ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

13 заблуди за храненето – част 1

Колко много забрани тегнат над главите ни! Някои от страховитите догми ни преследват още от детството, а други не слизат от страниците на списанията и телевизионните екрани през последното десетилетие. За съжаление актуалната научна информация е известна само на диетолозите, а на нас ни остава да живеем с товара на остарелите правила и да очакваме сензацията, която изведнъж ще върне доброто име на кифлата и картофеното пюре! Ето някои от заблудите, от които трябва да се освободим:

1. От замразените и консервираните зеленчуци и плодове няма полза
Напротив – понякога те могат да се окажат дори по-полезни от пресните, отколкото ги замразяват или консервират веднага щом ги откъснат от полето. Както е известно, бързото замразяване е един от най-добрите начини за съхраняване на витамините. А на пресните продукти им се налага дълго да пътешестват, преди да стигнат до магазина. За да „доживеят“ витамините до момента, когато ще попаднат в организма ни, е нужно максимално бързо да ги размразим и да ги готвим само с вода. Консервираната млада царевица, кайсиите и ягодите съдържат не по-малко витамин С, отколкото най-пресните купени плодове и зеленчуци. Но трябва да ги избираме не в марината или сироп, а във вода или собствен сок, без добавка от захар и изкуствени оцветители.

2. Употребата на вино всеки ден е прекият път към алкохолизма!
А защо на аристократите задължително им поднасят вино на обяд? Защото качественото вино защитава организма от бактерии, стимулира функциите на храносмилателните жлези и изработването на солна киселина при недостатъчна киселинност. Например популярната традиция да се „поливат“ мидите с вино се е появила във връзка с това, че тези деликатеси често са заразени с чревни пръчици, а по-приятен начин за обезвреждането им едва ли може да се измисли. Освен това по време на пътешествие в гореща страна е достатъчно да налеем малко вино в питейната вода, за да се отървем от стомашно-чревните проблеми. Вината се подразделят според оказвания ефект: белите сухи вина се препоръчват при атеросклероза, червените трапезни отлично тонизират, а мускатните действат като успокоително средство. Затова най-добре е да изпиваме по половин чаша вино на вечеря (може да е разредено с вода), за да съчетаем полезното с приятното.

3. Да се яде нощем е вредно
Работният ден на съвременния човек има свойството да приключва близо до нощта, когато не се препоръчва да се вечеря. Само че американският специалист в областта на храненето професор Ашима Кант неотдавна зарадва любителите на късните трапези с добра новина. Ученият наблюдавал хиляда мъже и жени: половината от тях се хранели в късната вечер, а другите си позволявали прием на храна не по-късно от 18.00 ч. За двете години на експеримента участниците от първата група не напълнели нито с грам, т.е. с изследването се доказало, че времето за хранене не играе никаква роля в процеса на отслабването! Така нощните походи към хладилника вече не са забранени, но само при едно условие: оттам да не се вадят кексове и печена кокошка, а нискокалорично кисело мляко, плодове и зеленчуци. Дори бялото вино е позволено. С други думи, важното е качеството и количеството на храната, която избирате за своята вечеря, и няма знамение дали тя се състои в 18:00 часа или в полунощ. Освен това гастроентеролозите твърдят, че за да бъде добър сънят ви, наистина трябва да сте хапнали, тъй като киселината, необходима за преработката на храната, се изработва в организма през нощта, а тя не бива да дразни слизестата обвивка на стомаха. Тези специалисти настойчиво съветват преди сън да се отдава предпочитание на киселомлечните продукти.

4. След храненето е полезно да се дъвче дъвка
Независимо от масираната реклама, самите стоматолози се отнасят към дъвката без особен възторг. Тя наистина освежава дъха, но това не я прави средство за хигиена на устната кухина. Научните данни за положителното влияние на дъвката върху състоянието на зъбите се отнасят само за малоброен асортимент на продукция с флуорид. Дъвката, съдържаща захар, трябва „да се обеси, а не да се помилва“! (По калорийност и разрушаващо въздействие върху зъбния емайл тя се равнява на бонбоните.)

Колкото до останалата част на „най-добрата защита срещу кариес“, тук трябва ясно да се разбере как е правилно да се дъвче дъвката, при какви случаи и колко дълго, за да не се увреди тъканта на пародонта. И така – препоръчва се да се дъвче не повече от три пъти на ден по три минути. Имайте предвид, че при продължително използване на дъвката се отделя прекомерно количество стомашен сок и доколкото в организма не постъпва храна, това може да причини вреда на неговата слизеста обвивка.

5. В яйцата има много холестерол
Нашите баби и дядовци, които обожаваха яйцата, приготвени на очи или бъркани, с годините си позволяват това лакомство на закуска все по-рядко от страх да не би да им се повиши равнището на холестерола в кръвта. Подобни заплахи през последните десетилетия публикуваха всички вестници и списания, посветени на здравна тематика. Само че съвременните учени твърдят, че яйцето не носи вина за холестерола, а наситената мазнина, която в него практически отсъства. Затова всеки може да си позволи по едно яйце на ден. Още повече, че яйцето е източник на протеини, и ако рибата и месото не са чести гости в менюто ви, струва си да преразгледате отношението си към птичия продукт по-внимателно. Освен това в яйцето калориите са много малко – средно около 60 ккал. А полезните вещества са много: и витамин (С, В, D, Е), и желязо, й фосфор, и йод, дори цинк. А ако така силно се боите за равнището на холестерола в кръвта ви, можете самостоятелно да контролирате неговия баланс, като употребявате богат на нишесте ориз, плодове и зеленчуци.

продължение…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *