Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Искате да кихнете? Будистки лама обяснява кои пориви на тялото не бива да бъдат потиснати

Някои пориви на тялото, като изпускане на газове и прозявка не е добра идея да бъдат сдържани

пориви

Кихане, кашляне, издухване на носа – с тези пориви всичко е наред, всеки го прави, по всяко време и на всяко място. Но също така не може да се сдържа прозяване, изпускане на газове и необходимост от дълго посещение на тоалетната. Не е обичайно тези въпроси да се обсъждат в обществото. И понякога е трудно да се говори за тях с лекаря. Тибетската медицина, която има многовековна история, има различно мнение по въпроса защо не бива да се ограничават някои пориви на тялото.

Олег Намжилов, лама от Бурятия

Известният тибетски трактат „Джуд -Ши“ дори е отделил отделна глава за тези „правила на поведение в специални случаи“, казва Олег Намжилов, лама от Бурятия.

Болестите трябва да си отидат

„Простудните заболявания, натрупани през зимата, трябва да бъдат изгонени през пролетта“, обяснява ламата. – Натрупаното през пролетните месеци е добре да се изхвърли през лятото, а дребните летни неудачи със здравето – през есента. При добро прочистване тези болести изчезват и здравето се връща отново.“

Ако към това добавим добро настроение, здравословно хранене и премерен начин на живот, тогава можем да се надяваме, че ще има по-малко заболявания.

Следователно, някои неволни пориви като кихане, хрема и други естествени физиологични нужди са за прочистване на тялото. Това са принципите на тибетската медицина и такова е мнението по този въпрос на древната наука.

„Никога не потискайте глада, жаждата, повръщането, прозяването, кихането, дишането, съня и кашлицата“, напомня ламата. „Не задържайте слюнка, изпражнения, урина и газове.“

Похапването по време на работа е задължително

Какво ще се случи, ако, както сме свикнали, не се храним добре, докато сме на работа и имаме само една тежка вечеря за целия ден?

„Когато гладът е потиснат, тялото отслабва и се срива, апетитът изчезва и главата се замайва. За да излезете от това състояние, яжте лека, „мазна“ и „топла“ храна“, казва ламата.

На познатия ни език ще се окажете със стомашни проблеми. И не само – също световъртеж и слабост. За да облекчите това състояние, имате нужда от лека храна – например супа или лек зеленчуков или пилешки бульон.

Носете със себе си бутилка вода. Това е особено важно през лятото, когато е горещо. Никога не трябва да бъдете търпеливи: ако искате да пиете, пийте!

„Когато жаждата е потисната, устата ви ще изсъхне, главата ви ще се завърти и в сърцето ви ще се появи болка“, казва бурятския Лама. „Ако имате силно желание да пиете, всичко хладно, но не и студено, помага.“

Потискането на жаждата може да доведе до дехидратация и сухота в гърлото, причинявайки слабост, замаяност, сърдечна болка и звънене в ушите. Ако това се случва дълго време, неминуемо се стига до проблеми с бъбреците и сърцето.

Какво друго е важно? Кихане и прозяване

В обществото е обичайно да покривате устата си с носна кърпа или поне с длан, но не това е важното. Трябва да кихате – тъй като тялото има нужда от това.

„Потискането на кихането причинява напрежение във врата, скованост, повишено налягане, назална конгестия, изкривяване на устата и слабост на челюстта“, се казва в Джуд-Ши – древен трактат, съдържащ все още неразшифровани знания по медицина и написан на алегоричен тибетски език. – Желанието за кихане изчезва от остър дим, лекарства за нос, а гледането на слънцето също помага. Потискането на прозяването има същите последствия като кихането и се лекува по същия начин.“

Наспете се

Днес всеки може да потиска съня. Малко хора в днешно време могат да се похвалят, че отделят по 8 часа за сън всеки ден. Поне сред работещите, защото трябва да стигнат навреме до работата и да се върнат у дома вечер, преодолявайки досадните улични задръствания. Но, така или иначе, трябва да се спи достатъчно!

„Когато сънят е потиснат, има често прозяване, слабост, тежест в главата, тъмнина в очите и лошо храносмилане“, напомня ламата. „Парче сварено или печено нетлъсто месо, супите, масажът и, разбира се – чаша билков чай с мед, помагат за съня.“

Газ без спирачка

При задържане на газове в червата изпражненията изсъхват, появяват се тумори, пронизващи болки в дебелото черво, зрението се влошава, сърцето боли, на човек му става студено. Трябва да коригирате диетата, режима и да се консултирате с лекар за съвет – той ще предпише лекарства. От гледна точка на съвременната медицина всичко това е опасно за развитието на рак.

Газовете са продукт на храносмилането. Когато се задържат, те отравят цялото тяло, повишават кръвното налягане, причинявайки главоболие. Те провокират запек, подуване на долната част на корема, умора, колики, болки в корема, черния дроб и далака.

На първо място, трябва да сте по-спокойни, заради това че ще се наложи да изпуснете малко газ. Ако трябва, пуснете го – не е добра идея да го задържате. И за да се справяте с това по-рядко, мислете по-често за съвместимостта на продуктите. „Детските“ рецепти помагат добре – можете да дъвчете 2-3 зърна копър или кимион или да направите запарка от тях и да ги пиете през деня.

Запекът трябва да се лекува

При задържане на изпражнения дъхът ви мирише, главата ви боли, ръцете и краката ви се схващат, появяват се болести като при задържане на газове. Това включва и дългосрочен запек. Изпражненията се връщат обратно в червата и токсините се абсорбират. Всичко това е изпълнено с много заболявания, сред които хемороидите са едни от „безобидните“. Коригирайте диетата си и отидете на лекар.
Сутрин е добре да изпиете чаша топла вода с лимонов сок.

Не задържайте урина

Какво се случва, ако задържите уринирането?

„Главоболие, напрежение в слабините, образуване на камъни в уретера и бъбреците, болка в гениталиите и пикочния мехур“, изброява ламата. – Потискането на уринирането предизвиква същите симптоми като потискането на движенията на червата и газовете.

Топли вани и масло (за предпочитане гхи) след хранене ще ви помогнат да се справите със ситуацията.

Като цяло, по отношение на естествените нужди, както в тибетския трактат Джуд-Ши, така и в съвременната медицина, важи едно правило – не ги ограничавайте, но и не ги предизвиквайте изкуствено.

Заключение

Естествените физиологични нужди трябва да бъдат задоволени и те не могат да бъдат задържани дълго време, било то нуждата от достатъчно вода, хранене навреме, дефекация или отделяне на газове.

Забавянето на тези нужди води до заболяване. Например запекът, а това е доста често срещано явление, заплашва да отрови тялото. Периодичното задържане на изпражненията провокира появата на повечето чревни заболявания, включително хемороиди, анална фисура и проктит.

Много хора не осъзнават, че такива прояви като например чувство на слабост и постоянна умора, нарушения на съня и главоболие могат да бъдат свързани именно с лоша функция на червата. И метеоризмът, тоест прекомерното образуване на газове, не само причинява проблеми на самия човек в етичен смисъл. Ограничаването на желанието води до повишено налягане в червата, изпъкване на чревната стена и запек. И, уви, не винаги е възможно да се справите с това състояние само чрез премахване на газираните напитки, зелето или сладкишите, както и запекът не винаги се преодолява със студено прясно мляко.

Трябва да се потърси причината за разстройството и за това е добре да се отиде на лекар, първо на терапевт. И без да се срамувате!

Бодилакс
Бодилакс е 100% натурален продукт! Препоръчва се при запек и излишни килограми!

Източник: www.baikal-daily.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *