Може ли мокрият бански да причини гъбична инфекция?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Продължителното седене с мокър бански не е препоръчително, тъй като може да причини гъбична инфекция или други разразнения на интимната област

гъбична инфекция, бактериална вагиноза и инфекция на пикочните пътища

Да отидете да поплувате и след това да се излежавате в банския си костюм звучи като идеалния летен ден, докато не се случи нещо наистина досадно – гъбична инфекция.

„Дрождите виреят във влажна, тъмна и топла среда. Носенето на мокър бански костюм за продължителни периоди може да да превърне интимната област в място за размножаване на дрождите, които след това да се превърнат в инфекция“, казва д-р Шантел Страчан, асистент по медицина в медицинския център на Колумбийския университет Ървинг.

Седенето с мокър бански костюм само по себе си не причинява непременно вагинална инфекция, но може да увеличи шансовете, особено за хора, които вече са изложени на по-висок риск, според д-р Меган Е. Бърнщайн, акушер-гинеколог и клиничен инструктор по здравни науки по акушерство и гинекология в UCLA Health.

„Някои хора могат да седят цял ден и няма да имат проблем, но при други няколко часа са достатъчни” казва още тя. „Освен ако не влизате често във водата, опитайте се да смените мокрия си бански костюм веднага щом можете, за да предотвратите инфекция” съветва специалистката.

Този често срещан проблем може да причини парене и сърбеж на влагалището, болезнено уриниране и гъст, бял секрет. Данните показват, че 75% от жените ще преживеят вагинална гъбична инфекция поне веднъж в живота си, а почти половината ще се сблъскат с проблема отново.

д-р Шантел Страчан, асистент по медицина в медицинския център на Колумбийския университет Ървинг.
д-р Шантел Страчан, асистент по медицина в медицинския център на Колумбийския университет Ървинг.

Мокрите бански създават среда за размножаване на бактерии

 

Носенето на влажен бански костюм твърде дълго може да позволи на бактериите да процъфтяват и да причинят инфекция на пикочните пътища. Това е болезнено състояние, причинено от микроби, които пътуват до и се размножават в пикочните пътища.

Преобличането в сухи дрехи бързо след плажуването може да намали риска от появата на проблема. Избягването на продължителното седенe с дрехи, които задържат топлината и влагата, също може да намали риска от развитие на бактериална вагиноза, инфекция, причинена от дисбаланс на вагиналните бактерии, което води до вагинална болка и дразнене.

По същия начин, по който дрождите се размножават и причиняват симптоми, има и други бактерии, които в малки количества не причиняват никакви проблеми, но когато се оставят да се размножават, могат да причинят дразнене и болка във вулвата или вагиналната област.

Прекомерно размножилите се се бактерии могат да причинят бактериална вагиноза и, ако се придвижат нагоре по уретрата, могат също да причинят инфекция на пикочните пътища. Всеки с анамнеза за рецидивираща бактериална вагиноза, гъбични инфекции или инфекции на пикочните пътища трябва да се консултира с лекар преди почивката на морето, за да обсъди с него взимането на превантивни лекарства.

д-р Меган Е. Бърнщайн, акушер-гинеколог и клиничен инструктор по здравни науки по акушерство и гинекология в UCLA Health
д-р Меган Е. Бърнщайн, акушер-гинеколог и клиничен инструктор по здравни науки по акушерство и гинекология в UCLA Health

Може ли да се справите с гъбична инфекция по време на почивка?

 

Наличието на гъбична инфекция или бактериална вагиноза не е задължително да съсипе лятната ви почивка. Въпреки че вагиналните инфекции не са заразни, те могат да причинят значителен дискомфорт. Ако имате активна инфекция, поддържайте срамната си област суха и чиста колкото е възможно повече.

„Няма нужда да променяте плановете си за почивка, защото е налице гъбична инфекция“, казва Страчан. „Кожата обаче може да сърби много от гъбичната инфекция. Така че, за да ограничите дразненето и сърбежа, трябва да намалите времето във водата. Химикали или други замърсители в басейна могат да предизвикат влошаване на възпалението”, обяснява тя.

Леченията без рецепта за леки гъбични инфекции включват кремове, супозитории и таблетки.

„Ако има лека инфекция, може да продължите с всички обичайни дейности. Потърсете медицинска помощ за подходяща диагноза и лечение, ако е възможно“, съветва още Страчан.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *