Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Предотвратима ли е появата на остеопороза?

За развиването на болсетта играят роля можество фактори. Някои промени в храненето, начина на живот и навиците могат да са много ефективни в превенцията на остеопороза.

остеопороза
Начина на живот, храненето и физическите упражнения за ключови за превенция на заболяването

От остеопороза страдат над 200 милиона души в световен мащаб. Това е заболяване, което отслабва костите и повишава риска от фрактура. То засяга както мъжете, така и жените, но причините за появата могат да са най-различни. Но дали износването на костите с напредване на възрастта със сигурност ще причини остеопороза и може ли появата на болестта да се предотврати? С отговорите на тези въпроси ще ви запознаем в следващите редове.

 

Какво е остеопороза?

 

Това е състояние, при което костите губят своята маса и плътност, в резултат на което стават по-чупливи. Костите са живи структури, които са хранилища на калций и минерали, от които тялото ни се нуждае. По време на детството те растат непрекъснато, трупайки маса и плъност. Този процес продължава до около 20 годишна възраст, след което скелетът продължава да се „реконструира” (старата костна тъкан се заменя с нова по-здрава такава). Този процес се нарича още костна резорбция.

Когато нормалният процес на резорбция е възпрепятстван, тогава костите започват да отслабват. Това може да се дължи на лошо хранене, липса на калций или други фактори като прекомерна консумация на алкохол, тютюнопушене или стероидно лечение. Казано по най-прост начин, нарушената резорбция кара костната тъкан да изчезва по-бързо, отколкото може да се регенерира. Това разширява дупките и порите във вътрешната структура на костите и ги прави много по-податливи на фрактура.

 

Някои от първите симптоми на остеопороза са:

  • Прекомерна чупливост на ноктите
  • Проблеми със зъбите (изпадане или разклащане на зъбите), отдръпване на венците
  • Осезаема загуба на сила в ръцете (наблюдава се най-често при жените)
  • Чести мускулни крампи и болки (особено през нощта)
  • Появата на болки и дискомфорт в стари травми (наблюдава се най-често при хора над 50 годишна възраст)

 

В напреднал стадий заболяването може да доведе до:

  • Силни болки в гъбра или кръста, причиинени от фрактура на прешлен
  • Голямо прегърбване и промяна на ръста
  • Много по-голяма чупливост на косите

 

Рискови фактори и превенция на остеопороза:

 

Има някои обстоятелства, които увеличават риска от остеопороза и няма как да контролирате. Те са:

  • Непредваща възраст
  • Фамилна анамнеза на заболяването
  • Телосложение (някои хора с по-дребно телосложение и нисък ръст са по-предразположени към състоянието)

Но все пак има много фактори, върху които може да повлияете. Те са свързани най-вече начина на живот. Превенцията на остеопороза е напълно възможна със следните промени в навиците:

 

  1. Хранене

Витамин D, познат още като слънчевият витамин, и калций са ключови за здравето на костите. Калцият ги прави по-здрави, а витамин D помага за усволяването му. Наблягайте на храни с високо съдържание на калций като млечните продукти и се разхождайте на слънце редовно, за да си набавяте достатъчно витамин D.

 

  1. Заседнал начин на живот

Заседналият начин на живот и яденето на вредна храна често са от основните причини за загубата на костна маса. Опитайте се да тренирате поне по 30 минути на ден, за да поддържате костите си здрави.

 

  1. Дефициит на полови хормони

Известно е, че ниските нива на естроген при жените и тестостерон при мъжете увеличават риска от заболяването. Важно е да засечете дефиицитът на тези хормони рано и да предприемете нужното лечение бързо, за да предотвратите усложнения, породени от липсата им.

 

  1. Пушене и прекомерна консумация на алкохол

Злоупотребата с алкохол и цигарии е от най-честитие фактори, допринасящи за развитие на заболяването. Избягавайте да пиете и откажете цигарите, особено ако наближавате 50 годишна възраст.

 

  1. Дългосрочна употреба на високи дози от някои лекарства

Дългосрочната употреба на някои лекарства като имуносупресори, кортикостероиди, химиотерапевтични лекарства и антиациди, които съдържат алимуний, може да доведе до загубата на костна маса. Посъветвайте се с лекаря си за алтернативни възможности за лечение.

 

Заключение:

 

С промени в диетата, начина на живот и наблягане на физическите упражнения може да укрепите костите си и да се предпазите от заболяването. Все пак това е сериозно заболяване, което не е за пренебрегване. Ако вече сте диагностицирани или забележите симптоми, е нужно да се консултирате с лекар и да започнете лечение с нужнуте медикаменти час по-скоро.

Източници: https://www.medanta.org; https://www.healthline.com; https://www.mayoclinic.org/

Изглед на опаковката на продукта Артромин
АРТРОМИН – хранителна добавка за проблеми със ставите и увреждане на плътността на костите

остеопороза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Предотвратима ли е появата на остеопороза?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *