Не само от кърлежи: кой енцефалит е по-опасен

Енцефалит се нарича група от заболявания с различен характер, които причиняват възпаление на мозъка

 енцефалит

Най-честата причина за енцефалит са различни инфекциозни агенти.

Как се предава болестта и има ли превенция срещу нея? За това говори д-р Андрей Поздняков, лекар по инфекциозни заболявания, кандидат на медицинските науки.

Възпалението на мозъка може да бъде причинено не само от вирус, който се предава чрез ухапване от заразен кърлеж, но и от бактерии, протозои и гъбички. Неинфекциозният енцефалит може да бъде токсичен, алергичен или дори автоимунен по природа (в такива случаи имунната система на тялото уврежда мозъчните клетки).

Д-р Андрей Поздняков

Всички видове заболявания без изключение се характеризират с различни „провали“ на висшата нервна дейност. Това е появата на неврологични симптоми, свързани с увреждане на една или друга част на мозъка. Например, човек внезапно спира да се движи или говори и изпада в кома.

Трябва да е ясно, че това сериозно заболяване без правилна диагноза и лечение може да доведе до увреждане и смърт.

Диагностика на енцифалит

Диагнозата на енцефалит е доста проблематична. За да се установи, че човек действително има енцефалит, в допълнение към клиничния преглед е необходимо да се проведат серия от инструментални изследвания (обикновено ЯМР).

Едно от основните лабораторни диагностични изследвания е лумбалната пункция (вземане на цереброспинална течност за лабораторен анализ). Въз основа на резултатите от нея се заключава, че има възпаление на мозъка или неговите мембрани. Може също така да се направи опит да се идентифицира патогена, причинил енцефалит. Ако това е възможно, тогава се предписва правилната етиотропна терапия.

Относно разпространението

За щастие, енцефалитът е доста рядко заболяване. Най-чести са различните инфекциозни енцефалити, но и тяхната честота е ниска.

Един от най-често срещаните видове инфекциозен енцефалит е вирусният енцефалит, пренасян от кърлежи. Среща се в приблизително 1-2% от случаите, когато човек е ухапан от заразен кърлеж. Тоест, засега няма толкова много кърлежи, заразени с вируса на кърлежовия енцефалит. Освен това заболяването не води непременно до енцефалит. Всичко може да спре до лека форма – фебрилна.

Въпреки че енцефалитът е рядък, той винаги преминава бързо. По правило нито един истински енцефалит, тоест истинско възпаление на централната нервна система, не преминава без последствия.

Относно превантивните мерки

Ако човек живее в райони, където енцефалитът е ендемичен (т.е. райони, където може да има заразени кърлежи), или периодично пътува до тези райони, той трябва да бъде ваксиниран предварително. Ваксинирането предпазва от тежките форми на заболяването. Дори ваксиниран човек да се разболее, той ще получи лека форма на заболяването без сериозни последствия за организма.

За всички други причинители на енцефалит, за съжаление, няма очевидна превенция. Появата на бактериален енцефалит е маркер или за агресивен патоген, или за човешки имунен дефицит. Следователно, предотвратяването на инфекциозен енцефалит означава поддържане на собствената имунна система. Това изисква нормален сън и добро хранене, отказ от лоши навици, както и намаляване нивото на стрес в ежедневието.

Кой трябва да се ваксинира срещу кърлежи

Хората се разболяват от инфекции, пренасяни от кърлежи, по различни начини. Не е известно дали ще се развие тежка форма на заболяването. Тежкият вирусен енцефалит, пренасян от кърлежи, може да представлява заплаха не само за здравето, но и за живота. Въпреки това, няма надеждно лечение на това заболяване, дори и в най-ранния му стадий. Само ваксинацията гарантира пълна защита срещу тази заплаха.

Ваксинирането се извършва двукратно с интервал от 1-3 месеца между първата и втората доза.

Въпреки това, тъй като кърлежите носят не само енцефалит, но и други инфекции, е важно да се спазват превантивните мерки. Например, напълно възможно е да хванете борелиоза от кърлеж. Затова бдителни и не отказвайте лечение в болница, ако намерите кърлеж върху себе си и анализът показа, че е заразен. Борелиозата може да стане хронична и дори да доведе до увреждане във времето. Ето защо превенцията на инфекциите, пренасяни от кърлежи, въз основа на лабораторно изследване на кърлежа е изключително важна.

Kак да се предпазите от инфекция, пренасяна от кърлежи

Има ли безобидни кърлежи? Или ако кърлеж се закачи за човек и това се случи в район, където са регистрирани случаи на пренасян от кръвопиещите насекоми енцефалит, това означава ли, че ухапаният определено се е заразил?

Инфекциите, пренасяни от кърлежи, се класифицират като природно-огнищни заболявания. Тоест те се разпространяват в определени ограничени райони, където има патогени и техните носители.

Защитете се предварително

Можете да се ваксинирате само срещу вирусен енцефалит, пренасян от кърлежи. И само вниманието и предпазливостта ще ви предпазят от други инфекции, които кърлежите носят. Затова бъдете бдителни, когато сте в райони, където можете да срещнете кърлеж. Ако отивате на поход, пикник или разходка в гората, тогава не лягайте в тревата, не разпъвайте палатка и не слагайте постелка за сядане в средата на поляна, покрита с висока зеленина. И не носете у дома цветя, набрани от гората (в букета може да се скрие кърлеж).

Затвореното облекло, шапката и третирането на нещата с акарицидни средства (срещу кърлежи) ще помогнат за намаляване на риска от инфекция. Преди третиране против кърлежи прочетете внимателно инструкциите на опаковката на продукта и нанесете както е написано там. Като правило се препоръчва да пръскате продукта върху дрехите, а не върху кожата. Попитайте също за каква възраст е предназначено защитното пръскало.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *