Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Суперхрани – съществуват ли наистина?

Вярвате ли в супергероите, които спасяват света от чудовища? А в суперпродуктите, които защитават от старост, рак и напълняване? Някои учени ни уверяват: да, те съществуват. Така ли е наистина?

Терминът superfood се появява в англоезичните медии още в началото на миналия век, но у нас реално се „загнезди“ в умовете ни преди 10- 15 години. Днес този термин обикновено се тълкува като „продукти с повишена полезност“ – питателни, богати на ценни компоненти като омега-3, целулоза, антиоксиданти, тоест предпазващи от излишно тегло, инфаркт, диабет, рак…

В различно време в спи­съка с етикет „супер“ попадат различни про­дукти. Славата на някои от тях е мимолетна, но други се задържат на върхови позиции дълго време.

Ябълка

Това вероятно е най-популярният суперпродукт. И вече дълги години хората се придържат към дозата – една ябълка на ден, като разчитат така да си осигурят необходимите полезни вещества.

Дълго време се смяташе, че в една ябълка на­истина се съдържа необходимата дневна доза витамини и минерали. В този плод има доста полезни вещества, като започнем от пектините, необходими за нормалното храносмилане и понижаващи нивото на „лошия“ холестерол. Трябва да добавим и наличието на кверцитин в ябълките – флавоноид, който защитава от алергии и проблеми със сърцето.

Но! Всички тези компоненти се съдържат и в други плодове. Основната сила на ябълките е в достъпната им цена.

Черна боровинка

Тя заема първото място в някол­ко рейтинга на суперпродукти. Най-разпространената препо­ръчителна доза е чаша от тези плодове на ден.

Тайната на нейния успех е в пови­шеното съдържание на антиоксидантите антоциани – пигмен­ти, които придават на плодовете на растението характерния син цвят. Антоцианите са важни за нормалната работа на мозъка в напреднала възраст. Смята се, че имат противораково дейст­вие. Според някои изследвания черната боровинка подобрява зрението, намалява нивото на кръвната захар и оказва подмла­дяващ ефект.

Но! Антоциани има не само в черната боровинка – в касиса се откриват няколко пъти по- големи количества.

Акаи

Става дума за плодове­те на вид па­лмово дърво, разпростране­но в Южна Аме­рика, където отдавна се използва запарка от корена срещу анемия, а семената от плодовете – срещу треска. Акаи отговаря на всички представи за суперпродукт: расте по екзотични места, струва скъпо и е „закичено“ с ореол на тайнственост. След като това растение се появява в американските магазини за здравословни храни, бързо влиза в списъ­ците с биодобавки, в кафе­нетата започват да продават сок от акаи и коктейли на тази основа.

За акаи са измислени много гръмки определения: амазонска виагра, ботокс в бу­тилка… Антиоксидантите са в пъти повече, отколкото в боровинката. Добавете и витамини А, Е и от групата В, полиненаситени мастни киселини, солиден комплект минерални вещества и ще получите портрет на иде­алния плод. Предполага се, че антоцианите в акаи подпомагат овлажняване­то на кожата и защитават от ултравиолетовите лъчи. Затова производителите на козметика вече активно из­ползват екстракт от акаи.

Но! Плодовете на акаи са много нежни – те губят цен­ните си свойства само де­нонощие след откъсването. Така че, за да опитате този екзотичен плод, ще трябва да отидете в Бразилия или да приемате акаи във вид на биодобавка.

Годжи бери (Лиций)

Расте по склоновете на Тибет. Казват, че по лъжица сушено годжи ежедневно хапват Ма­дона, Кайли Миноуг и Ричард Гиър.

На годжи бери се приписват, кажи-речи, всички лечебни свой­ства, нужни в днешно време. В пло­довете му има много антиоксиданти, минерали и витамини. Те защитават от рак, забавят стареенето, прогонват тъгата и депресията. Съдържанието на витамин С в годжи бери е 500 пъти повече, отколкото в портокалите и лимоните.

Но! Годжи бери наистина е много полезен плод, обаче не „лекува целулит“, както се твърди, просто защото целулитът не е заболяване. Все още са в процес на изследване качествата му като растение срещу алергия и астма.

Шоколоад

Той има сложна репутация на сладък, но вреден продукт. И все пак, през последните го­дини шоколадът получи пълно „оневиняване“. Черният шоколад е източник на биофлавоноиди, които подобряват работата на сърцето, кръвоносните съдове, нервната система. Качестве­ният черен шоколад съдържа много калций и магнезий, стимулира про­изводството на серотонин в органи­зма, повишава работоспособността и дори защитава от простуда.

Но! Всичко това е вярно, обаче има и някои минуси. Шоколадът е богат на мазнини и е доста калоричен, често предизвиква алергии, така че трябва да се консумира в огра­ничени количества – факт е, че в голямо количество той предизвик­ва нервност и повишава кръвното налягане.

Нар

След като преди няколко години медиите много писаха за полезните свойства на нара, този плод се превърна в звезда. Продуктът на вечната младост – така го на­ричат. Постоянно се появяват съобщения, че заради повишеното съдържание на витамин С и други антиоксиданти той укрепва имуни­тета, понижава риска от развитие на ракови образувания, повишава съдържанието на желязо в кръвта, намалява визуалните при­знаци на стареене на кожата и дори – че пречи на увреждането на ДНК. Мъжете би трябвало да са заинтригувани от още едно свойство на този плод – той подобрява потентността.

Но! Нарът наистина е много богат на анти­оксиданти. Ала всички полезни свойства ги има само от пресния плод или от прясно изстискания (а не пакетиран) сок.

продължение…

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *