Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

13 заблуди за храненето – част 3

Колко много забрани тегнат над главите ни! Някои от страховитите догми ни преследват още от детството, а други не слизат от страниците на списанията и телевизионните екрани през последното десетилетие. За съжаление актуалната научна информация е известна само на диетолозите, а на нас ни остава да живеем с товара на остарелите правила и да очакваме сензацията, която изведнъж ще върне доброто име на кифлата и картофеното пюре! Ето някои от заблудите, от които трябва да се освободим:

от 6 до 9

10. От шоколада идват само неприятности
На любителките на шоколадовите трюфели и апетитните блокчета с ядки никак не им е лесно – отляво и отдясно те слушат вледеняващи кръвта истории, според които с невероятни темпове се трупат килограми след изядения шоколад и пъпките „разцъфват“ по лицето след двойка шоколадови бонбони. Всъщност шоколадът е полезен! Първо, в какаовите зърна има много флавоноиди – особени вещества, които подобряват работата на сърцето и кръвоносните съдове. Благодарение на тях се понижава кръвното налягане, облекчава се кръвообращението и се прекратяват възпалителните процеси. Второ, в шоколада се съдържа антисептик, който потиска развитието на бактериите, заради които се образува зъбният камък и кариесът. Трето, в тази сладост се съдържа аминокиселина, която способства изработката на серотонин (учените го наричат хормона на щастието). Единственото, на което настояват специалистите, е да отдаваме предпочитанията си на горчивия шоколад със съдържание не по-малко от 75% какао.

11. От сладоледа боли гърлото, развалят се зъбите и се трупат килограми
Сладоледът винаги е бил под забрана. Само че именно него лекарите наричат сладкия психолог – той ни връща в безоблачното детство. А натуралният транквилант л-триптофан, който се съдържа в сметаната, успокоява нервната система. От зъбобола не бива да се страхувате: неприятните усещания, които възникват при консумирането на сладолед, са реакция на ниската температура на продукта. Пък и настиналото гърло е „плашило“ от детството – лекарите дори препоръчват сладоледа като профилактично средство срещу ангина.

12. Суровоядcтвoтo е отличен начин да се освободим от излишните килограми и да оздравеем
Плюсовете на суровоядството не са малко: постъпват повече витамини в организма, той се прочиства по-бързо, а теглото намалява. Само че обратната страна на медала се оказва не чак толкова привлекателна. За да стане суровоядец, човек трябва да бъде абсолютно здрав – при всяко отклонение, като алергия или колит, то е строго забранено. Целулозата на суровите зеленчуци и плодове влияе негативно на слизестата обвивка на хранопровода, а киселините, съдържащи се в тях, разрушават зъбния емайл. И макар че част от полезните вещества в процеса на приготвянето на храната загива, организмът разполага с начини да подобри усвояването на останалите след термичната обработка витамини, например на каротина от морковите. А такива зеленчуци, като патладжаните и зеления фасул, съдържат отровни елементи, които стават безвредни само след въздействието на високите температури. Диетолози те препоръчват да се прилага суровоядството като профилактичен курс – той може да трае не повече от една-две седмици.

13. От бирата се дебелее
Избирайки между виното и бирата, ние нерядко отдаваме предпочитанията си на първото, поради страха от биреното коремче. Само че колкото и да е странно, бирата не се отличава с особена калоричност: 40-50 ккал на 100 мл не е най-високият показател (сладката газирана вода е приблизително толкова калорична). При това добрата бира практически не съдържа негативно въздействащи на организма захарози (цвеклова захар) и фруктози, както рекламираните „нискокалорични“ газирани напитки. Бирата, стига да не се злоупотребява с нея, се оказва полезен продукт. Ако се ограничаваме с една чаша от хмелната напитка на ден, можем да нормализираме работата на стомашно-чревния тракт, да забавим стареенето на организма и да намалим риска от сърдечно-съдови заболявания. Впрочем още през Средновековието лекарите лекували зъбобола с бира – достатъчно било да се плакне устата с леко загрята кехлибарена течност.

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *