Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

13 заблуди за храненето – част 2

от 1 до 5

6. Макароните – главният враг на тънката талия
Тази заблуда в продължение на много десетилетия лишаваше стройните красавици от спагетите. Дори никой не искаше да повярва на стройната София Лорен, която призоваваше дамите смело да наблягат на традиционното италианско ястие. Сега обаче и диетолозите следват призива на голямата актриса, като препоръчват макаронени изделия от твърди сортове пшеница.

Макароните чудесно засищат и са нискокалорични, а порцията бухнали при варенето спагети се получава доста внушителна. Освен всичко друго 100 гр макарони висш сорт съдържат 13 гр протеини и само 1 гр мазнини – така че след обяда не си струва да треперите в очакване да се появят паласки по талията и бедрата. И разбира се, в италианското ястие има много полезни вещества: витамини от група В, които гонят умората, витамин Е, целулоза, която извежда шлаките и токсините от организма. И най-важното – пастата не бива да е гарнитура, а основно ястие!

7. Мазнините на ядките водят до напълняване
Мазното не ни е от полза, убедени са повечето жени. Уви, в черния списък нерядко се оказват и ядките, включително бадемите. Само че от тях има много повече полза, отколкото вреда. Ако системно ядете несолени ядки, „нахранени“ с витамин Е, вие ще забавите стареенето на организма си. Освен това бадемите съдържат мононенаситени мазнини, както зехтинът, а също и магнезий, който прави артериите здрави, и калий, който понижава кръвното налягане. Американски изследователи твърдят, че употребата на бадеми в храната намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Колкото до главната точка на съмнението – надвисващата пълнота, то колкото и да е странно, може дори да се отслабне, ако се заменят други мазни продукти в менюто с бадеми или като цяло да се спазва нискокалорична (зеленчукова или плодова) диета.

8. Заместителите на захарта са по-безобидни от нея
Да, ама… не! При продължителна употреба някои компоненти на заместителите на захарта влияят отрицателно на здравето: ацесулфатът провокира криза на сърдечната недостатъчност, а цикламатът – проблеми с бъбреците. Освен това почти всички изкуствени заместители на захарта имат жлъчогонен ефект и пораждат обостряне на заболяванията на жлъчните пътища. Колкото до натуралните захарозаместители (фруктоза, ксилит, сорбит) – те са равностойни по калорийност на оригинала. Най-безобидна е фруктозата, която за разлика от другите подсладители е с най-малко вредни свойства.

9. Не бива да се „пощипва“!
Още от детството си помним как мама или баба ни пляскаха по ръката, ако си „пощипнем“ от някоя храна преди обяда. Но ако вечерята ни е далече, а ни се иска нещичко да сдъвчем, няма нужда да се терзаем. Идеалният начин да залъжем глада преди да е настъпил часът за вечеря, е да изядем един грозд или две парченца кашкавал. В тях се съдържат и калций, и полезни киселини. Вторият добър вариант е шунка с морков и целина. Желателно е да се запасим с пакетчета със стафиди или други сушени плодове и да ги „поливаме“ с портокалов сок – витамин С помага на организма да усвоява желязото, което изобилства в сушеното грозде.

продължение...

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *