Д-р Цеков: Имунизацията срещу рак на маточната шийка (с HPV ваксина) може да спре поради нисък интерес

От следващата година Програмата за профилактика на рак на маточната шийка (с HPV ваксина) може да остане без финансиране

HPV ваксина

Д-р Валери Цеков, управител на Българското сдружение по иновативна медицина съобщи тази не особено обнадеждаваща новина от ефира на Българското национално радио. Това може да се случи заради ниския обхват на целевата група – момичета от 10 до 13 години. В дните от Европейската имунизационна седмица Здравното министерство представи данни, според които през 2023 година програмата е обхванала 1,5 процента от тези момичета.

Д-р Валери Цеков, снимка: БНР

Имунизацията срещу рак на маточната шийка през 2022-а година са завършили едва 1938 момичета. Това означава, че те имат поставени две дози от HPV ваксината, осигурена по програмата на здравното министерство.

Какво е HPV ваксина?

HPV идва от английското Human Papillomavirus Vaccine. Това е ваксина, която защитава момичетата от човешки папиломавирус (HPV).

Деца на възраст 10-12 години трябва да получат две дози ваксина срещу HPV, приложени през интервал от 6 до 12 месеца. HPV ваксините могат да се прилагат от 9-годишна възраст. Освен момичетата, могат да бъдат ваксинирани и момчетата.

Децата, които започват серията ваксини срещу HPV на или след 15-ия си рожден ден, се нуждаят от три дози, прилагани в продължение на 6 месеца.

Тийнейджъри и млади възрастни също могат да бъдат ваксинирани

Ранната защита работи най-добре. Ето защо HPV ваксината се препоръчва по-рано, отколкото по-късно. Тя защитава детето много преди да има контакт с вируса.

HPV ваксинацията предотвратява инфекции, причиняващи рак и предракови заболявания

HPV инфекциите и цервикалните преканцерози (анормални клетки на шийката на матката, които могат да доведат до рак) са намалели от 2006 г., когато ваксините срещу HPV бяха използвани за първи път в Съединените щати.

Има около 40 вида (щамове) HPV, които могат да се предават по полов път. Това е толкова често, че 80% от сексуално активните хора ще имат HPV инфекция в даден момент, ако не се ваксинират.

Колко струва HPV ваксината?

Gardasil 9 е търговското наименование на ваксината и ако трябва да се закупи свободно цената на една доза е около 265 лева.

Заради ниския интерес към програмата, която изтича в края на годината, има риск финансовият министър да откаже да отпусне средства за следващия период, обясни д-р Цеков.

Тук е мястото на обществото да покаже, че има желание тази програма да бъде продължена и че от тази програма има някаква полза. Но според мен най-добрият начин е да се докаже това като се повиши обхватът с ваксини срещу човешки папиломен вирус. Над 1000 жени годишно загиват от рак на маточната шийка в България. Жени на възраст между 25 и 35 години, т.е. жени в детеродна възраст„.

В Австралия, където HPV ваксината се прилага от 2005 година, заболеваемостта при жените от рак на маточната шийка е под 4 на 100 хиляди души.

От какво пази HPV ваксината?

HPV ваксината предотвратява HPV инфекции, които могат да прогресират до рак или генитални брадавици. Тази част е важна: ваксината предотвратява инфекциите, но не лекува. Ако вече сте били изложени на определен щам HPV, ваксината не може да излекува инфекцията.

HPV ваксината може да ви предпази от щамове, които не сте срещали преди

Те включват видове с висок риск и видове с нисък риск. Високорисковите HPV щамове могат да прогресират до рак. Нискорисковите видове не увеличават риска от рак, но могат да причинят неприятни състояния като генитални брадавици.

HPV ваксината предотвратява инфекции, които могат да доведат до:

• Рак на маточната шийка.
• Вагинален рак.
• Рак на вулвата.
• Рак на пениса.
• Анален рак.
• Рак на задната част на гърлото ( орофарингеален рак ).
• Генитални брадавици.

Как действа HPV ваксината?

Ваксината съдържа симулация на вируса, а не действителния жив вирус. Ваксината стимулира имунната ви система да произвежда антитела , които се борят с HPV. Ако сте изложени на действителния вирус, тези антитела му пречат да причини инфекция.

Източници: bnr.bg, parkwayeast.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *