Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

3 ключа към усмивката – Влиянието на Омега-3 върху настроението

Тези мастни киселини посто­янно са посочвани като оръ­жия срещу раковите и сърдеч­носъдовите заболявания, но те влияят и на духа ни.

Защо са ефикасни?

Човешкият мозък се състои от 30% мастни киселини, които пък съдържат 30% полиненаситени киселини и половина­та от тях са Омега-3. Така че в мозъка ни има само 5% от тези ценни за нервното равновесие вещества. Те позволяват заба­вянето на производството на кортизол – хормон на стреса, и увеличават количеството на серотонина – хормон натова­рен със задачата да регулира настроението.

Високото съдържание на Оме­га-3 в кръвта помага в борбата с депресивните състояния и намаляването на паметта. Не­достигът пък води до снижа­ване на нивото на допамина, който е химически посредник на доброто настроение. Освен това ниското съдържание на Омега-3 в организма предиз­виква повишаването на ко­личеството цитокини, които правят риска от депресия още по-сериозен.

Превенция на депресията

Мастните киселини Оме­га-3 помагат за поддър­жане на нервното равно­весие и са много ефикасни при тревожни състояния и лошо настроение. Не може да се каже, че лекуват развила се вече депресия, но в определени случаи предотвратяват появата й, например като потискат стреса – хората в подобно нервно напрежение рискуват б пъти повече да изпаднат в депресивно състояние в сравнение с тези, които са в нормална форма.

В кои храни се съдържат?

Усвояването на Омега-3 от организма зависи от наличи­ето на антиоксиданти, така че плодовете и зеленчуците трябва да са добре застъпени в менюто ни.

Мазните риби (сьомга, риба тон, скумрия, херинга, аншоа), водораслите, морските дарове са храните с най-високо съдър­жание на Омега-3. Други източници на ценните мазнини са лененото и рапичното масло. Понякога яйцата, млечните продукти и месото също съдържат немалко ко­личество, което се обяснява с употребата на лененото семе за храна на птиците и кравите.

Препоръчителната доза

Добре е да се консумират 2 г Омега-3 на ден. А ето какво количество ни осигуряват някои храни:

  • 600 г „мазна“ риба     – 1800 мг
  • 10 г орехи                      – 750 мг
  • 1 с.л. конопено масло     -2 г
  • 1с.л. ленено семе             -2 г
  • 1 консерва сардина          -1 г
  • 1 консерва риба тон         -1 г

Грабва ли да се приемат под формата на хранителни добавки?

По скорошни проучвания с храната си ние приемаме не повече от 0,3 г на ден! Хранителен режим на базата на плодове, зеленчуци, риба и зехтин осигурява около 1 г. С някои допъл­нителни продукти това количество може да се повиши. Но нищо не пречи да си помогнете с хранителни добавки, които трябва да прие­мате сутрин. Внимавайте, ако взимате антикоагуланти, защото Омега-3 могат да засилят действието им. Предпазливи трябва да са и всички, които са алергични към рибата, тъй като много от предлаганите продукти са на базата на рибено масло. Избягвайте да купувате хранителни добавки по интернет – по-добре идете до близката аптека.

 

 

Вижте кои са другите 2 ключа към усмивката!

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *