Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При болно гърло: 5-те най-ефективни билкови чайове

Тук ще разберете кои са 5-те най-подходящи билкови чайове за лечение на болно гърло

билкови чайове за болно гърло

Пиенето на топли течности винаги действа добре по време на боледуване и спомага значително за облекчаването на раздразнено гърло. Все пак има някои билкови чайове, които действат по-добре от всички останали за намаляване на болката, подуването на гърлото и изчистването на полепналата слуз от него.

Тук ще разберете кои са те и на какво се дължат лечебните им качества.

 

5-те най-ефективни чайове за лечение на болно гърло:

 

  1. Чай от корен от женско биле

Има изследвания, които доказват способността на чаят от женско биле да премахва храчките и лепкавата слуз от гърлото и да успокоява възпалението.

Това се дължи главно на 3 вещества, които се съдържат в него:

  • Ликвилитин и ликвиритигенин – Спомагат за отхрачването, като разреждат лепкавата слуз и улесняват изхвърлянто й.
  • Глициризин – Действа успокояващо и противовъзпалително. Осигурява защитно покритие върху възпалената лигавица, което намалява дразненето и болката при поглъщане.

 

  1. Зелен чай

Зеленият чай съдържа силни антиоксидантни съединения, наречени полифеноли. Те помагат на имунната система да се бори с вирусите и бактерииите.

„Знае се също, че зеленият чай има противовъзпалително действие и помага за облекчаване на дискомфорта при болно гърло”, казва Саманта Касети, сертифициран диетолог и съавтор на „Sugar Shock”.

Тези свойства на зеления чай се дължат на съдържащия се в него епигалокатехин-3-галат. Това е съединение, което намалява възпалителните протеини в тялото и засегнатата област.

За най-добър ефект е препоръчително да си правите гаргара с топъл (не горещ) зелен чай по 30 секунди през 2 часа.

 

  1. Чай от джинджифил

Коренът на джинджифила съдържа химични съединения, които имат болкоуспокояващи и противовъзпалителни качества, които са идеални за облекчаване на болно гърло.

Овен, че ще намали дискомфорта в гълото, джинджифилът може също да помогне да се излекувате от настинка или грип. Някои изследвания показват, че джинджифилът има антимикробни свойства, което означава, че действа благоприятно при вирусни и бактериални инфекции. За имуноподсилващ ефект към него може да добавите и лимонов сок.

 

  1. Чай от хлъзгав бряст

Хлъзгавият бряст е кръстен така заради вътрешния слой на кората си, който съдържа вещество, което се превръщва в хлъзгав гел, когато се смеси с вода. Когато го ядете или пиете под формата на чай, този гел създава успокояващо защитно покритие върху гърлото, което има лечебен ефект.

Може да закупите чай от хлъзгав бряст от някои магазини за здравословни храни и билковите аптеки.

 

  1. Чай от корен от бяла ружа

Коренът на бялата ружа помага при възпалено гърло, защото и той съдържа вещшества, които образуват тънък лечебен слой върху възпалената лигавица на гърлото.

Той също така помага за разреждане на жилавите секрети и изкашлянето им. Затова се препоръчва и за лечение на дразнеща гърлото суха кашлица.

 

Тези 5 чая със сигурност ще ви помогнат да облекчите симптомите на болно гърло

 

„Топлите напитки са зъдължителни за успокояването на раздразнено и възпалено гърло, а тези чайове и съединенията в тях са идеалните средства за това”, казва Касети.

Все пак, ако болките в гълото не намаляват с помощта на чайове и състоянието ви не се подобрява, е най-добре да се свържете с лекаря си, за да ви се изпишат нужните медикаменти за справяне с инфекцията.

Източник: https://www.insider.com/

Спрей с прополис 20 мл.
СПРЕЙ С ПРОПОЛИС – за болно и възпалено гърло, подходящ за възрастни и деца

чайове за болно и възпалено гърло

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *