БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Треска – какви са симптомите и кои са най-ефективните методи за лечение?

Треската е повишаване на телесната температура над 37,8°С. При измерването й в подмишничната ямка тя е с около половин градус по-ниска от вътрешната.

Телесната температура на здравия човек се колебае между 36,1°С и 37,8°С, като средната й стойност е около 37°С. В тези граници тялото поддържа стабилност, като балансира отделената при метаболизма топлина е температурата, изгубена в околната среда.

треска
Треска – повишаване на телесната температура над 37,8°С

„Термостатът“, който контролира този процес, се намира в хипоталамуса – малко образувание дълбоко вътре в мозъка. Нервната система непрекъснато изпраща на хипоталамуса информация относно телесната температура. Той на свой ред активира различни физически реакции, които охлаждат или затоплят тялото в зависимост от обстоятелствата. Такива реакции са:

– Намаляване или увеличаване на кръвния поток от вътрешността на тялото, където кръвта се затопля, към повърхността, където се охлажда.

– Забавяне или повишаване на скоростта, с която тялото превръща храната в енергия (бързината на обмяната).

– Предизвикване на тръпки, които пораждат топлина, чрез мускулните контракции.

– Предизвикване на потене, което охлажда тялото чрез изпарение.

Треската се появява, когато термостатът на тялото се пренастрои на по-висока стойност, което става главно като реакция спрямо инфекция. За да постигне по-високата температура, тялото премества кръвта към по- топлата вътрешност, ускорява метаболизма и предизвиква треперене.

Студените тръпки, които често съпътстват треската, са причинени от движението на кръвта към вътрешността на тялото, като така повърхността и крайниците остават студени. След като тялото постигне по-висока температура, треперенето и тръпките престават. След преодоляването на инфекцията или след приема на лекарства като аспирин или ацетаминофен (Tylenol) термостатът се настройва на обичайните стойности. Случи ли се това, се включват охлаждащите механизми на тялото. Кръвта се пренасочва към повърхността на тялото и се появява потене.

Треската е важен компонент от имунната реакция, макар че ролята й не е докрай изяснена. Според лекарите повишената телесна температура оказва няколко въздействия. Някои химични вещества (пирогени) в имунната система реагират с предизвикващия треската агент и водят до промяна на настройките на термостата. Тези химични вещества от имунната система увеличават производството на клетки, които отблъскват нахлуващите бактерии или вируси.

треска студени тръпки
Студените тръпки често съпътстват треската

По-високата температура възпира развитието на някои бактерии и ускорява химичните реакции, които помагат на клетките на тялото да се възстановяват. Промените в кръвообращението може да предизвикат ускоряване на сърдечния ритъм, което на свой ред ускорява пристигането на белите кръвни клетки до местата на инфекцията.

Причини и симптоми:

Треската обикновено се причинява от бактериална или вирусна инфекция като пневмония или инфлуенца, но може да бъде предизвикана и от други състояния като алергични реакции, автоимунни заболявания, травма (например счупване на кост), рак, прекомерно излагане на слънце, интензивни упражнения, хормонален дисбаланс, някои лекарства или увреждане на хипоталамуса.

При появата на инфекция от имунната система на тялото или от атакуващите клетки се отделят предизвикващи треска субстанции, наречени пирогени. Те причиняват промяна на настройката на термостата. Неконтролируемо отделяне на пирогени може да се появи и при други обстоятелства, например когато имунната система реагира прекомерно силно поради алергична реакция, или се обърква поради автоимунно заболяване.

Хипоталамусът може да се увреди при удар или от тумор и това да стане причина за неправилно функциониране на термостата му. Прекомерното излагане на слънце или интензивните упражнения в горещо време могат да предизвикат топлинен удар – състояние, при което механизмите за охлаждане на тялото отказват.

Злокачествената хипертермия е рядко наследствено заболяване, при което човек развива много висока температура при прием на анестетици или на мускулни релаксанти при подготовка за хирургична операция.

Наскоро проведено изследване показва, че много пациенти имат неправилни схващания по отношение на треската и я възприемат по-скоро като заболяване, отколкото като симптом. Продължителността на треската и стойностите на температурата зависят от няколко фактора, включително от нейната причина, от възрастта на пациента и от общото му здравословно състояние.

Повечето трески, причинени от инфекции, са много остри, появяват се внезапно и после изчезват, след като имунната система се пребори с причинителя на инфекцията. Инфекциозната треска може да се засилва или да отслабва през деня, като достига кулминацията си късно следобед или рано вечер.

Леко повишената температура, продължаваща няколко седмици, се свързва с автоимунни заболявания като лупус или с някои видове рак, по-конкретно левкемия (левкоза) и лимфом.

Диагноза

Треската обикновено се установява с помощта на термометър. На пазара се предлагат много различни термометри, включително традиционните орални или ректални термометри от стъкло и живак, както и по-съвременни електронни термометри, които може да се поставят в ухото. Температурата на възрастните и на малките деца обикновено се измерва орално.

Температурата на малките деца, които не могат или не искат да задържат термометъра с уста, може да се измери е поставен под мишницата термометър. Температурата на бебетата обикновено се измерва ректално, с подходящ вид термометър.

треска термометър
Треската обикновено се установява с помощта на термометър

Не по-малко важно от измерването на високата температура на пациента е установяването на причината за появата й. Лекарят поставя диагноза, като оглежда съпътстващите симптоми и снема анамнезата на пациента, скорошни пътувания, които той е предприемал, какво евентуално е погълнал или болни, е които неотдавна е влизал в контакт. Допълнително помагат кръвните изследвания.

Наличието на антитела в кръвта насочва към присъствието на инфекциозен агент, което се установява чрез отглеждането на микроорганизма в бактериална култура.

Кръвните изследвания показват и броя на белите кръвни телца. Ако е тези средства не се открие причината за високата температура, може да се наложи да бъдат направени и изследвания с ултразвук, ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография.

Лечение

Често се налага лекарите да напомнят на пациентите и най-вече на родителите да не прекаляват с лечението на повишената температура и да не забравят, че тя е симптом за наличието на друго заболяване или причина. Алтернативните терапии за лечение на треска целят не само намаляването на температурата, но и укрепването на имунната функция, за да може организмът да се пребори по-ефективно с инфекцията.

Такива са хранителната терапия, билколечението и традиционната китайска медицина.

Хранителна терапия

Натуропатите често препоръчват на пациентите да вземат витамин С за предпазване от болести и от треска.

Имунната система се укрепва и от други антиоксиданти като витамин А и цинк. Натуропатите могат да предложат и намаляване на приема на захар (дори на плодови сокове), понеже тя потиска имунната система.

За набавянето на изгубените по време на треската течности за пациентите е добре да пият зеленчукови сокове и да ядат супи.

Билколечение

Западните билколечители използват билкови чайове, например от сърполистна урока или от дъбравник.

Леките билки като мента, цвят от бъз или бял равнец могат да донесат облекчение на дете с умерено висока температура. Други смятат, че температурата трябва да се преодолява с изпотяване. Те често препоръчват на пациентите си горещи вани, за да предизвикат изпотяване.

Така се предизвиква допълнително повишаване на температурата, защото се смята, че процесът помага на тялото да се пребори с инфекцията.

чай мента
Чаят от мента може да донесе облекчение на дете с умерено висока температура

Китайската традиционна медицина предлага много билки и формули за треска. Тя различава редица конкретни видове треска, наричани топлинни синдроми.

Например синдромът на прекомерно високата температура се отличава със силна треска, жажда и обилно потене. Синдромът на топлинен дефицит се отличава е леко повишена температура, следобедна треска или нощно потене. При високата температура се използват билки, които разсейват и са „студени“ по природа. За хроничната и за слабата треска се използват билки, тонизиращи ин (охлаждащия аспект), както и билки, които спомагат за освобождаването на излишната топлина. Има дори билки, като корен от сърполистна урока (чай ху), които се използват при периодични пристъпи на треска или за състояния, отличаващи се с редуване на треска и на студени тръпки.

Такова редуване се наблюдава при малария, свързани със СПИН състояния, синдром на хроничната умора и вируса на Епщайн- Бар. Индивидуалните особености трябва да бъдат диагностицирани от опитен практикуващ.

Ароматерапия

Пациентите могат да намалят симптомите си чрез инхалации с етерични масла от камфор, евкалипт, лимон и исоп. Тези масла може да се смесят с лосион за тяло без мирис или с растително масло за ароматерапевтичен масаж.

Хомеопатия

Хомеопатите предписват билкови лекарства въз основа на цялостния профил на пациента, след оглед на конкретните симптоми.

Алопатично лечение

Лекарите са единодушни, че най-ефективната мярка при треска е лечението на основната причина за нея.

Освен това, тъй като треската помага на имунната система да се пребори с инфекцията, някои лекари предлагат тя да бъде оставена да се развива. Може да се предпишат лекарства за понижаване на температурата (антипиретици), ако пациентът (особено дете) се чувства зле.

Такива лекарства са аспирин, ацетаминофен (Tylenol) и ибупрофен (Advil). Аспирин не бива да се дава на деца и подрастващи, защото лекарството е свързано с появата на синдрома на Рей. Обтриването на детето с хладка вода също намалява леката треска.

Треската изисква спешно лечение при следните обстоятелства:

– При новородени (до три месеца) с температура над 38°С.

– При бебе или дете с температура над 39,4°С. Много високата температура при бебе или малко дете може да предизвика припадъци (фебрилни гърчове) и поради това трябва да се лекува незабавно.

– Треска, съпроводена със силно главоболие, схващане на врата, дезориентация или сериозно подуване на гърлото. Тези симптоми могат да означават наличие на сериозна инфекция, като менингит, и трябва веднага да се потърси консултация с лекар.

В повечето случаи треската, причинена от инфекция, отшумява още щом имунната система освободи организма от патогена. Обикновено не се наблюдават трайни последици.

Прогнозата за високата температура, свързана с хронични състояния, като автоимунни заболявания например, зависи от цялостния изход от болестта.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Треска – какви са симптомите и кои са най-ефективните методи за лечение?

  1. Веселин Кирязов каза:

    Майка ми целогодишно се оплаква от студенина, т.е. винаги и е студено. Има ел. одеало, ботуш или др. уреди, които дават топлина. И все пак се оплаква, че и е студено. Какво да направя, че да и дам топлина ? Моля, за съвет !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *