Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

…Какви са последствията за организма от тежка диета за отслабване?

Цял месец почти гладувах, отначало ми беше трудно, след това свик­нах, после полека-лека започ­нах да хапвам това-онова, но само за 2-3 месеца отслабнах с повече от 10 кг. Има ли опасност за здравето ми?

Яна Димитрова – Хасково

Да, има. Ето кои са те:

Ще станете зиморни­чава, ще ви тресе дори и в топло време. Човешкият организъм съдържа два вида мазнини – бяла и кафява. Кафявата не натрупва не­приятни тлъстини, тя се преработва в енергия и топлина. И когато е нуж­но, отделя 20 пъти повече топло от обикновената мазнина. С възрастта кафя­вата мазнина значително намалява и у възрастните остава само около бъбреци­те и щитовидната жлеза, под мишниците и лопат­ките – там създава т.нар. „сгряваща мантия“. Затова като отслабвате така рязко, рискувате да изгуби­те тази важна прослойка с добър топлоизолиращ ефект.

Ще изгубите своята издръжливост. За акти­вен начин на живот ви е необходима енергия. А нея я има два пъти повече в мазнините, отколкото във въглехидратите.

Вътрешните ви органи ще останат беззащитни. Мастната тъкан създава защитно ложе за много органи. Т.нар. мастни въз­главнички надеждно защи­тават червата, бъбреците, нервите и кръвоносните съдове от неблагоприят­ните външни въздействия и механичните травми. А без меката защита орга­ните, например бъбреците, могат да се отпуснат и да се появят т.нар. блуждаещи бъбреци.

При жените възникват проблеми със зачеването, защото именно мастната тъкан изработва естрогените и лептина. Те изпра­щат сигнал на половата система, че организмът е готов да износи бебето. Ос­вен това мастните клет­ки улавят мъжкия хормон тестостерон от кръвта и отделят в него женските естрогени. Затова липсата на мастна прослойка пони­жава шансовете за успешна овулация.

Отслабва имунитетът ви. Можете да си хапвате домати, цитрусови пло­дове, ябълки, кисело мляко и прочее слабокалорична храна. Но това еднообразно хранене води до дефицит на хранителни вещества в организма, понижава имуни­тета и се стига до желязо- дефицитна анемия. Хората, които упорито следват някакви диети, са раздраз­нителни и спят лошо.

Възниква ацетонемия. При гладуване в организма започва да постъпва малко глюкоза и мазнината се превръща в източник на енергия. Тя започва да се разпада на мастни кисе­лини, които след това се раздробяват до кетонови тела. От излишъка на тези продукти на разпада при гладуващия човек силно за­почва да мирише на ацетон. А ацетонът е доста отров­но вещество, то влошава работата на всички органи и системи в организма.

Понижава се кожният тонус. Това се случва, ако отслабвате бързо с помо­щта на различни таблетки, чайове и хранителни добав­ки. В този случай кожата намалява значително по- бавно, отколкото обемът на тялото и след известно време се появяват „излиш­ни“ участъци, т.е. тя увисва и получавате неприятни бръчки.

Може да възникне обез­водняване. Теглото се ста­пя благодарение на диуретичните и слабителни средства – заради тях се губят течности. При това състояние се нарушава во­дният баланс в организма, отмиват се полезните ве­щества. Продължителният прием на диуретици може да наруши работата на бъбреците, а това може да доведе до сърдечна или бъ­бречна недостатъчност.

Червата се отучват да работят самостоятелно, буквално забравят как се прави това. Чрез клизма в домашни условия се про­чистват само долните части на червата, затова е безполезно да отслабвате по този начин. Безразбор­ните промивки на червата може да провокират силно разтягане на стените на дебелото черво, а това влошава работата на не­говата мускулатура и води до запек.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *