Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бактериална вагиноза – какво е, какво я причинява и как се лекува

Бактериална вагиноза е често срещана инфекция на влагалището

Бактериална вагиноза не е болест, предавана по полов път.

Бактериална вагиноза е инфекция във влагалището, която се дължи на нарушение на естествения баланс между микроорганизмите във влагалищната микрофлора. Смята се за средна по тежест инфекция, която се среща сравнително често, наред с гъбичките и трихомониазата.

Какво провокира развитието на бактериална вагиноза?

При здрав организъм във влагалищната среда съжителстват полезни лактобактерии и патогенни микроорганизми, които взаимно си оказват влияние. Едните ограничават растежа на другите и обратно. По този начин се постига равновесие и се поддържа здравословна влагалищна микрофлора.

При спад на имунните сили на организма възможно е да се наруши крехкият баланс и патогенните организми да увеличат броя си, за сметка на полезните бактерии. Именно това се превръща в предпоставка за развитието както на инфекция на лигавицата на влагалището, така и на други инфекции.

Най-често причината е размножаване на бактерията Гарднерела.

По своята същност бактериалната вагиноза се причислява към т.нар. ендогенни инфекция. Става дума за състояния, възникването на които не е в резултат от заразяване от сексуалния партньор или във връзка с външно влияние. Промяната в микрофлората се дължи на вътрешни за организма на жената фактори.

Все още няма единогласие за причините, които водят до бактериална вагиноза. Смята се, че тя се провокира от група фактори, които взаимно си влияят. Като предразположени към заболяването се определят жените в сексуално-активна възраст. Използването на дамски тампони и тютюнопушенето много специалисти определят като елементи от ежедневието, които повишават риска от възпаление на лигавицата на влагалището.

Как да разпознаем бактериална вагиноза?

Диагнозата „бактериална вагиноза” би следвало да се постави от гинеколог след извършен преглед и направени изследвания. Все пак симптомите, които могат да ви наведат на мисълта, че страдате от инфекция и че е добре да посетите лекарския кабинет, са следните:

  • повишаване на количеството на вагиналното течение;
  • промяна в цвета на течението – от придобива белезникав или сивкав цвят;
  • появата на неприятна миризма на влагалищния секрет;
  • усещане за парене, сърбеж или зачервяване в самото влагалище или около него.

Смята се, че промяната в цвета и миризмата на влагалищното течение са основни признаци за наличието на инфекция. Тези оплаквания се засилват след полов контакт или след приключване на месечното кървене. Останалите неразположения – паренето, сърбежът, зачервяването – се появяват най-често на по-късен етап от развитието на възпалението.

Бременните жени трябва да бъдат особено внимателни при появата на някой от изброените по-горе симптоми, защото бактериалната вагиноза по време на бременност може да провокира редица усложнения. В това число и риск от преждевременно раждане.

Кои фактори улесняват развитието на бактериална вагиноза?

Всяка жена в сексуално-активна възраст може да се окаже с диагноза бактериална вагиноза. Както вече споменахме, не могат да се посочат конкретни фактори, които провокират инфекция на лигавицата на влагалището.

Все пак могат да бъдат посочени някои механични или физиологични причини, които улесняват появата на състоянието. Като такива се отбелязват следните:

  • употребата на дамски тампони по време на месечното кървене;
  • употребата на хигиенен дамски душ;
  • поставянето на вътрематочна спирала за предпазване от нежелана бременност;
  • честата смяна на сексуалните партньори;
  • наличието на друга инфекция, предавана по полов път, сред които хламидия, микоплазма, уреплазма или гонорея;
  • тютюпушене.

Случаите, в които бактериална вагиноза се развива при жени, които не са имали сексуален контакт, са редки.

Как да се предпазим от бактериална вагиноза?

Няма еднозначен отговор на този въпрос, точно защото инфекцията се провокира от фактори вътре в самия организъм на жената.

Все пак могат да се посочат редица мерки, които имат профилактично действие. В повечето случаи те се препоръчват при жени, при които заболяването се е появило повече от веднъж. Ето кои са сред най-често споменаваните:

*поддържане на висока интимна хигиена. Тук с пълна сила важи правилото гениталният тоалет да се прави винаги в посока отпред назад;

*избягване на вагинални душове – въпреки че са широко разпространени, употребата на вагинален душ след менструация или полов контакт често нарушава естествения баланс във флората на влагалището. Нарушеното равновесие ограничава естествените защитни сили и се превръща в предпоставка за развитието на инфекция;

*ограничена употреба на хигиенни тампони;

*ограничаване на сексуалните контакти по време на лечение и преди пълното изчезване на симптомите.

Ако спазвате всички тези основни насоки, но все пак често ви диагностицират с бакетриална вагиноза, добре е да си направите изследвания за някои зарази, предавани по полови път.

Кои са възможните усложнения при бактериална вагиноза?

Отличителна характеристика на бактериалната вагиноза е обстоятелството, че тя е ограничена във влагалището инфекция. В редки случаи възпалението може да се разпространи и да засегне матката или маточните тръби. От изключително значение е преди поставянето на вътрематочна спирала, както и преди провеждането на каквато и да било инвазивна гинекологична манипулация да се направят необходимите изследвания. По този начин ще се ограничи риска от пренасяне на евентуална инфекция отвъд влагалището.

Бактериалната вагиноза е рисков фактор по време на бременността.

Усложнение, което често се свързва с наличието на инфекция във влагалището, е проблем със забременяването. Причината се крие в това, че ако бактериите, които предизвикват бактериална вагиноза, се разпространят в останалите органи на репродуктивната система, могат да предизвикат тазово-възпалителна болест, а оттам да доведат и до стерилитет.

Вече споменахме, че при жените, които очакват дете, бактериалната вагиноза може да предизвиква раждане преди термин или да се превърне в причина за ниска телесно тегло при новороденото.

Лекува ли се партньорът при бактериална вагиноза?

Като ендогенна инфекция, каквато вече споменахме че е, бактериалната вагиноза не налага задължително лечение на сексуалния партньор след поставена диагноза. В голяма степен необходимостта от медикаментозна терапия при мъжа зависи от преценката на лекуващия лекар или от наличието на симптоми. Оплакванията при партньора могат да включват зачервяване или сърбеж по члена, още болка или парене по време на уриниране.

Необходимост от терапия при сексуалния партньор е налице, когато при жената е проведена успешна терапия, но е последвало ново развитие на инфекция. В такива случаи се смята, че е възможно партньорът да е преносител на микроорганизми, които да влияят негативно върху влагалищната микрофлора и провокират развитието на инфекция.

Лечение на бактериална вагиноза

Да, бактериалната вагиноза задължително трябва да се лекува.

Някои гинеколози са на мнение, че е достатъчно просто да назначат терапия за нормализиране на влагалищната среда. Трябва да се лекуват обаче и последиците от влошената микрофлора, за да не се стигне до разпространение на инфекцията в матката или маточните тръби.

Подходящото лечение би следвало да е удачна комбинация между препарати за нормализиране на естествения баланс и такива за неутрализиране на инфекцията. В зависимост от избрания от страна на специалиста подход, курсът на лечение може да продължи ден или няколко дни. Може да включва приема на таблетки, използването на мазила или вагинални глобули.

Перорален прием на медикаменти

Когато се установи бактериална вагиноза, подборът на медикаменти от особено значение. Причината е, че заболяването трудно се поддава на лечение и лесно хронифицира.

Някои от медикаментите, които приоритетно се предписват, са:

Тинидазол
Тинидазол се използва за лечение на инфекции.

Тинидазол принадлежи към групата на имидазолово производните препарати, които са активни срещу протозои и анароебни бактерии. Предписва се при бактериална вагиноза, като прониква директно в клетката на патогенните микроорганизми и разрушава ДНК структурата им. По този начин спира синтеза на болестотворни патогени.

Флажил

Още един продукт, който се числи към антиинфекциозните имидазолови производни, е Флажил. Предписва се различни гинекологични инфекции, както и при инфекции, предизвикани от чувствителни към препарата анаеробни патогени.

Арилин

При инфекции, предизвикани от анаеробни бактерии, се предписва и Арилин. Продуктът е подходящ при тазови възпаления, при инфекции на женските полови органи и други.

Фасижин

Тинидазол е активното вещество и във Фасижин. Препаратът се препоръчва като антиинфекциозно средство, което същевременно лекува бактериални и протозойни инфекции. Използва се при анаеробни инфекции, както и при разнородни гинекологични възпаления.

Глобули за вагинално поставяне

По принцип към медикаментите за перорален прием се предписват и вагинални глобули. Тяхната роля е да възстановяват нарушения баланс на влагалищната микрофлора и да насърчат размножаването на полезните лактобацили. Вариантите и тук са много, като някои от популярните вагинални глобули са:

Лактажин
Лактажин съдържат живи бактерии.

Лактажин са вагинални капсули, употребата на които възстановява баланса на влагалищнта среда. Самите те са източник на млечнокисели бактерии, който ограничава развитието на анаеробни бактерии. Като допълнителни плюсове от поставянето на глобулите се посочват:

  • ограничаване на секрецията на вагинално течение;
  • премахване на неприятната миризма на течението;
  • намаляване на сърбежа и паренето;
  • овлажняване на лигавицата.
Полижинакс

Полижинкас са глобули за вагинално приложение, които се използват за локално лечение на инфекции. Продуктът не бива да се използва при наличието на алергия към някоя от съставките, при поставена диафрагма или заедно с използването на латексови презервативи.

Бетадин

Бетадин са песари, съдържащи повидон-йод. Това е комплекс от йод и поливинил-пиролидонов полимер, който има свойството да отделя йод в рамките на определен период. Този отделен йод действа като мощно бактерицидно вещество, което унищожава бактерии, вируси, гъбички, протозои. Казано по друг начин – причинителите на разнородни влагалищни инфекции.

Бетадин се използват при разнородни възпаления на женската полова система, в това число и при бактериална вагиноза.

Възстановяване на баланса при бактериална вагиноза

Приложението на продуктите, за които до момента стана дума, е насочено към унищожаване на патогенните микроорганизми. Успоредно с този процес обаче трябва да върви и процеса по ускоряване на размножаване на полезните лактобацили, които по принцип се намират във влагалището.

Тук роля идва на добре познатите ни пробиотици.

Преди да споменем няколко от най-популярните препарати за орален прием, които се използват за възстановяване на баланса в целия организъм, ще ви предложим нещо интересно – дамски тампони със съдържание на пробиотици. Използването им действа директно върху влагалището и допринася за увеличаване на броя на полезните бактерии в средата.

Еллен са медицинско изделие – пробиотични тампони за вагинално приложение. Съдържат бактерии, произвеждащи млечна киселина, като по този начин подпомагат възстановяването и поддържането на микробиологичното равновесие на влагалището. Използването им е по схема, спазването на която допринася за повишаване на общото здраве на женската полова система.

Ако обаче решите да подобрите баланса на микроорганизмите в тялото си като цяло, можете да изберете някой от популярните или не чак толкова пробиотици на пазара. Изборът е голям:

 

Лакто Про е сред популярните пробиотици.

Лакто Про е пробиотик, който приоритетно се използва за подобряване на баланса на храносмилателната система. Съдържащите се в него полезни бактерии обаче са от съществено значение и за равновесието на влагалищнта среда. Използва се за цялостно укрепване на организма и повишаване на имунитета.

Лактик ферментс пробиотик и пребиотик съдържа над 5 млрд. живи млечнокисели бактерии във всяко саше. Представлява още един продукт, който приоритетно се препоръчва за подобряване на баланса на микрофлората на храносмилателния тракт. Когато обаче тялото получава достатъчната му доза полезни бактерии, това няма как да не рефлектира благоприятно и върху влагалищната среда.

Важно е да имате търпение, защото нито унищожаването на патогенните бактерии, нито набавянето на млечнокисели такива е бърз процес. Трябва време и последователност. Но щом резултатите се затвърдят, много по-трудно бактериалната вагиноза ще се развие отново с всичките й оплаквания и симптоми.

Народни рецепти при бактериална вагиноза

Темата за лечението на полови болести при жената търпи голяма популярност в народната медицина. Именно поради това съветите са това как най-лесно ще се премахнат течението, паренето и сърбежа, предизвиквани от бактериална вагиноза, са многобройни. Избрахме за вас няколко. Тези, които се споменават най-често и за които има най-голям брой коментари. Ако решите да изпробвате някоя от тях, бъдете готови както за облекчение, така и за разочарование. Причината се крие в това, че успехът зависи както от причината за инфекцията, така и от броя на патогенните микроорганизми, така и от цялостното здравословно състояние.

Ето кои рецепти подбрахме за вас:
Кисело мляко

Стана вече дума, че полезните бактерии във влагалището са млечнокисели. Именно поради това киселото мляко често се споменава като лек при бактериална вагиноза. Възможно е да го консумирате директно. Другият вариант е да го използвате за вагинално приложение – под формата на напоен с кисело мляко тампон или за намазване на стените на влагалището.

Ябълков оцет

Понижената киселинност на влагалището е водещата предпоставка за развитието на патогени. Именно поради това използването на ябълков оцет е сред популярните теории. Ето какво четем във форум на здравна тема:

…никакви хапове не ми помогнаха. Докато не се престраших да си слагам тампони с ябълков оцет. Баба ми ми надуваше главата за тях, откакто й казах, че имам проблеми. Е, послушах я – всяка вечер по един тампон. На сутринта махам. Така 3-4 поредни вечери и всичко изчезна. Не съм ходила пак на преглед, но нямам течение, не ме пари. Затова и не намирам смисъл да ходя пак и да дам 30 лева, за да ми кажат, че съм се излекувала сама…

Масло от чаено дърво

Като мощен противогъбичен и антибактериален продукт се използва и маслото от чаено дърво. Смята се, че приложението му променя съдържанието на средата, в която се прилага. Действието му е насочено конкретно срещу микроорганизмите – възпрепятства размножаването им и подпомага унищожаването.

Допълнително преимущество е свойството му да елиминира характерната неприятна миризма, която влагалищната секреция има при инфекция.

Конкретното му приложение е отново чрез напоени тампони. За целта няколко капки масло от чаено дърво се разтварят в дестилирана вода. С нея се напоява дамски тампон, с помощта на който се обтриват внимателно стените на влагалището.

Кокосово масло
Народната медицина лекува с вагинални тампони.

Още едно натурално масло с редица ползи за здравето е кокосовото масло. Освен в козметиката, то се използва и с медицински цели. Има антибактериално и противогъбично действие, което дължи на съдържанието на лауринова киселина. Има свойството да регулира киселинността на вагиналната флора и да ограничи разпространението на инфекцията.

Най-популярната форма на приложение е тампон, напоен в разтопено кокосово масло. Поставя се във влагалището и се оставя да действа за около 30 минути.

Ряпа

Лечение на бактериална вагиноза се препоръчва и с употребата на прясно изцеден сок от ряпа. С него се напоява тампон, който се оставя да действа цяла нощ. Процедурата се повтаря 7 поредни дни.

Чесън

При лечението на разнородни вагинални инфекции често се препоръчва и чесън. Освен чрез консумация, той се прилага и локално. Няколко скилидки чесън се почистват и се начукват. Поставят се в марля, която се оформя като тампон. Поставя се във влагалището и се оставя да действа за 30 минути.

Освен чрез традиционно лековити продукти, при бактериална вагиноза можете да приложите и някои билкови комбинации. Ето кои са изпитани отвари при бактериална вагиноза:

  • 1 с.л. цвят от лайка се залива с 1 ч.ч. гореща вода. На водна баня се оставя да ври в продължение на 10 минути, след което трябва да изкисне за 30 минути. След прецеждане и докато е още топла течността се използва за измиване на влагалището. Процедурата се повтаря сутрин и вечер до отшумяване на оплакванията;
  • 1 с.л. нарязана ситно дъбова кора се залива с 1 ч.ч. гореща вода. Връща се на огъня за 10 минути и се прехвърля в термос за поне 3 часа. След като времето изтече, отварата се прецежда. Използва се за измиване преди лягане, като процедурата се повтаря всяка вечер за период от поне седмица.

За финал ще повторим – дори да смятате, че можете да отложите лечението на бактериалната вагиноза, не го правете. Макар и да не да се предава между партньорите (или изключително рядко), заболяването може да нанесе поражения върху женската полова система.

Източници:

https://emedicine.medscape.com/article/254342-overview

https://www.medicinenet.com/bacterial_vaginosis_causes_symptoms_treatment/article.htm

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *