БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Овесените ядки помагат на сърцето и стомаха

Лекарите препоръч­ват овесените ядки при сърдечносъдо­ви заболявания. Те са богати на фибри бета-глюкани, които имат непосредствен ефект върху нивото на холестерола.

По своя състав овесът е много близък до кърма­та и именно затова в някои страни преди са използвали овесеното мляко за хранене на децата. В него се съдържат до 60% скорбяла, 5-8% мазни­ни, 10-18% белтъчини, ами­нокиселини, ефирни масла, витамини от група В, каротин, витамин К, калий, магнезий, фосфор, желязо, хром, никел, йод и други. Овесът е истин­ски рекордьор по съдържание на цинк.

100 грама овесени ядки по­криват тридневната норма на витамин В1 и 50% от дневната норма на витамин В2.

В полза на сърцето

Редовната консумация на ове­сени ядки води до снижаване с 5-10% на лошия (LDL) холес­терол, както и на общото ниво на холестерола в кръвта. Този ефект се постига благодарение на едни особени фибри, на­речени бета-глюкани, които играят важна роля и в регу­лирането на гликемията. Овесените ядки са и оръжия в превенцията на рака на де­белото черво, както и в регу­лирането на свръхтеглото. Фибрите им имат свойство­то значително да увелича­ват обема си и по този начин създават ефект на засищане. В същото време частично възпрепятстват повторната абсорбция на жлъчните соли в червата и така понижават производството на холесте­рол в черния дроб. Скорошно шведско проуч­ване предостави резултатите от сравнително наблюдение на две групи хора със свръх- тегло – при едната в менюто редовно били включени ове­сени ядки, при другата – не. След три месеца участниците от първата група не били от­слабнали на килограми, но от четвъртата седмица нататък при повечето от тях намаляла обиколката на талията. Освен това нивото на общия и ло­шия холестерол отбелязало понижение.

Разбира се, добавянето на овесени ядки към менюто не е достатъчно, за да се приключи с холестерола и не може да замени лечението, ако то вече е наложително. Те обаче са едно допълнение към него със забележим положителен ефект. Избягвайте наситените мастни киселини, съдържащи се в маслото и колбасите, като ги замените с моно- и полине- наситени мастни киселини (в растителните масла), Омега-3 мастни киселини (в рибите и морските дарове), плодовете и зеленчуците. Никога не е излишно да се припомни, че физическата ак­тивност е другият определящ фактор за овладяване на сърдечно-съдовите проблеми.

Обесените трици – умерено!

За да се възползваме пълно от качествата на овесе­ните ядки, трябва да ги употребяваме в пълнозърнестата им форма, тоест като пълнозърнести овесени ядки или овесени трици. Не прекалявайте обаче с консумацията на триците. Оптималното количество е една супена лъжица, добавена към су­трешната зърнена закуска или в киселото мляко. В друг ден можете да опи­тате да ги добавите към обедната салата или към соса за спагетите. Овесените трици могат да повлияят негативно на процеса на храносмилане. Не ги давайте на деца под 5-годишна възраст. Пълнозърнестите овесе­ни ядки нямат подобен ефект и могат да бъдат консумирани редовно в желаното количество.

Овесена диета за прочистване на организма и здрав стомах

„Задръстването“ на организма с отпадъчни вещества нару­шава процесите на храносми­лане и усвояване на полезните хранителни вещества. В ре­зултат на това елементите, от крито имаме нужда за нормално функциониране на тялото, може да се усвояват слабо и да преминават „транзитно“ през чревния тракт. Това води до дисбаланс на метаболизма, увеличаване на телесното тегло и засилване на апети­та. Затова прочистването на чревния тракт и нормализи­рането на храносмилателни­те процеси е чудесен старт за възвръщане на нормалното телесно тегло.

Гастроентеролозите препо­ръчват овесената диета за профилактика и терапия на много заболявания на стома­ха, както и за хепатит, гастрит, възпалителни процеси на хранопровода и дори за цироза на черния дроб. Освен това тя помага за регулиране на теглото.

Можете да консумирате овесе­ни продукти във всеки удобен за вас режим и под всякаква форма. Например да започ­нете с овесен хляб, вместо ръ­жен или бял. Ако пък обичате сладко, обърнете внимание на овесените бисквити, поглезете се и с мюсли, накиснато в горещо мляко. Постепенно можете да пре­минете към напълно овесена диета – овесена каша на закус­ка, обяд и вечеря (можете да я сварите в мляко). Кашата се подправя със стафиди, краве масло, мед, захар или сладко. Около половин час след всяко хранене не пийте течности. Между отделните хранения е позволено да хапнете умерени количества плодове. Не забравяйте, че овесът не може да замести разнообраз­ното хранене. Затова можете да правите тази диета не по- често от два пъти в годината за по две седмици.

  • сп. „Здравен журнал”

 

 

Овесените ядки възстановяват след тежки заболявания

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *