4 заболявания, пренасяни от кърлежи и симптомите, за които трябва да внимавате

В края на август и началото на септември отново се активизират опасните кърлежи. Какви са симптомите и заболяванията, за които да внимавате и как да се предпазите от малките кръвопийци

кърлежи

Всяка година, когато температурите се затоплят, кърлежите се появяват отново с копнеж за кръв.

Когато се забият в плячка, те могат да пируват с дни, което дава достатъчно време за предаване на болести от кърлеж на човек. Те също могат да предават повече от една болест наведнъж.

Отчасти поради изменението на климата, болестите, пренасяни от неприятните паразити, се увеличават.

Кърлежите не могат да летят или скачат. Те полазват и пълзят върху плячката си, докато не намерят подходящо място на кожата, в което да се забият. Кърлежите често се седят в треви или храсти (но не и по дървета) и полазват жертвата си, докато минава покрай тях.

 

Тук ще научите кои са най-често срещаните заболявания, пренасяни от кърлежи и симптомите, за които трябва да внимавате

 

  1. Лаймска болест

Лаймската болест е най-разпространената зараза, пренасяна от кърлежи. Смята се, че засяга близо 15% от световното население.

Заболяването се разпространява от чернокракия кърлеж, известен още като еленов кърлеж. Много хора, които се разболяват от тази болест развиват червен или син обрив, който се простира на 5 или повече сантиметра.

Други симптоми на заболяването включват висока температура, силна умора, главоболие, мускулни и ставни болки и подути лимфни възли.

 

  1. Анаплазмоза

Анаплазмозата се също се предава от чернокракия кърлеж, наричан още еленов кърлеж.

Симптомите на анаплазмозата обикновено започват от една до две седмици след ухапване и включват висока температура, втрисане, силно главоболие, мускулни болки, гадене, повръщане, диария и загуба на апетит.

 

  1. Бабезиоза

Бабезиозата се разпространява от животни на хора, когато кърлеж ухапе заразено животно, обикновено малък гризач, като мишка, и след това се закрипи за човек.

Бабезиозата заразява и унищожава червените кръвни клетки. В леки случаи това може да доведе само до чувство на умора. В тежки случаи, като например при хора с компрометирана имунна система, инфекцията може да причини животозастрашаващи усложнения.

Някои хора, заразени с бабезиоза, не развиват никакви симптоми и няма да се нуждаят от лечение. Но други развиват симптоми като температура, болки в мускулите или ставите, гадене и главоболие.

 

  1. Марсилска треска

Заболяването представлява лека тифоподобна треска, причинена от бактерията Rickettsia conorii и предавана от кучешкия кърлеж Rhipicephalus sanguineus.

Треската обикновено започва с висока температура, втрисане, мускулни болки, болки в ставите, чувствителност към светлина и главоболие, като симптомите се появяват около една седмица след инфекцията.

Няколко дни по-късно се появява обрив, който обикновено покрива по-голямата част от тялото. Първичната лезия, която представлява черно петно, често се открива на мястото на ухапване от заразен кърлеж и следователно върху която и да е част от тялото, но обикновено е върху част, покрита с дрехи. Възрастните хора и тези с отслабена имунна система могат да развият по-тежки симптоми, които включват жълтеница, пневмония или неврологични усложнения, като менингит.

 

Как да се предпазите от кърлежи? 

 

Преди да излезете:

Знайте къде да очаквате кърлежи. Те живеят в треви, храсти и върху животни. Прекарването на време навън, разхождайки кучето, докато сте на къмпинг или лов може да доведе до близък контакт с неприятните насекоми. Много хора биват ухапани от кърлеж дори в собствения си двор.

Третирайте дрехите и екипировката с продукти, съдържащи 0,5% перметрин. Перметринът може да се използва за третиране на ботуши, дрехи и екипировка за къмпинг и остава защитен при няколко измивания. Като алтернатива можете да закупите дрехи и екипировка, третирани с перметрин. Използвайте репеленти срещу насекоми съдържащи DEET, пикаридин, масло от лимонов евкалипт (OLE), пара-ментандиол (PMD) или 2-ундеканон. Винаги следвайте инструкциите на продукта. Не използвайте продукти, съдържащи OLE или PMD при деца под 3 години.

Избягвайте храсти места с висока трева и листни отпадъци. Вървете в центъра на пътеките.

След като се приберете:

Проверете дрехите си за кърлежи. Насекомите могат да бъдат пренесени вкъщи върху дрехите. Сушете дрехите в сушилня на висока температура за 10 минути, за да убиете кръвопийците. Ако дрехите са влажни, може да е необходимо допълнително време. Студената вода със средна температура няма да ги убие, така че използвайте гореща, ако ще перете облеклото си.

Прегледайте добре оборудването и домашните си любимци. Кърлежите могат да проникнат в дома върху дрехи и домашни любимци и да се прикрепят към човек по-късно, така че внимателно проверявайте домашните любимци, якетата, панталоните и раниците.

Вземете си душ след като сте били на открито. Доказано е, че вземането на душ в рамките на два часа след влизане на закрито намалява риска от лаймска болест и може да бъде ефективно за намаляване на риска от други болести, които пренасят. Душът може да помогне за премахване на неприкрепените кърлежи и е добра възможност да направите проверка на тялото.

Използвайте ръцете си или огледало в цял ръст, за да проверите всички части на тялото си.

Задължително проверете тези части на вашето тяло и тялото на вашето дете:

  • Под мишниците
  • В и около ушите
  • В пъпа
  • Задната част на коленете
  • Във и около косата
  • Между краката
  • Около талията
  • По слабините и около половите органи

Източници: https://www.insider.com;https://www.cdc.gov; https://www.freepik.com/

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – крем №1 при слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *