Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

„Няма универсална диета!“ – казва проф. Донка Байковa

•    У нас вече има и момчета с анорексия, тъй като и те се хвърлят към безконтролно гладуване!

По-малко яжте, правете физически упражнения ще изчезнат. Това са Все правила за здравословен живот. В забързаното ни всекидневие през деня хапваме каквото и да е, на крак, а след вечеря сядаме задълго пред телевизора с добра порция чипс например. После се чудим коя диета да захванем, можем да се доверим на диетите в интернет? Този въпрос никога не си го задаваме, просто взимаме нещо от там и го започваме. Докато не ни омръзне и не подхванем нова супербърза и много лесна диетка. Междувременно свалените 2-3 кг 1 се върнали обратно в компанията на поне още толкова…
Ако една интернетска диета включва храните, които очистват организма ни, може да се използва. Зеле, лук, варива, плодове, зеленчуци, мляко, извара… Всичко трябва да има в нея! Трябва да се знае обаче, че няма универсална диета. Ако имаме излишни 2-3 кг, лека диета, с малко калории, ще свърши работа. Но ако става дума за сериозно затлъстяване, за наднормено тегло, в никакъв случай сами няма да си помогнем. Трябва да се спазва подходящ режим на хранене, който да е без рискове за здравето. „Всеки диетичен режим дава своя резултат максимум за 2-3 седмици, след което спира да работи“, казва проф. Донка Байкова.
Организмът свиква и намира механизми, с които противодейства, неутрализира загубата на килограми, Никога не трябва да правим диета, която не ни е известна, повече от 2 седмици. Винаги след това организмът изчерпва своите резерви и започва, при липса на определени храни в диетата, която сме избрали, да самосмила свои вътрешни органи, своите структури; което е рисково за здравето ни!
Това означава, че всяка диета ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪСТАВЕНА ОТ ДИЕТОЛОГ, да бъде съобразена с индивида, с неговия здравен статус, с биохимичните му показатели, с неговата възраст! Не може диетата на един възрастен човек да се ползва от юноша, от млад човек! Но ако все пак решим да спазваме някаква диета, трябва да сме убедени, че след 3-ата седмица няма да има сериозен риск за здравето. И в никакъв случай диета с глад. Ако гладуваме с цел пречистване, трябва да се прави за не повече от 3 дни, и то под контрол на лекар и на биохимичните показатели, допълва диетологът.
Всичко  тялото ни е толкова сложно…
НАРИЧА СЕ ОБМЯНА НА ВЕЩЕСТВА!
Като ни питат каква ти е обмяната на вещества¬та, ни питат какво сме яли, как се храним. Това е много важно за съставянето на правилен хранителен режим. Вещества в едно човешко тяло не значи нищо друго освен хранителни такива, как се обменят, как се метаболизират. Това е метаболизъм, това е обмяна на вещества!
„Млади хора се подлагат на драстични диети, без да потърсят съвет от диетолог, след това се оказват с хронични заболявания. Това е много опасно за здравето им“, категорична е диетоложката.
Само в България 17,3% от младите между 18 и 30 години са с измършавяване, поднормено тегло! 20% са със свръхтегло и 22% със затлъстяване. Общо, по неофициални данни засега, 20% СА С РАЗЛИЧНИ ХРАНИТЕЛНИ РАЗСТРОЙСТВА Това означава, че те са прилагали ей така, без¬контролно, силно ограничителни диети с цел бързо влизане във форма. След 3-тия ден обикновено няма глад и те изпадат в състояние на неконтролируемо гладуване!, .
Младите мъже правят диети по различни съображения. Вече има момчета с анорексия! Нещо съвсем ново за България! Това беше запазена марка на младите девойки! Те започват да се пречистват и след 3-тия ден идва безконтролното гладуване. Други мъже правят диети за бодибилдинг, с цел натрупване на мускулна маса. оформяне на тялото. Трети прилагат здравословен режим на хранене, за да подобрят работата, функциите на сърцето си.
ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ МЪЖЕ ВЕЧЕ НЕ СА ДЕБЕЛИТЕ МЪЖЕ
Мъжете имат своите проблеми. Като направят на млада възраст биреното коремче, още на 30-40 г., като се повиши холестеролът им, кръвното налягане, кръвната захар, тогава се сещат за диета.
Те могат да си решат проблема във фитнеса! Там обаче някои от тях вземат безконтролно различни стимуланти. Това е друг голям проблем. Стимулантите се явяват хранителни добавки, аминокиселини, за качване на мускулната маса. Това също е много рисково за здравето им. Защото тези протеини, които те вземат, въобще не са хранителните протеини. Те са пречистени! Разграждането им често пъти е свързано с риск от проблеми на сърцето, на мозъка и на бъбреците! И на черния дроб, разбира се!
Всеки от нас, ако някога има проблем, поне един път в живота си нека да посети специалист по хранене и диететика. Но специалист, не самозванец, не фитнес инструктор! Хранене и диететика не е хоби, а лекарска специалност! И се занимава с всички здравословни проблеми, с тези сложни механизми като здравословно хранене, затлъстяване, дори измършавяване. Медицинската диететика е вид биологична информатика. Така се съставят диетите – според биологичните закони, според които всички трябва да живеем!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *