите и кръвните клетки естествено произвеждат магнезиев лактат и храносмилателната система лесно го усвоява. Тази форма на магнезий се усвоява лесно и заради това тя е отличен вариант за хора, които трябва да приемат големи дози, тъй като се понася по-добре от някои други видове.

Добавянето на магнезиев лактат може да помогне за запълване на магнезиевия дефицит, да облекчи крампите на краката при бременни жени и да осигури на жените облекчаване на болката по време на менструалния цикъл. 10

Магнезиев малат

Магнезиевият малат е съединение, направено от магнезий и ябълчна киселина. Проучвания установиха, че магнезиевият малат може да бъде по-лесен за усвояване и да помогне за поддържане по-високо ниво на магнезий в кръвта, в сравнение с други форми. Магнезиевият малат обикновено се приема през устата с храна.

Може да се използва за лечение на състояния, които превъзбуждат нервно-мускулната система, като синдром на хронична умора, фибромиалгия, синдром на неспокойните крака. Помага и за намаляване на болката.

Магнезиев L-Threonate

Магнезиевият L-Threonate се образува от комбиниране на магнезий с треонова киселина, водоразтворимо вещество, което идва от разграждането на витамин С. Тази солена форма на магнезий се абсорбира лесно и може значително да повиши нивата на магнезий в мозъчните клетки.

Поради способността си да повишава значително нивата на магнезий в мозъка, магнезиевият L-Threonate може да е част от лечението на депресия и болестта на Алцхаймер. Преминава кръвно-мозъчната бариера и е най-добър за производство на хормони и невротрансмитери. Предотвратява мозъчната мъгла, като подобрява ученето и паметта. Може да намали риска от когнитивен спад.

Магнезиев таурат

Магнезиевият таурат съдържа магнезиев йон и таурин, който е аминокиселина. Както тауринът, така и магнезият помагат за регулиране на кръвната захар.

Предотвратяването на високо кръвно налягане е друга причина, поради която може да приемате магнезиев таурат. Използва се за повишаване на кръвообращението, добър е при сърдечно-съдови заболявания, синдром на Рейно, нарушения на кръвообращението. Според няколко проучвания, направени наскоро, магнезиевият таурат предпазва от катаракта. Тауринът помага за намаляване на стреса, като инхибира производството на кортизол.

Магнезиев сулфат

Магнезиевият сулфат е познат още и като английска сол. Той е комбинация от магнезий, сяра и кислород. Хората често използват английска сол във вана, за да облекчат мускулната болка или да насърчат облекчаването на стреса.

Магнезиевият сулфат може да се използва и като средство за лечение на запек, когато се приема през устата.

Възможно е да причини сериозни странични ефекти, ако се приеме над предписаната доза.

Магнезиев глицинат

Аминокиселината глицин се комбинира с магнезий, за да образува магнезиев глицинат. Сам по себе си, глицинът е популярен като помощно средство за сън и понякога се използва при оплаквания като световъртеж и замаяност.

Магнезиев глицинат облекчава тревожността, подобрява съня, паметта и когнитивните способности, помага при ПМС, крампи, фиброкистозни гърди и болка.

Магнезиев оротат

Магнезиевият оротат комбинира магнезий с материал, използван за създаване на генетичен материал, наречен оротична киселина. Оротовата киселина транспортира магнезий до клетките и е антиоксидант.

Магнезиевият оротат е изследван основно за здравето на сърцето и производството на енергия. Лесно се абсорбира и няма слабителен ефект.

магнезий-полза

Как да изберем магнезиева добавка?

Изборът и приема на добавка с магнезий трябва да се основава на това колко магнезий приемате с храната и защо може да се нуждаете от добавката. Колко дълго трябва да продължи приема зависи както от възрастта така и от това дали ще се приема от мъж или от жена.

Много хора не получават достатъчно магнезий чрез диетата си, особено мъже над 70 години и тийнейджъри. Използването на добавка може да помогне да се достигне препоръчителния дневен прием, особено ако не можете да промените хранителните навици и предпочитания.

При специфични състояния като запек, киселини или лошо храносмилане, магнезият също може да помогне. Има много препарати за тези цели и може да се консултирате с фармацевт или с лекар кой от тях би бил най-подходящ за вас.

Много хора вярват, че магнезиевите добавки помагат за облекчаване на стреса и тревожността и спомагат за успокояване на нервната система. Говорете с вашия лекар, за да разберете дали приемането на магнезий поради тези причини може да бъде от полза за вас.

Какъв магнезий да си купя?

Първо и най-важно, ако приемате редовно магнезиева добавка, ще трябва да сте сигурни, че е нежна за стомаха. Като цяло, колкото по-висока е бионаличността, толкова по-добре за ежедневна употреба. Намирането на добавка, която е приятна за приемане и се предлага във форма, която лесно можете да включите в рутината си – било то капсула, таблетка, прах или течност – също е важно.

Някои магнезиеви добавки трябва да се приемат с храна, което е друго нещо, което трябва да знаете. В зависимост от размера на порцията, може да се наложи да приемате три или четири капсули дневно.

Ще забележите, че цената на магнезиевите добавки варира значително. Докато основните (самостоятелни) магнезиеви добавки са сравнително достъпни, по-скъпите съдържат и други хранителни вещества или растителни продукти за по-добре въздействие върху здравословния проблем. Всяка първокласна добавка трябва да включва висококачествени, чисти съставки и в идеалния случай да не съдържа ГМО, глутен, млечни продукти, соя и основните хранителни алергени.

Чистотата също е знак за качество, така че потърсете добавка, която не съдържа свързващи вещества, консерванти и изкуствени оцветители или аромати.

Комбинираните магнезиеви добавки доставят научно подкрепени дози магнезий в удобни форми, без ненужни вещества. Някои съдържат и други активни съставки за допълнителни предимства и подпомагане на състоянието при проблеми със съня, за подобряване на паметта, при диабет и сърдечно-съдови заболявания, както и за по-здрави кости.

Как да се справите с недостига на магнезий, особено когато той е в критично ниски нива?

Ще е нужно да си набавите хранителна добавка, която максимално добре се справя с ниските нива на магнезий, като не само ги допълва, но и ги поддържа в оптимални граници много след като сте спрели приема. Това става възможно, благодарение на отложеното действие на магнезиевия оксид в ето тази немска хранителна добавка от висок клас.

Магнезий 400 DIRECT – за бързо повишаване нивата на магнезий

Магнезий 400 DIRECT – висококачествена комбинация от два естествени вида магнезий за поддържане на нормалната мускулна функция.

Просто идеален продукт за употреба в движение (по време на спорт, пътуване, в офиса, в колата)

Какво съдържа Магнезий 400 DIRECT?

Едно саше съдържа магнезиев цитрат, магнезиев оксид, изомалтулоза, ксилитол, инулин, лимонов сок на прах, натурални аромати (портокал, грейпфрут), портокалов сок на прах, калциев фосфат, магнезиеви соли.

Магнезий 400 DIRECT е идеалният доставчик на магнезий при всяка ситуация. Благодарение на компактния си размер, удобните за употреба сашета винаги са под ръка – независимо дали в дамска чанта, в куфарчето или в джоба на якето.

С Магнезий 400 DIRECT получавате висока доза магнезий (400 мг. в едно саше). Идеален е за подкрепа, когато има повишена нужда от магнезий (например в случай на тежък физически или психически стрес).

Гранулите магнезиев цитрат и магнезиев оксид, които лесно се разтварят в устата, бързо се усвояват от тялото.

Магнезиевият оксид запълва запасите от магнезий в организма в дългосрочен план.

Специалната активна формула от два висококачествени и естествени вида магнезий в Magnesium 400 DIREKT, които се допълват перфектно, оптимално снабдяват тялото с минерала магнезий.

Магнезиевият цитрат, получен от 100% естествено ферментирал източник на магнезий, бързо се усвоява от човешкия организъм, докато магнезиевият оксид има по-бавен разпад, което гарантира оптималното допълване и действие на магнезия. Любопитна подробност е, че магнезиевият оксид, добавен в Magnesium 400 DIREKT се получава при добив на сол от морето.

Какви са ползите за здравето от тази висококачествена немска хранителна добавка?

Използвайте Magnesium 400 DIREKT:

– за намаляване на умората и стрес;
– за нормален енергиен метаболизъм и електролитен баланс;
– за нормалното функциониране на нервната и сърдечно-съдовата система;
– за по-добра мускулна функция, без болки и крампи през нощта;
– за нормален протеинов синтез
– за подобряване на паметта и умствената функция;
– за поддържане доброто здраве на костите и зъбите.

Магнезият също така има функция в деленето на клетките.

Magnesium 400 DIREKT не съдържа глутен и е подходящ за вегани.

Може ли магнезият да помогне при диабет? В каква комбинация трябва да бъде?

Канела, магнезий и биотин алфабетик – Cinnamon with Magnesium&Biotin – при диабет и инсулинова резистентност, за здраво сърце.

Канелата не е просто вкусно допълнение към любимите ви рецепти! От векове тази вечна подправка е била използвана като холистичен подход за подобряване на здравето. Канела, магнезий и биотин алфабетик на Nature’s Way е специално формулирана с биотин и магнезий, за да създаде синергично трио, което ви предоставя всички невероятни предимства на тези хранителни вещества в лесна за приемане таблетка с бързо освобождаване.

Алфа бетик формулите са специално балансирани, за да отговорят на уникалните хранителни нужди на хората с диабет или преддиабет.

Тази формула осигурява:

1000 милиграма кора от канела;
200 милиграма магнезий;
300 микрограма биотин.

Канела, магнезий и биотин алфабетик на Nature’s Way е формулиран за подпомагане на сърдечната функция. При редовна употреба нивото на кръвната захар спада, а сърцетосъщо работи по-добре, с помощта на тази специализирана хранителна добавка.

За какво се използва комбинацията магнезий с канела и биотин?

– Насърчава сърдечно-съдовата функция;
– Попълва хранителните вещества (магнезий и биотин).

Препоръчителна употреба

Възрастни и деца над 18 години приемат по 3 капсули дневно или според препоръките на медицински специалист.

Други съставки

Целулоза, желатин (капсула), магнезиев стеарат, силициев диоксид.

Без сол и без съставки, получени от дрожди, пшеница, царевица, соя, млечни продукти или изкуствени оцветители, овкусители или консерванти.

Предупреждения

Не използвайте този продукт, ако сте бременна или кърмите. Ако приемате някакви лекарства, консултирайте се с медицински специалист или фармацевт преди употреба. Хората с диабет трябва редовно да следят нивата на кръвната захар.

При постоянна умора, за възстановяване след дълго боледуване и при редовно физическо и емоционално претоварване

Ако ви измъчва постоянна умора, ако не се чувствате възстановени и след дълъг сън или отпуска, опитайте да върнете силата и енергията във вашия организъм с магнезий и цинк, в комбинация с Витамин В6.

Магнезий, Цинк и Витамин В6 (MgZB)

Магнезият , съдържащ се в препарата, помага за правилното функциониране на мускулите и за поддържане на електролитния баланс. Поддържа костите и зъбите здрави.

Магнезият и витамин В6 допринасят за поддържането на правилния енергиен метаболизъм и помагат за нормалното функциониране на нервната система. Освен това тези компоненти допринасят за намаляване на умората и стреса и спомагат за поддържането на нормални психологически функции.

Цинкът, в OstroVit MgZB, помага за подкрепа на правилния киселинно-алкален баланс. Полезен е за поддържане на здрава коса, кожа и нокти. Освен това, цинкът допринася за нормалния метаболизъм на мастните киселини и витамин А. Цинкът , в комбинация с витамин В6 и магнезий помага за правилното функциониране на имунната система.

Витамин В6 допринася за правилния синтез на цистеин и за поддържане метаболизма на хомоцистеина. В едно с това поддържа нормалния протеинов и гликогенен метаболизъм и регулира хормоналната активност.

Добавката е предназначена за хора, които са физически активни, особено спортисти. Продуктът се препоръчва в периоди на повишени физически и психически усилия.

Ползи:

• Компонентите на продукта спомагат за поддържането на здрави кости;
• Хранителната добавка подпомага процеса на анаболизъм;
• Подобрява регенерацията на тялото след тренировка и тежък физически труд;
• Помага за намаляване на умората и правилното функциониране на когнитивните функции;
• Има положителен ефект върху нервната система, осигурява дълбок и регенериращ сън.

Препоръчителна употреба

Взимат се по 2-3 таблетки дневно преди лягане.

Източници: www.verywellfit.com, www.mindbodygreen.com, balancewomenshealth.com, www.drcarolyndean.net

магнезий таблетки
Магнезий – най-важният минерал за организма

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *