ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

5 необичайни признака на рак на кожата

В тази статия ще научите 5 необичайни признака на рак на кожата, за които трябва да внимавате, според дерматолозите

5 признака на рак на кожата

Използването на слънцезащитен крем и годишните прегледи са важни, но самонаблюдението е най-важното и необходимо нещо, което може да направите, за да хванете меланома навреме.

Този вид рак на кожата представлява около 1% от онкологичните заболявания на кожата, но по-голямата част от смъртните случаи са именно от него.

„В повечето случаи меланомът се открива от пациента”, казва д-р Александър Витковски, асистент по дерматология в медицинския факултет на „OHSU”, който наскоро диагностицира най-малкия рак на кожата в света.

Той подчертава, че повече от половината случаи на меланом се забелязват от пациена.

Неговата съпруга д-р Йоана Лудзик, която си сътрудничи с него за рекордното откритие и също е асистент по дерматология, препоръчва да се правят самопроверки на всеки 3-4 месеца и да се гледа за асиметрия в бенките, промяна в граница, цвят и диаметър.

Но меланомът не винаги се появява от бенки. Всъщност 70-80% от случаите се образуват върху „нормално изглеждаща” кожа. Понякога се появява на места, които могат да бъдат неочаквани, но това не прави състоянието по-малко опасно.

д-р Александър Витковски
д-р Александър Витковски, асистент по дерматология в медицинския факултет на „OHSU”, който наскоро диагностицира най-малкия рак на кожата в света

 

5 необичайни признака на рак на кожата, за които да следите:

 

  1. Нови петна или бенки по стъпалата и дланите.

Има области на тялото, които са изложени на по-висок риск от развитие на меланом, особено при хора с по-тъмна кожа. Това са именно стъпалата и дланите.

Независимо от цвета на кожата, Витковски казва, че изгарянето на стъпалата е много опасно. Един известен случай е Боб Марли, чийто фатален меланом е започнал като лезия на пръста на крака.

 

  1. Тъмни ивици по ноктите на ръцете и краката

Меланомът обикновено се свързва с асиметрични бенки, но може да се появи и като дълга, тъмна ивица под ноктите на ръцете и краката. Поради тази причина е важно винаги да премахвате лака за нокти преди да отидете на кожен преглед.

 

  1. Лезии по клепачите, устните или гениталиите

Този вид рак на кожата е известен още като лигавичен меланом. Той се появява на клепачите, устните и гениталиите. За щастие тази форма на болестта е по-лесно забележима и се открива в много ранен етап от развитието си.

 

  1. Безцветна бенка

Това е рядка форма на болестта, която се появява като бенка без видим пигмент.

Обикновено изглежда като малко розово или бяло петно, което може да нарастне много бързо. Затова е от решаващо значение да го проверите, още когато се появи. „Издайнически знак е отблясък на кожата на това място, когато бъде осветено“, казва д-р Лудзик.

д-р Йоана Лудзик, асистент по дерматологив в медицинския факултет на „OHSU”

 

  1. Меланом на очната ябълка

Витковски казва, че този тип меланом е много рядък от представлява по-малко от 1% от всичли случаи на заболяването. Но при преглед на кожата дерматолозите трябва да погледнат и очите ви, за всеки случай, защото понякога меланомът може да се образува от задната страна на очната ябълка.

Обикновено този тип рак е съпроводен от промяна в зрението и очното налягане или главоболие.

 

Не забравяйте да се преглеждате сами!

 

Както споменахме по-горе, профилактичните прегледи са важни, но по-важно е редовно сами да следите за всякакви промени в бенките си. Освен това трябва да обръщате внимание за появата на нови и необикновени пигментации и несъвършенства по кожата си.

Моментът, в който се установи рак на кожата, е ключов за преживяемостта от заболяването! Колкото по-рано се сложи диагноза и се предприемат действия, толкова по-добре.

Източници: https://www.insider.com; https://www.ohsu.edu; https://www.freepik.com/

B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха
B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *