Тези 4 добавки могат да навредят на черния дроб

Някои хранителни добавки може да бъдат вредни за черния дроб. Ето кои са те

добавки

Нормално е хората да искат да пият хранителни добавки за подобряване на здравето си. В крайна сметка добавките са чудесен начин за поддържането на балансирана диета и осигуряването на важни нутриенти, витамини и минерали, от които тялото се нуждае, за да функционира. Въпреки това, както всичко друго, което слагаме в тялото си, има някои добавки, които могат да представляват потенциален риск и дори да увредят жизненоважни органи, като черния дроб.

„Черният дроб естествено детоксикира тялото. Това е основната му задача“, обяснява Алиса Смолен, регистриран диетолог в Ню Джърси. „Въпреки това, твърде много от определени вещества могат да навредят на способността му да прави това. Има и някои специфични добавки, които могат да попречат на този процес.“

Поради това медицинските експерти казват, че е важно да се уверите, че знаете какво и по колко пиете, за да не Ви навреди.

Алиса Смолен, регистриран диетолог в Ню Джърси
Алиса Смолен, регистриран диетолог в Ню Джърси

 

Добавки, които вредят на черния дроб:

 

1. Зелен чай

Зеленият чай е популярна напитка и се предлага и под формата на екстракт като добавка. Много хора обаче не знаят, че зеленият чай може да причини увреждане на черния дроб.

В момента не е известно защо причинява увреждане на черния дроб при някои хора, а при други не.

Експертите предупреждават, че може да приемате го приемате под формата на добавка, без дори да осъзнавате. Екстрактът от зелен чай е често срещана съставка в хапчетата за отслабване. Не забравяйте да прочетете етикета, за да видите състава на продукта.

 

2. Черен кохош

Черния кохош е много популярна добавка за облекчаване на симптомите на менопауза. Но има някои доказателства, че това билково лекарство може да представлява риск за здравето.

Има съобщения за случаи, които свързват билковата добавка черен кохош с увреждане на черния дроб. Необходими са обаче повече изследвания на употребата на тази добавка и нейната потенциална хепатотоксичност.

 

3. Ниацин (витамин B3)

Ниацинът, известен също като витамин B3, е от съществено значение за тялото. Това вещество му помага да преобразува храната в енергия, съдейства за производството на хормони, свързани със стреса и подобрява кръвообращението. Ниацинът също така е важен за контролиране на холестерола.

Въпреки това високите дози ниацин могат да увредят черния дроб и да повлияят на коагулацията.

 

4. Витамин А

Витамин А е жизненоважно хранително вещество, което играе важна роля за зрението и имунитета, като същевременно има антиоксидантни. Все пак всеки, който го приема, трябва да внимава да не прекалява с количеството.

Количествата на витамин А, които попадат в препоръчителната дневна доза, не са свързани с увреждане на черния дроб. Въпреки това, дози, надвишаващи 100 пъти препоръчителните, могат да причинят остро чернодробно увреждане.

 

За да избегнете вредите от добавките, винаги спазвайте препоръчителните дози

 

Алиса Смолен препоръчва винаги да четете внимателно етикетите на хранителните добавки и никога да не превишавате препоръчителната дневна доза.

Ако не си спомняте дали сте пили от добавката си днес, е по-добре да пропуснете, отколкото да превишите дозировката. Както с всичко, така и с хранителните добавки е много важно да не се прекалява с количествата, за да се избегнат нежелани странични ефекти или по-сериозни последствия.

 

При проблеми с черния дроб, вземете Чист черен дроб (Clean Liver)

 

Това е хранителна добавка, разработена специално за детоксикация на черния дроб, която комбинира бял трън, биотин, витамин E и витамин C. Препоръчва се при утежнен черен дроб, реддовна консумация на мазни храни, алкохол и тютюнопушене.

Чист черен дроб
Чист черен дроб (Clean Liver) – за детоксикация на черния дроб

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *