Вредни ли са инстантните спагети (нудълс, нудли)?

Колкото и удобни и достъпни да са, инстантните спагети, наричани още нудълс или нудли, могат да представляват сериозен риск за здравето

инстантните спагети

Какво представляват инстантните спагети?

Инстантните спагети са вид предварително сварени спагети, които обикновено се продават в отделни пакети, чаши или купички. Основните съставки обикновено са брашно, нишесте, вода, сол и/или заместител на солта, известен като кансуи, вид алкална минерална вода, която съдържа натриев карбонат и обикновено калиев карбонат. Това спомага за тяхното „накъдряне“. Палмовото масло също е често срещана съставка в състава на бързите спагети, тъй като първоначално те са били произведени чрез бързо пържене. В днешно време обаче се предлагат и сушени на въздух спагети. Те идват до потребителя (предимно деца и подрастващи) в пакети с аромати, които съдържат подправки, сол и мононатриев глутамат (MSG).

Инстантните спагети понякога се наричат и юфка. Те са направени за първи път в Япония през 1958 г. Първите в света инстантни спагети са изобретени от Момофуку Андо, тайванско-японския изобретател и бизнесмен, който основава Nissin Food Products Co. Ltd. любима готова храна за милиони потребители по целия свят.

Как се правят бързите спагети?

От изобретяването си през петдесетте години, производственият процес остава повече или по-малко същият. Всички съставки се смесват, след което тестото се разточва и се нарязва на фиде. Нудълите се задушават, изсушават се, пържат се за дехидратация, охлаждат се и след това се опаковат индивидуално.

Каква е хранителната стойност на инстантните спагети?

Хранителното съдържание на бързите спагети варира леко в зависимост от вида или вкуса им. За да ви дадем представа, ето хранителното съдържание на 1 порция (43 g) инстантни рамен спагети:

• Калории – 385 kcal;
• Въглехидрати – 55.7 грама;
• Обща мазнина – 14.5 грама;
• Наситени мазнини – 6.5 грама;
• Белтъчини – 7.9 грама;
• Фибри – 2 грама;
• Натрий – 986 милиграма;
• Тиамин – 0,6 милиграма;
• Ниацин – 4,6 милиграма;
• Рибофлавин – 0,4 милиграма.

По-голямата част от инстантните спагети са с ниско съдържание на калории, но също така са с ниско съдържание на фибри и протеини. Те имат високо съдържание на мазнини, въглехидрати и натрий. Въпреки че ще можете да получите някои микроелементи чрез консумацията им, в тях липсват важни хранителни вещества като витамин А, витамин С, витамин В12 и др.

Защо нудълите са нездравословни?

Колкото и хората да обичат да ги консумират заради тяхното удобство, достъпност и вкус, мнозина не знаят, че съществуват основни рискове за здравето. Ежедневната консумация на такъв продукт може да има редица много сериозни последици за вашето здраве. Ето няколко причини, поради които инстантните спагети не се препоръчват за честа употреба:

Те са с високо съдържание на натрий

Една порция инстантни спагети може да съдържа между 397 – 3678 милиграма натрий на порция от 100 грама, понякога дори повече. Въпреки че натрият е основен минерал за правилното функциониране на тялото, твърде много от него не е добре за вашето здраве.

Един от най-големите фактори за приема на натрий в храната са преработените храни, включително и нудълите. Диетата с високо съдържание на сол е свързана с увеличаване на риска от рак на стомаха , сърдечни заболявания и инсулт. При хора, които се считат за чувствителни към солта, многото натрий може да увеличи риска от високо кръвно налягане , което от своя страна е възможно да повлияе отрицателно на здравето на сърцето и бъбреците.

Като се има предвид препоръката СЗО за прием на натрий от 2 грама на ден, консумацията дори само на една опаковка инстантни спагети би направила много трудно за вас поддържането на приема на натрий в препоръчителните граници. С това казано, хората, които консумират няколко опаковки инстантни спагети на ден, несъмнено ще погълнат прекалено много сол.

Те съдържат мононатриев глутамат или E621, MSG (от английски: monosodium glutamate)

Бързите спагети съдържат MSG, който е често срещана добавка в много преработени храни. Основната му роля е да подобрява вкуса на храните. Въпреки че се използва широко в много видове продукти и е одобрен за консумация, има опасения относно неговите краткосрочни и дългосрочни ефекти върху тялото.

Някои доклади предполагат, че консумацията на мононатриев глутамат е свързан със симптоми като главоболие , гадене, високо кръвно налягане, слабост, стягане на мускулите, болка в гърдите, сърцебиене и зачервяване на кожата.

Някои проучвания също така свързват високата консумация на MSG със затлъстяването и повишеното кръвно налягане. Въпреки това, в по-голямата си част, малките количества E621, които се намират в бързите спагети, вероятно няма да доведат до тези странични ефекти, стига да се консумират умерено.

Те са с ниско съдържание на фибри и протеини

Въпреки че са нискокалорична храна, нямат почти никакви фибри и протеини, което не ги прави добър вариант за отслабване. Доказано е, че протеинът увеличава усещането за ситост и намалява глада, докато фибрите се движат бавно през храносмилателния тракт, като по този начин насърчават чувството за ситост.

Като се имат предвид ниските нива на протеини и фибри в бързите спагети, редовното им консумиране вероятно няма да утоли глада или изобщо да ви накара да се почувствате сити. В допълнение, диета с ниско съдържание на фибри е свързана с по-висок риск от храносмилателни състояния като запек и дивертикуларна болест, както и намаляване на здравите чревни бактерии.

Те са свързани с лошо качество на диетата

Някои проучвания показват, че редовната консумация на инстантни спагети е свързана с цялостно лошо качество на диетата. В едно проучване храненето на тези, които консумират „къдравите“ спагети, са сравнени с други, които не ги ядат. Установено е, че потребителите на инстантни спагети имат значително намален прием на протеини, калций, витамин С, фосфор, желязо, ниацин и витамин А. Те също така имат повишен прием на натрий и калории. Установено е също, че бързо приготвените спагети повишават риска от развитие на метаболитен синдром, състояние, което увеличава риска от сърдечни заболявания, диабет и инсулт.

Поглед отблизо върху етикета на спагетите

Важно е да знаете какво консумирате, особено ако имате здравословни проблеми като високо кръвно налягане или висок холестерол. Освен това ви улеснява да сравнявате подобни храни, за да видите коя е по-здравословна. Уверете се, че сте разгледали внимателно списъка със съставките, както и размера на порцията. Тъй като хранителната информация се основава на конкретно количество за порция, може да изглежда подвеждащо, ако не знаете колко порции има в опаковката. Колкото повече се упражнявате да четете етикетите на храните, толкова по-добре можете да ги използвате като инструмент за планиране на по-здравословна и по-балансирана диета.

Добри ли са готовите ястия?

Популярна алтернатива на инстантните спагети са готовите ястия. Известни като „телевизионна вечеря“ в Съединените щати, това е предварително приготвено опаковано ястие, което може да се претопли в в опаковката, няма нужда от допълнителни съставки и изисква минимална подготовка преди консумация.

Въпреки че готовите ястия може да изглеждат като по-питателна алтернатива на инстантните спагети, проучване установи, че те обикновено са с високо съдържание на наситени мазнини и сол. Установено е също, че тези, които редовно консумират готови храни, имат забележително по-нисък прием на хранителни вещества, което е значително под здравословните препоръки за хранителни вещества. Като цяло готовите ястия нямат здравословен хранителен профил и не трябва да заместват домашно приготвените пресни храни. С известна уговорка може да кажем, че това не се отнася за храна, приготвена в ресторант и взета „за вкъщи“.

Източник: www.parkwayeast.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *